Sijoitusideat

Pyynikin käsityöläispanimo – laadukasta pienpanimo-olutta Tampereelta

Pyynikin käsityöläispanimo Oy hakee kasvua varten rahoitusta Invesdorin joukkorahoituksella.

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Pyynikin käsityöläispanimo Oy on perustettu vuonna 2012, jolloin olutta lähdettiin tekemään rakkaudella ja tarjoamaan vaihtoehtoja suomalaisten jättipanimoiden valikoimaan. Toiminnan alkuvaiheilla käytössä oli 400 litraiset keittokattilat, mutta hyvin nopeasti lähdettiin kasvun tielle. Kasvua varten tarvittavaa rahoitusta haetaan Invesdorin joukkorahoituksella.

Yhtiön tärkeimpänä virstanpylväänä voidaan mainita tuore ”World’s Best Seasonal Lager” sarjan voitto Mosaic lager -oluella Lontoossa World Beer Awardseissa elokuussa 2017. World Beer Awards on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa palkitaan kunkin oluttyylin parhaimmisto. Palkintoa voi pitää merkittävänä, sillä kilpailu on varsin kovaa. Olutta on saatavilla kautta maan.

Edellinen suuri kansainvälisesti merkittävän palkinnon yhtiö sai vuonna 2016, ”World’s Best Mild Dark Ale” sarjan voitto Ruby Jazz -oluella samassa kilpailussa.

Liiketoiminta ja markkinatilanne

Pyynikin käsityöläispanimon päämarkkina-alue on tällä hetkellä Pirkanmaan seutu, osa pääkaupunkiseudun kaupoista sekä Porin alue. Toimituksia on myös tehty muuallekin Suomea mielenkiinnon oluiden kohtaan ollessa kovaa. Yhtiön tavoitteena on laajentaa toimintaa koko Suomen kattavaksi, jota varten tarvitaan laitteistoinvestointeja. Laitteistoinvestointien avulla tuotannon kustannukset myös pienenevät, sillä työvoimaa ei tarvitse lisätä kapasiteetin suurentamiseksi.

Kauppalehden kasvuartikkelissa Pyynikin käsityöläispanimo oli vuoden 2016 osalta liikevaihdoltaan suurimman kasvuprosentin omaava panimo yli 140 prosentilla ja sijalla 42. verrattuna kaikkiin yrityksiin. Toisaalta vuosi 2015 oli yli 200 prosentillla suurempi liikevaihdoltaan kuin 2014. Kasvua on haettu aggressiivisesti ja nykyisten laitteiden kanssa rajat on saavutettu. Uusien investointien myötä saavutetaan tavoiteltu kannattavuuspiste ja luodaan pohja tuleviin tarpeisiin.

Rahojen käyttötarkoitus

Kerätyt varat tullaan käyttämään laitteiston uusimiseen ja kapasiteetin kasvattamiseen. Yhtiön omilla sivuilla kerätyillä rahoilla (1 013 840 euroa, sisältää A-osakkeet) on jo tilattu uusi keittolaitteisto ja käymistankit, jotka saadaan asennettua paikoilleen vuoden loppuun mennessä. Uuden laitteiston avulla saavutetaan realistisesti yli 10 miljoonan litran keittokapasiteetti ja tällä hetkellä tulossa oleva käymiskapasiteetti on vajaan miljoonan litran luokkaa. Tämän lisäksi tehokkuutta haetaan oluen astiointiin ja paketointiin liittyvillä hankinnoilla, sekä tietojärjestelmien kehittämisellä.

Laitteistohankintojen lisäksi yhtiö panostaa näkyvyyden lisäämiseen tukemaan kysynnän kasvua.

Kerätyillä rahoilla on jo aloitettu uusiin tiloihin siirtyminen ja uusien tilojen viimeistely. Uudet tilat mahdollistavat huomattavasti aikaisempaa tehokkaamman sisälogistiikan sekä toiminnan laajentamisen suunnitelman mukaisesti pitkällä aikajänteellä. Myös hygieniatasoa pystytään nostamaan entisestään ja varmistamaan, että tuote pysyy jatkossakin laadukkaana.

