Yritysuutiset

Nokian ristiriitainen tulos säikäytti sijoittajat – osake lähes 15% syöksyssä

Nokia osakekurssi osakkeet pörssi sijoittaminen talous

Nokian aamulla julkaistu kolmannen kvartaalin tulos oli kaksijakoinen.

Kokonaisuutena kannattavuuskehitys yllätti positiivisesti. Liikevoittoa Nokia kerrytti 668 miljoonaa euroa, kun markkinat odottivat 541 miljoonaa euroa. Liikevoitto nousi 20 prosenttia viime vuodesta. Syynä tulosparannukseen oli Technologies-divisioona, jossa LG:n kanssa solmittu patenttisopimus kerrytti tulosta takautuvasti 180 miljoonalla eurolla.

Markkinat eivät kuitenkaan hurraahuutoja Nokian tuloksesta kailottaneet. Osake oli torstaina noin klo 13.30 peräti yli 14 prosentin syöksyssä.

Teknologies-yksikön menestys oli kertaluontoista, joten se ei voinut korvata verkkoliiketoiminnan pahaa pettymystä.

Verkkoliiketoiminnan oikaistu liikevoitto rojahti 334 miljoonaan viime vuoden 435 miljoonasta. Konsensusennuste oli 432 miljoonaa. Kyse ei ole mistään tilapäisestä ongelmasta, sillä Nokian mukaan verkkomarkkinat jatkavat laskussa vielä ensi vuonnakin.

Liikevaihto laski verkkoliiketoiminnassa peräti yhdeksän prosenttia(6 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta) kolmannella neljänneksellä viime vuoteen verrattuna johtuen ensisijaisesti Ultra Broadband Networks -segmentistä, johon vaikuttivat haasteet Mobile Networks -liiketoimintaryhmän markkinaolosuhteissa ja tietyissä projekteissa Pohjois-Amerikassa ja Kiinan alueella.

Verkkoliiketoiminnan markkinoilla Nokia kohtaa jatkossa entistä suurempia haasteita.

”Neljänneksellä saavuttamastamme edistyksestä huolimatta Mobile Networks -liiketoimintaryhmämme kohtasi joitakin haasteita ja arvioimme ensisijaisen kohdemarkkinamme supistumisen jatkuvan vuonna 2018. Arvioimme laskun olevan 2-5 %:n luokkaa, ja se on seurausta useista meneillään olevista teknologisista siirtymistä, kovasta kilpailusta Kiinassa ja lyhyen aikavälin haasteista, jotka liittyvät operaattorien mahdollisiin yhdistymisiin eräissä maissa”, Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri totesi.

Nokia huomautti myös projektien ajoitukseen liittyvästä epävarmuudesta loppuvuonna sekä ensi vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Lisäksi Nokia kertoi myös kilpailutilanteen Kiinassa kiristyneen.

Nokia-sijoittajan toivo on 5G-teknologiassa.

Surin mukaan Nokian tuotevalikoima tulee hyötymään entistä selvemmin markkinan siirtyessä 5G:hen, joka on paljon muutakin Surin mukaan kuin pelkästään radioverkkoteknologia.

”5G-teknologia edellyttää muun muassa pilvipohjaisia runkoverkkoja, IP-reititystä, monenlaisia siirtoratkaisuja, kiinteitä langattomia laajakaistayhteyksiä ja ohjelmisto-ohjattuja verkkosovelluksia. Nokia on yksi harvoista yhtiöistä, joka pystyy vastaamaan näihin kaikkiin tarpeisiin.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös