Markkinakommentit

Tunnettu konkarisijoittaja Jim Rogers: Tulossa elinaikani pahin osakkeiden kurssiromahdus

Sijoitusguru on huolissaan erityisesti kasvaneen velan määrästä.

sijoitusguru konkarisijoittaja sijoittaja Jim Rogers

Kuva: Gage Skidmore

Sijoitusguru on huolissaan erityisesti kasvaneen velan määrästä.

75-vuotias amerikkalainen Jim Rogers on yksi maailman tunnetuimpia sijoittajia ja sijoituskirjailijoita. Rogers on tunnettu erityisesti raaka-ainesijoittamisen puolestapuhujana.

Rogers ei ole mikään tuomiopäivän profeetta, mutta nyt hän kuitenkin synkistelee yllättävän jyrkästi.

Uutistoimisto Bloombergille antamassaan haastattelussa hän varoittaa edessä olevasta katastrofista osakemarkkinoilla. Karhu- eli laskumarkkina tulee olemaan pahempi kuin mikään hänen elinaikaan nähty romahdus. Se on kovaa tekstiä, kun otetaan huomioon millaista tuhoa esimerkiksi finanssikriisi sai osakemarkkinoilla aikaan.

Veteraanisijoittajan huolena on ennen kaikkea velkataakan paisuminen maailmantaloudessa finanssikriisin jälkeen. Erityisesti näin on tapahtunut Yhdysvalloissa.

Rogers ei halua arvailla laskumarkkinoiden alkamisen ajankohtaa, mutta hän ei ole yllättynyt viime päivien osakkeiden korjausliikkeestä. Hän uskookin lisää vaikeuksia osakemarkkinoilla olevan edessä.

”Sitten kun olemme jälleen laskumarkkinassa, se tulee olemaan elinaikani pahin”, Rogers jyrähtää. Velkaa on joka puolella ja paljon enemmän kuin aiemmin.

Arvostettuun ikään yltänyt Rogers on ehtinyt nähdä elämänsä aikana useita laskumarkkinoita. Finanssikriisissä Dow-osakeindeksi romahti peräti 50 prosenttia lokakuun 2007 ja maaliskuun 2009 välisenä aikana. Se romahti rajusti, noin 38 prosenttia, myös IT-kuplassa vuosien 2000 – 2002 aikana.

Myrskyvaroitus osakemarkkinoiden lisääntyneestä hermostuneisuudesta on saatu helmikuun aikana. USA:n S&P 500 indeksi kävi korkeimmillaan 26.1. Sen jälkeen indeksin arvosta on sulanut lähes yhdeksän prosenttia.

Samalla osakemarkkinoiden epävarmuutta kuvaava VIX-indeksi on noussut lähes kolminkertaiseksi tammikuun keskimääriseen tasoon nähden.

VIX indeksi pelkokerroin sijoittaminen

Kommentoi
Ylös
>