luokittelematon

Piensijoittajien päätä ei palele – tankkasivat tulospettäjiä

Kun osakekurssi laskee, piensijoittaja painaa ostonappulaa.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto kasvoi heinäkuussa jopa 92,0 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Nordnet kertoo tiedotteessaan. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto nousi sekin 44,1 prosenttia vuodentakaisesta heinäkuusta.

Online-välittäjien kauppamäärät nousivat edelliskuusta euroissa mitattuna 57,3 prosenttia. Myös koko pörssin osalta kauppamäärät piristyivät euroissa 7,1 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 35,8 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 20,9 prosenttia viime vuoden heinäkuuta enemmän. Koko pörssin kappalemääräiset kaupat kohosivat viime kuusta 0,9 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisten kauppamäärien osalta tuli laskua kesäkuusta 2,0 prosenttia.

Piensijoittajat eivät tulospettymyksistä säikähdä

Piensijoittajat ovat usein kiinnostuneita voimakkaan kurssilaskun kokeneista osakkeista. Tämä on nähty jälleen, kun suomalaiset piensijoittajat ostivat heinäkuussa erityisesti tuloskatsauksistaan voimakkaasti laskeneiden mutta perushyvän kannattavuuden omaavien yhtiöiden osakkeita.

”Laajalla rintamalla tankattiin varsinkin niitä osakkeita, joissa on tuntuva ulkomaisomistus ja merkittävä lyhyen aikavälin kurssiturbulenssi. Piensijoittajat pyrkivät olemaan aavistuksen kärsivällisempiä kuin suuret instituutiot, joiden kytkinjalka toisinaan luistaa varsin herkästi suhteellisen pienistäkin tulospettymyksistä”, kertooNordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Finnairin strategia puree

Piensijoittajien suosikkeihin kuuluu kuitenkin myös positiivinen tulosyllättäjä. Vastikään päättynyt toinen vuosineljännes oli Finnairin tuloksen osalta paras kvartaali pitkiin aikoihin. Liikevaihto kasvoi 11,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 633,4 miljoonaa euroa ja tarjotut matkustajakilometrit kasvoivat 6,8 prosenttia.

Vertailukelpoinen liiketulos oli 37,5 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna toisella kvartaalilla oli vain 3,2 miljoonaa. Factsetin mukaan analyytikoiden analyytikkoennuste oikaistulle liikevaihdolle oli vain 26 miljoonaa euroa, eli Finnair ylitti myös tulosodotukset reippaasti.

Toisella vuosineljänneksellä Finnairilla lensi ennätysmäärä matkustajia. ”Tämä näkyi myös liikevaihdossamme, joka kasvoi kaksinumeroista vauhtia. Myynti kasvoi erityisesti meille keskeisten Aasian ja Euroopan lentojen vahvan kysynnän ansiosta ja täyttöasteemme paranivat. Erityisesti on syytä mainita Japanin, Korean ja Kiinan-myyntimme suotuisa kehitys”, yhtiön toimitusjohtaja Pekka Vauramo toteaa.

”Kasvava määrä piensijoittajia on alkanut uskoa siihen, että kansallisen lentoyhtiön strategia toimii sittenkin Aasian-liikenteineen, uusine koneineen ja halventuvine polttoaineineen. Yhdeksi osoitukseksi tästä on tulkittu myös Finnairin keväällä usean vuoden kuivan kauden jälkeen maksama osinko. Harva piensijoittaja haaveilee ainakaan ääneen minkäänlaisesta pikavoittoa tarjoavasta lentoalan yritysjärjestelystä, vaan tyytyväisiä ollaan Finnairin oman toiminnan tasonnostoon. Myös nopealiikkeinen osake on omiaan lietsomaan ostohaluja varsinkin uusien asiakkaiden keskuudessa”, toteaa Tuppurainen.

Kokeile kuukausisäästölaskuria
Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Nordnetissä voit säästää rahastoihin alk. vain 15 € summilla, ja ainoana pankkina ETF:iin, alk. 50 € summilla. Ostokulut 0 €.

Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -vaikutusta, joka saa ajan myötä rahasi kasvamaan entistä nopeammin. Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä pidempään korkoa korolle -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää.

Kommentoi
Ylös
>