luokittelematon

Sairaslomalle ”kissan kuoleman” vuoksi – liian kovat työvaatimukset vai asenneongelma?

Työterveyslaitoksen haastattelemien lääkäreiden mukaan eteenkin nuoret hakevat sairaslomaa vähäpätöisistä syistä. SalkunRakentajan Facebook-sivuilla syntyi aiheesta vilkas keskustelu.

Tutkimushankkeessa Psyykkisen haavoittuvuuden nousu suomalaisessa työelämässä 1960–2015 Työterveyslaitos haastatteli työterveyslääkäreitä ja muita työterveyden ammattilaisia.

Työterveyslääkäreistä osa on sitä mieltä, että etenkin nuoret työntekijät kestävät vanhempia sukupolvia heikommin aiemmin normaaleina pidettyjä, elämänkulkuun kuuluvia vastoinkäymisiä, kirjoittaa työterveyslaitoksen tutkija Anna Kuokkanen blogissaan.

Kissan kuolemasta tuli käsite vähäpätöisille sairaslomille

Työterveyslääkäreiden mukaan työntekijät jäävät pois töistä varsin pienistä syistä, kuten lemmikin kuoleman tai parisuhteen päättymisen vuoksi.

”Kissan kuolema oli työterveyslääkäreiden keskuudessa käsite, joka symboloi erityisesti nuorten työntekijöiden alhaista kynnystä hakea sairaslomaa. Pitkän työuran tehneet työterveyslääkärit pitivät mahdottomana ajatusta, että työntekijä olisi 1970-luvulla ilmoittautunut sairaaksi lemmikkieläimen kuoleman takia”, Kuokkanen kirjoittaa.

Vaikka työolot ovat parantuneet monessa suhteessa, eräänlainen väljyys työelämässä on Kuokkasen mukaan vähentynyt.

”Tehostamisen ja ulkoistamisen seurauksena monesta työstä on karsittu tyhjäkäynti ja joutilaisuuden hetket kokonaan pois. Työn tuottavuuden kannalta tällainen kehitys nähdään yksinomaan myönteisenä asiana, mutta samalla tämä muutos on tarkoittanut sitä, että työelämässä on aikaisempaa vähemmän mahdollisuuksia puolikuntoisena, esimerkiksi elämään kuuluvien kriisien vuoksi, allapäin työskentelemiselle.”

Onko työelämä muuttunut aiempaa vaativammaksi?

Työntekijältä odotetaan monilla työpaikoilla jatkuvasti sataprosenttista suoritusta. Kuokkanen ottaa esimerkin palveluammateista, joissa se tarkoittaa usein jatkuvaa esilläoloa ja positiivista asennetta.

”Tällaiset vaatimukset saattavat vaikuttaa siten, että osa työntekijöistä jää henkisiä voimavaroja verottavan vastoinkäymisen kohdatessaan mieluummin sairaslomalle kuin yrittää sinnitellä puolikuntoisena vaativassa työssään”, tutkija pohtii.

Haastateltujen työterveyslääkäreiden mukaan työelämä on monilla mittareilla mitattuna parantunut viime vuosikymmeninä, mutta samalla työelämä on myös monimutkaistunut ja työn vaatimukset ovat koventuneet.

”Yhä useammat tekevät henkistä työtä, jota on vaikeaa jättää työpäivän päätteeksi työpaikalle. Kognitiivista prosessointia vaativa työ myös kuormittaa enemmän mieltä kuin kehoa”, Kuokkanen kirjoittaa.

Keskustelua SalkunRakentajan Facebook-sivuilla

SalkunRakentaja julkaisi aihetta käsittelevän Ilta-Sanomien jutun Facebook-sivuillaan. Aihe innoitti lukijat ottamaan aiheeseen kantaa.

Eräs lukijoista kirjoittaa näin:

Toivottavasti käsitin artikkelin väärin, mutta ihan kun siinä tutkija ja työterveyslääkärit vähättelisivät henkisen kunnon tärkeyttä työelämässä ja sen ulkopuolella. Sairausloma/”oma aika” on ihan paikallaan, jos ei jaksa henkisesti – ehkä useammat ovat vaan alkaneet tiedostamaan sen. Samalla myös mielenterveydestä puhutaan rohkeammin kuin ennen.

Hauskat esimerkit tuossa kyllä, lemmikin kuolema ja parisuhteen loppuminen. Ilmeisesti tutkija ja haastatellut työterveyslääkärit eivät ole ymmärtäneet, että erilaisia ihmisiä koskettavat erilaiset asiat. Ehkä joku perheenjäsenen kuolema olisi vielä rankempi, mutta kyllä noi ainakin itelle on rankkoja tapauksia olleet.

Myös toinen lukija puolustaa sairaslomia.

Toki töistä poissaolo on oikeutettua jos ei koe olevansa työkykyinen, ja syitä voi olla yhtä monenlaisia kuin työntekijöitäkin. Tähän ei pitäisi olla millään työnantajalla sanomista/arvosteltavaa tyyliin ”kyseinen syy ei estä tekemästä työtä”, koska asiat ovat subjektiivisia. Tämän tulisi olla selvä asia.

Toisenlaisiakin näkökulmia tuotiin esiin.

Esimerkit on rankkoja kyllä. Mutta että kissan/koiran kuolemisesta sairaslomaa? Naurettavaa. Ennenkun kukaan tulee sanoo et ”onko sulla itelläs ees…” niin joo on, pitkä parisuhde päättynyt elämän aikana ja 2 kesää sit hautasin koirani. Mutta kuvitelkaa, pystyin töitä silti tekemään. Oikeasti väkisin tulee ajatus että keinolla millä hyvänsä osa työssäkäyvistä hankkivat sitä saikkua.

Kommentoi
Ylös
>