Rahastot

ETF-rahasto löi aktiivisten sijoitusrahastojen tuotot mennen tullen

Aktiivisten rahastojen tuotto jäi Nordnetin toteuttamassa vertailussa ällistyttävän paljon passiivista pörssinoteerattua rahastoa heikommaksi.

Nordnet selvitti miten Morningstarin tietokannassa olevat, Suomeen sijoittavat osakerahastot pärjäsivät vertailussa pörssilistatulle OMXH25-indeksiosuusrahastolle eli ETF:lle kymmenen vuoden aikajaksolla, joka päättyi huhtikuussa.2017.

Vertailussa oli mukana kaikki Suomeen sijoittavat rahastot, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet olemassa. Ryhmään mahtui mukaan 22 aktiivisilla osakevalinnoilla hoidettua rahastoa sekä yksi kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sijoittava indeksirahasto.

Vertailun tulokset eivät aktiiviseen salkunhoitoon perustuvia perinteisiä sijoitusrahastoja mairittele.

Koko ryhmän keskimääräinen vuotuinen tuotto oli valitulla ajanjaksolla 4,6 prosenttia, OMXH25-indeksiosuusrahaston tuoton ollessa 6,3 prosenttia. Aktiivisten rahastojen tuotto oli keskimäärin lähes kolmanneksen (29 %) passiivista indeksiosuusrahastoa huonompi. 22 aktiivisesta rahastosta vain kaksi (2) tuottivat matalakuluista ja passiivista indeksirahastoa paremmin.

Nordnetin mukaan suomalaiset aktiiviset rahastot perivät keskimäärin 1,6 prosentin vuotuisen hallinnointipalkkion. Vertailussa olleen passiivisen OMXH25-indeksiosuusrahaston vuotuinen hallinnointipalkkio on 0,18 prosenttia.

”Akateemisissa tutkimuksissa on useaan otteeseen todettu, että noin kolme neljäsosaa aktiivisesti hoidetuista, kalliimmista rahastoista jäävät vertailuindekseilleen. Suomessa tilanne on tosin vielä huonompi, Nordnet Suomen talousasiantuntija Martin Paasi huomauttaa.

Paasin mukaan osasyynä voidaan nähdä aktiivisten rahastojen laiskuus. Suomalaiset rahastot eroavat vertailuindekseistään hyvin vähän, Paasi toteaa. Eli toisin sanoen: aktiivisesti hoidetut rahastot ovat niin sanottuja kaappi-indeksoijia.

Mikäli rahaston arvopaperisalkku vastaa vertailuindeksin koostumusta, edellytyksiä lisäarvon luomiselle ei yksinkertaisesti ole olemassa, Paasi jatkaa.

Lue tästä mitä kannattaa ottaa huomioon ETF-rahaston valinnassa.

Lue tästä miten ETF-rahastot vaikuttavat markkinoiden toimivuuteen.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi
Ylös
>