Kerätyillä rahoilla on aloitettu kansainvälisen toiminnan kartoitus ja markkinaselvitys osin Pirkanmaan ELY-keskuksen tuella. Tällä hetkellä näytteitä on jo lähetetty jokaiselle mantereelle ja toimitukset ovat alkaneet Norjaan, Saksaan, Belgiaan, Viroon ja Japaniin. USA:sta on myös saatu toimintaluvat lähetysten aloittamiseen.

Taloustiedot

Pyynikin käsityöläispanimo on vahvasti kasvusuuntautunut panimo, joka näkyy alkuvaiheessa negatiivisina tuloslukuina. Vuoden 2017 tulosta rasittavat kansainvälisen toiminnan laajamittainen käynnistäminen, uusiin tiloihin siirtyminen ja siihen liittyvät remontit sekä uuden laitteiston asentaminen. Lisäksi on päätetty siirtyä astioitavissa tuotteissa pääasiassa 0,5 litran tölkkiin aiempaan lasipulloon verrattuna.

0,5 litran tölkki vaatii suhteessa alemman litrahinnan markkinoilla, mutta sillä on saavutettavissa merkittävä markkina-asema niin kotimaan markkinoilla kuin ulkomaillakin. Kaikki nämä yhdessä aiheuttavat arviolta noin 350 tuhannen euron tappiollisen käyttökatteen 2017 vuodelle. Aiempi arvio on kasvanut johtuen laitteiston toimituksessa tapahtuneesta viiveestä. Käyttökatteessa ei ole huomioitu kertaluontoisia eriä.

Vuonna 2018 kiinteiden kulujen osuus laskee merkittävästi, raaka-aineiden käytössä arvioidaan saavutettavan noin 20% kustannushyöty ja kapasiteetti vähintään kaksinkertaistuu. Markkinatilanne näyttää tällä hetkellä suotuisalta Pyynikin käsityöläispanimolle muun muassa palkittujen tuotteiden kautta. Lähes 100 prosenttia kasvua voidaan pitää mahdollisena, saavuttaen yli kolmen miljoonan euron liikevaihto käyttökateprosentin ollessa noin 11 prosenttia. Verrattuna vuoteen 2017 kapasiteetti ei vuonna 2018 rajoita liikevaihdon kasvua.

Vuodesta 2018 eteenpäin tavoitteena on jatkaa kapasiteetin nostamista tulo- ja lainarahoituksen avulla siten, että vuodelle 2019 saavutetaan kolmen miljoonan litran käymiskapasiteetti. Tämä mahdollistaa edelleen liikevaihdon tuplaamisen kuuteen miljoonaan euroon samoissa tiloissa ja samalla keittolaitteistolla. Tästä eteenpäin kasvua tullaan jatkamaan markkinatilannetta silmällä pitäen. Kerätyillä rahoilla ostetulla keittolaitteistolla on mahdollista kasvaa nykyiseen pienpanimorajaan eli noin 15 miljoonan litran tuotantomäärään asti.

Yrityksellä oli 2016 päättyneellä tilikaudella 40 000 euroa lainaa Finnveralta, 41 600 euroa Nordealta osamaksuvelkaa ja 2500 euroa velkaa Kauttuan kievarista.

2016201720182019
Liikevaihto1 707 0161 850 0003 280 0006 000 000
Liikevaihdon kasvu %8,477,382,9
Toimintakustannukset1 889 8462 200 0002 910 0005 280 000
EBITDA-182 830-350 000370 000720 000
EBITDA %-10,7-18,911,318,7
Neljän vuoden päähän ennustettu vuotuinen kasvuprosentti (CAGR) 0 %

 

Yhden osakkeen hinta on 190 euroa. Jaettava omistusosuus on 38,88 – 50 prosenttia . Joukkorahoituskampanja on käynnissä 7.12.2017 asti. Pyynikin käsityöläispanimoon voi sijoittaa joukkorahoituspalvelu Invesdorin kautta.

Kommentoi
Ylös
>