Talouden trendit

Nokia-dokumentti: Applen iPhone saattaa olla suomalaiskeksijän suunnitteleman myDevice-älypuhelimen kopio

Ylen dokumentti Nokian matkapuhelintoiminnan historiasta eilen oli poikkeuksellisen mielenkiintoista katsottavaa.

Johannes Väänänen myDevice matkapuhelin keksijä

Keksijä Johannes Väänänen kehitti jo 2000-luvun alussa myDevice-puhelin, jossa oli sormella käytettävä kosketusnäyttö, automaattisesti kääntyvä näyttö ja sormella pyyhkäistävä sivunvaihto.

Ylen dokumentti Nokian matkapuhelintoiminnan historiasta eilen oli poikkeuksellisen mielenkiintoista katsottavaa.

Arto Koskisen ohjaamassa ansiokkaassa dokumentissa Nokia Mobile – suomalaisen matkapuhelimen tarina käydään läpi Nokian kännykkäbisneksen synty, huikea menestys ja nopea tuho.

Nokian kännykkäbisnes nousi innostavan yrityskulttuurinsa sekä lahjakkaiden keksijöiden, insinöörien ja keskitason johtajien ansiosta matkapuhelinbisneksen ylivoimaiseksi valtiaaksi. Nämä henkilöt olivat dokumentin keskiössä.

Lahjakkaat innovoijat loivat huippupuhelimia, joiden jakelu, logistiikka ja tuotanto olivat kilpailijoita edellä.

Menestys toi kuitenkin ongelmia. Kova kasvu teki yhtiöstä jäykän ja byrokraattisen. Mukaan tuli ihmisiä, joilla ei ollut paloa kehittää yhtiötä, vaan vain halu rahastaa yhtiön menestyksellä. Jatkuvat organisaatiomuutokset hämmensivät dokumentissa haastateltuja asiantuntijoita.

Nokian todellinen alamäki matkapuhelinbisneksessä alkoi, kun Applen Steve Jobs esitteli vallankumouksellisen älypuhelimensa, iPhonen. Nokiassa syntyi paniikki.

Nokian kehittämä symbian-käyttöliittymä oli auttamattoman vanhentunut. Yhtiöllä ei ollut uskallusta viedä Meego-järjestelmän kehitystyötä pitemmälle, vaan se hyppäsi Microsoftin kelkkaan. Yhteistyö Microsoftin kanssa ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan ja yhtiö myi matkapuhelinbisneksen Microsoftille.

Dokumentin yksi mielenkiintoisimmista haastatelluista oli myDevice-puhelimen kehittänyt Johannes Väänänen. MyDevice oli 2000-luvun alussa Väänäsen ja MyOrigo-nimisen Oulussa toimineen yrityksen kehittämä älypuhelin, joka ei koskaan päässyt markkinoille.

MyDevice oli sormella käytettävä kosketusnäyttö, automaattisesti kääntyvä näyttö ja sormella pyyhkäistävä sivunvaihto. Webbisivun selailu onnistui mobiilinäytöllä. Ne olivat ominaisuuksia, joita ei matkapuhelimissa vielä 2000-luvun alussa nähty.

Nokiallekaan mullistava laite ei ollut Väänäsen mukaan kelvannut, eikä kenelläkään muullekaan kännykkävalmistajalle.

Dokumentissa Väänänen kertoo, että Applen Steve Jobs tutustui puhelimeen ja oli kiinnostunut sen kosketusnäytöstä.

MyDevice ja myöhemmin julkistettu Applen iPhone ovat monilta ydinoivalluksiltaan samanlaisia. Dokumentissa Väänänen esitti, että iPhone oli suora kopio myDevicesta ja MyOrigon ideoista.

Nokia-dokumentti on katsottavissa tästä linkistä Yle Areenasta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös