Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Sijoittaja kohtaa vuonna 2018 kovempia haasteita kuin viime vuonna

Vuosi 2017 oli riskisille omaisuusluokille poikkeuksellisen hyvä. Tämä tuskin toistuu tänä vuonna, arvioi Pictet Wealth Management.

Olosuhteet voivat muuttua aktiivista varainhoitoa suosiviksi, kun haasteet kasvavat ja volatiliteetti nousee. Tämä on yksi Pictet Wealth Managementin (PWM) analyytikoiden ja strategien pääviesteistä tässä vuoden 2018 Perspectives-erikoiskatsauksessa.

Mitä nämä haasteet voivat olla?

Riskejä piisaa

Globaali strategi Alexandre Tavazzi käsittelee ”tunnettuja tuntemattomia” haasteita, kuten geopoliittiset myllerrykset, yllättävät korkojen muutokset ja likviditeetin vähyyden, jotka voivat aiheuttaa ongelmia.

Vaikka Tavazzi myöntääkin, että ”suurimmat markkinashokit tulevat yleensä yllättävistä lähteistä”, sijoittajat voivat kuitenkin suojautua tunnistettavilta riskeiltä.

Pictet Wealth Managementin sijoitusjohtaja Cesar Perez Ruiz puolestaan arvioi, että riskisten omaisuusluokkien kerätessä vain lisää vauhtia ajan mittaan ”pelivaraa ongelmille on entistä vähemmän”. Hänen mukaansa Tavazzin mainitsemien riskien lisäksi on riski, että keskuspankit joutuvat kiristämään rahapolitiikkaansa suunniteltua aggressiivisemmin, jos inflaatio nousee. Perezin mukaan markkinat eivät ota riittävästi huomioon tätä riskiä.

Perezin mukaan vuoden 2018 pitäisi olla edelleen hyvä vuosi sijoittamiseen vahvojen fundamenttitekijöiden vuoksi – tosin kannattaa sijoittaa aiempaa taktisemmin. Perezin tärkeimpiä suosituksia ovat: osakkeet, lyhyen duraation valtionlainat, laadukkaat lainat, vaihtoehtoiset omaisuusluokat, hajauttaminen dollarista muihin valuuttoihin ja volatiliteettipiikkien hyödyntäminen.

Makrotaloudessa optimismia

PWM:n makrotutkimuksen johtaja Christophe Donay on vaikuttunut optimismista ainakin makrotaloudessa.

Hän uskoo Yhdysvalloissa viime vuoden lopulla tehtyjen veronalennusten heijastuvan maailman suurimman talouden kasvuun (ja inflaatioon). Donay’n mukaan finanssipoliittinen elvytys tuli juuri oikeaan aikaan, kun rahapolitiikan aikaansaama momentum oli muuttumassa jarruksi.

Osakkeet voivat olla sijoittajien tärkein tuottojen lähde vuonna 2018 vahvan laaja-alaisen talouskasvun ja yritysten hyvien tulosten tukemina. Sen sijaan valtionlainojen houkuttelevuutta vähentää riski inflaation noususta.

Vanhempi cross asset -strategi Jacques Henry korostaa, että Yhdysvaltojen veronalennusten johdosta yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuotto-odotukset ovat nousseet valtavasti. Henryn mukaan nousua on laajalla rintamalla, mikä hälventää huolia kasvun keskittymisestä vain muutamalle toimialalle.

Tulosennusteet ovat myös nousussa. Henryn mukaan euroalueen osakkeet voivat tuottaa tänä vuonna yli 10 prosenttia. Japanin keskuspankin tukitoimien vuoksi japanilaisten yritysten tulosnäkymät näyttävät edelleen melko vahvoilta.

Vaihotoehtoisille omaisuuslajeille on tilausta

Osakkeet eivät välttämättä ole ainoa omaisuusluokka, jonka näkymät ovat hyvät. Pictet Alternative Advisorsin (PAA) vaihtoehtoisten sijoitusratkaisujen johtaja Jean-Damien Marie väittää, että tulevina vuosina vaihtoehtoisten sijoitusten merkitys kasvaa sijoitussalkuissa. Syynä tähän se, että perinteisen 60/40-osake-korkosalkun laimeille tuotto-odotuksille etsitään vastalääkettä lähivuosina.

PAA:n hedgerahastojen johtaja Heinrich Merz uskoo volatiliteetin kasvamisen ja tuottojen jakautumisen eri omaisuusluokkien välille hyödyttävän hedgerahastoja, kun olosuhteet ovat suosiolliset alfan tuottamiselle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös