Asunnot ja kiinteistöt

Vuokraovi.comin tilastot paljastavat: Yksityisten vuokranantajien vuokrapyynnit laskussa

Vaikka yleisesti tarkasteltuna vuokrat kipuavat ylöspäin, Vuokraovi.comin aineisto osoittaa, että vuokramarkkinat ovat pirstaloituneet.

Yksityisten vuokranantajien vuokrapyynnit nousivat koko Suomessa 0,1 prosenttia alkuvuoden 2017 aikana. Yritystoimijoiden vuokrapyynnit ovat nousseet jopa 4,3 prosenttia. Kuitenkin pääkaupunkiseudulla yksityisten vuokranantajien vuokrapyynnit ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajat tiedotteessaan.

Suomen Vuokranantajien mukaan tämä on tärkeä huomata, sillä Helsingin ja pääkaupunkiseudun vuokramarkkinat näyttävät yleisesti suuntaa koko Suomen vuokramarkkinoille.

Yksityisten vuokranantajien vuokrapyynnit ovat Vuokraovi.comin tilastojen mukaan jo toista vuotta hienoisessa laskussa.

Helsingissä laskua tarkasteluajanjaksolla tammi-kesäkuussa 2017 kaikissa vuokra-asunnoissa on 2,6 prosenttia, Espoossa 0,6 prosenttia ja Vantaalla 2,4 prosenttia. Vastaavasti yritystoimijoilla vuokrapyynnit ovat nousseet Helsingissä 1,5 prosenttia, Espoossa 2,6 prosenttia ja Vantaalla 4,4 prosenttia.

”Vaikka yleisesti tarkasteltuna vuokrat kipuavat ylöspäin, Vuokraovi.comin aineisto osoittaa, että markkina on pirstaloitunut ja yhdellä luvulla ei pystytä kertomaan mitä markkinassa tapahtuu. Vuokratasojen nousu johtuu tilastojen mukaan ennen kaikkea yritystoimijoista. Pääkaupunkiseudun yksityiset vuokranantajat ovat puolestaan laskeneet vuokriaan. Kilpailu on kiristynyt ja yksityiset joustavat nopeammin kuin suuret toimijat. Yksityiset välttävät myös tyhjien kuukausien riskiä enemmän kuin yritystoimijat, ja mieluummin laskevat vuokraa kuin pitävät asunnon tyhjänä”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa.

Myös pääkaupunkiseudulle viime vuosina rakennetut uudet vuokra-asunnot näkyvät vuokrapyynneissä.

”Uusia asuntoja on syntynyt runsaasti ja uudiskohteiden vuokrat ovat hieman korkeampia kuin vanhemman asuntokannan vuokrat. Tämä selittää osittain vuokrien nousua”, Koro-Kanerva sanoo.

Uudistuotannon myötä myös kaksioiden suhteellinen osuus kokonaistarjonnasta on kasvanut viime vuodesta. Suomen Vuokranantajien mukaan Helsingissä kaksioita kaikista Vuokraovi.comissa olleista asunnoista alkuvuonna oli 45,1 prosenttia, kun viime vuonna vastaava luku oli 40,1 prosenttia. Yksiöiden osuus on vastaavasti pienentynyt 48,2 prosentista 42,8 prosenttiin.

”Kaksioita on tuotettu viime aikoina pääkaupunkiseudulla runsaasti, mikä on lisännyt kilpailua hyvistä vuokralaisista. Se näkyy erityisesti yksityisten kaksioiden vuokrapyyntien laskuna. Helsingissä laskua vuoden takaiseen on peräti 5,4 prosenttia”, Koro-Kanerva tulkitsee.

Kommentoi
Ylös
>