Osakeanalyysit

Analyytikko: Telian sijoitustarina muuttumassa mielenkiintoisemmaksi

Telia on tänä vuonna huomattavasti paremmissa lähtökohdissa kuin viime vuonna, arvioi Inderesin analyytikko.

Telian sijoitustarina on nyt muuttumassa reunamarkkinoiden siivoamisesta mielenkiintoisemmaksi ja vahvemmin strategisten Pohjoismaiden ja Baltian markkinoiden kehittämiseen sekä tehojen ulosmittaamiseen, arvioi Inderesin analyytikko Joni Grönqvist yhtiöpäivitysraportissaan.

Analyytikon mukaan teleyhtiö Telian viime vuosi meni vielä vahvasti ei-strategisista omistuksista irtautumiseen ja strategisten markkinoiden vahvistamiseen. Vuonna 2018 yhtiö on jo huomattavasti paremmissa lähtökohdissa.

”Telia otti viime vuonna useita askeleita strategiassaan irtautua Euraasiasta sekä keskittyä ja vahvistaa Pohjoismaiden ja Baltian markkinoita. Yhtiö jatkoi viime vuonna sekä alkuvuonna 2018 Euraasian myyntejään. Jäljellä olevien kolmen omistuksen myyntineuvottelut ovat loppumetreillä ja yhtiö pitää irtautumista näistä todella todennäköisenä kuluvan vuoden aikana”, Grönqvist toteaa.

Euraasiasta luopumisen ja parantuneen fokuksen ajamana Telia teki viime vuonna viisi yritysostoa vahvistaen kaikkia pohjoismaisia markkinoitaan. Lisäksi Telia sai viime syksynä päätökseen yhtiötä kauan varjostaneen korruptioepäilyn, mikä analyytikon mukaan yhtiön riskitasoa.

Grönqvistin mukaan Telialla on moneen edelliseen vuoteen verrattuna huomattavasti paremmat lähtökohdat kuluvalle vuodelle.

”Yhtiön fokus strategisille markkinoille on aikaisempia vuosia huomattavasti parempi ja yhtiöllä on vahva tase (2017: nettovelka/käyttökate 1,1x) tehdä uusia yritysostoja. Lisäksi tehostamisohjelman 1,1 miljardin nettosäästöt tukevat kannattavuusparannusta.”

Inderes arvostaa Telian osakkeen edelleen pääasiassa karkean osien summa -laskelman kautta, joka indikoi 42 ruotsin kruunun tavoitehintaa. Tämä on alle nykyisen 39 kruunun kurssinoteerauksen. Telian osakkeen kehitys on viimeisen kahden vuoden aikana jäänyt selvästi Helsingin pörssin yleisindeksin kehityksestä jälkeen.

Inderesin tulosennusteilla vuosien 2018 – 2019 P/E-luvut ovat noin 15x, jotka ovat kuusi ja 14 prosenttia alle sektorin mediaanin. Lisäksi hyvä kuuden prosentin tasolla oleva ja sektorin mediaania korkeampi osinkotuotto antaa tukea osakkeelle, Grönqvist arvioi.

Inderesin suositus Telian osakkeelle on edelleen lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös