Osakeanalyysit

Inderesin toimitusjohtaja Rautanen: Nokian kurssireaktio ylireagointia

Mikael Rautanen, Inderes

Salkunrakentaja haastatteli Inderesin toimitusjohtajaa ja Nokia-analyytikkoa Mikael Rautasta Nokian kolmannen osavuosikatsauksen tuloksesta ja yhtiön tulevaisuuden näkymistä.

Nokia julkaisi vuoden kolmannen kvartaalin tuloksensa torstaina 26.10. Tulosta leimasi vahva pettymys. Ulkomaiset institutionaaliset sijoittajat myivät suuria osuuksia suomalaisten piensijoittajien tankatessa osaketta salkkuunsa.

Rautasen ennuste oli tarkka, sillä eroa toteutuneeseen tulokseen oli vain kaksi miljoonaa euroa. Osavuosikatsauksessa ilmeni kuitenkin joitain yllättäviä seikkoja. ”Erityisesti verkkoyksikön heikot näkymät yllättivät. Lisäksi ilmassa on jonkin verran yleisestä markkinatilanteesta johtuvia haasteita ja jonkin verran Nokian sisäisiä haasteita. Hyvä puoli Nokian ongelmissa on kuitenkin se, että ne liittyvät pääosin Mobile Networks -liiketoimintaan. Nämä eivät ole laaja-alaisia ongelmia, vaan ohimeneviä asioita. Muilta osin tulos oli kohtalaisen hyvä”, Rautanen kiteyttää.

Nokia on asemoitunut hyvin tuleviin 5G-verkkoihin. Riskejä Rautasen mukaan on kuitenkin erityisesti lyhyellä aikavälillä.

”Lyhyellä aikavälillä epävarmuutta liittyy erityisesti kolmeen ulkoiseen asiaan: Kiinassa uhkaa kiristynyt kilpailu, kun toimijat pyrkivät vahvistamaan asemiaan ennen 5G:tä. Toiseksi, maailmalla on menossa tällä hetkellä lukuisia operaattorifuusioita, joiden takia investointeja lykätään. Kolmanneksi, teknologian murros. 4G- ja 5G-verkkojen välinen suvantoaika on raskas. Lisäksi Nokialla on joitakin sisäisiä haasteita esimerkiksi Alcatel-Lucentin ja sen omien tuotteiden välisessä migraatiossa.”

Rautanen näkee Nokian vahvistuvan erityisesti 5G-verkkojen aikana.

”Laaja-alainen end-to-end tuoteportfolio on ehdoton vahvuus 5G:hen siirryttäessä, koska 5G teknologiassa ei ole kyse pelkästään radioverkoista, vaan laajemmasta kokonaisuudesta. 5G-teknologiaan siirryttäessä Nokian ja Alcatel-Lucentin strategiset hyödyt realisoituvat parempana kilpailuetuna ja ristiinmyyntinä”, Inderesin keulakuva toteaa.

Nokian kurssi oli jyrkässä laskussa osavuosikatsauksen jälkeen. Kurssi dippasi pahimmillaan 17 prosenttia ja Yhdysvalloissa 20 prosenttia. Rautasen mielestä sijoittajien reaktio on ylilyöntiä.

”Markkinoiden reaktio oli yllättävän raju, sillä Nokian ongelmat liittyvät pääasiassa yhteen yksikköön. Nämä ovat kaiken lisäksi ohi meneviä ongelmia. Markkinatilanne ensi vuodelle oli pettymys. Tuntuu, että markkinat ylimitoittavat langattomien verkkojen heikentyneitä näkymiä. Kuitenkin lisensointiliiketoiminnassa Nokia on edennyt odotuksia ripeämmin, mikä paikkaa verkkoliiketoiminnan heikkouden. Yksittäiset ongelmat nostetaan valtaviin mittoihin, sillä positiiviset asiat eivät näytä markkinoita kiinnostavan”, Rautanen tylyttää.

Monet piensijoittajat perustelevat viimeisiä Nokia-hankintojaan pitkän aikavälin näkymillä. 5G-verkoissa Nokian nähdään olevan nykyistä vahvempi. Rautanen ei tee vielä johtopäätöksiä Nokian asemasta 5G-verkoissa.

”Nokian asemaa 5G-verkoissa on vielä vaikea arvioida. Kuitenkin strategista kilpailuetua tuo Alcatel-Lucentin tuoteportfolio ja fuusio ehditään viedä loppuun ennen 5G-teknologian siirtymistä kaupalliseen vaiheeseen. Haasteita nousee tietenkin siitä, että 5G-verkkojen tulemista joudutaan vielä odottelemaan”, Rautanen tuumaa.

Nokian osakkeessa analyytikko näkee nousuvaraa erityisesti pitkällä aikavälillä.

”Nokian arvostuskertoimet ovat matalat, vaikkakin eletään syklin pohjavuosien tulotasoa. Jos ja kun sykli paranee, niin nousuvaraa on viimeistään silloin.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös