Sijoitusuutiset

Norjan valtion jättirahaston tuotto nousi ennätystasolle

Norjan valtion eläkerahaston tuotto nousi viime vuonna ennätystasolle.

Eläkerahaston eli entisen öljyrahaston tuotto oli viime reilut 1 000 miljardia kruunua, mikä on noin reilut 100 miljardia euroa. Tuotto oli 13,7 prosenttia. Parhaiten mahtirahasto lisäsi pääomaansa osakkeilla, jotka tuottivat 19,4 prosenttia. Kaikista eläkerahaston varoista lähes 67 prosenttia on sijoitettuna osakkeisiin.

Rahaston toimitusjohtaja Yngve Slyngstad kertoi Reutersille, että rahaston kumulatiivinen tuotto perustamisen jälkeen on jo yli 4 000 miljardia Norjan kruunua. Tuotosta peräti neljäsosa syntyi vuonna 2017.

Viime lokakuussa Norjan jättirahaston omistusten arvo nousi ällistyttävään yhteen biljoonaan eli 1000 miljardiin dollariin.

Norjan valtion eläkerahasto on maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto. Norjan valtio sijoittaa valtion öljy-yhtiöiden tuottamia massiivisia voittoja sijoitusrahastoon, joka koostuu osakkeista, joukkovelkakirjalainoista ja kiinteistöistä ympäri maailmaa.

Norjan valtio perusti rahaston vuonna 1998, ja sen tarkoituksena oli säästää maan valtavia öljy- ja kaasutuloja seuraaville sukupolville. Norja varautuu öljytulojen investoinneilla tuleviin menoihin. Norjan päättäjillä on valtuudet käyttää eläkerahaston arvosta vain neljä prosenttia valtion budjetin tasapainottamiseen.

Rahastolla on omistuksia lähes 9000 yrityksessä eri puolilla maailmaan. Rahaston sijoituksista lähes 670 miljardia eli kaksi kolmannesta on kiinni osakkeissa. Rahaston osakesalkussa suurimmat sijoitukset ovat Apple, Nestle ja Royal Dutch Shell.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös