Kasvuosakkeet

Tämä on maailman shortatuin osake

Alibaba, maailman shortatuin osake

Alibaba on maailman shortatuin osake. Samalla se on edullisilla arvostuksilla varustettu uskomaton kasvutarina.

Alibaballa on yksinkertainen missio: kaupankäynnin helpottaminen kaikkialla maailmassa. Alibabaa kutsutaan Kiinan Amazoniksi, mutta Alibaba ei myy omaa tavaraa vaan pyrkii toimimaan nimenomaan digitaalisena alustana jonka kautta kauppiaat voivat myydä omia tuotteitaan.

Alibaban strategia on ollut vähintäänkin toimiva. Massiivinen Kiinan markkina on mahdollistanut todella vaikuttavan kasvutarinan. Samaan aikaan Alibabasta puhutaan maailman shortatuimpana osakkeena. Tämä artikkeli kertoo, miten näin absurdi tilanne ylipäätään on mahdollinen.

Hurjaa kasvua

Kiinan keskiluokka kasvaa vauhdilla. Vuoteen 2020 mennessä Kiinan osuus globaalista verkkokaupasta arvioidaan olevan 58 prosenttia ja Aasian 66 prosenttia. Tämä kehitys sataa Alibaban laariin.

Alibaban kasvu onkin ollut vähintäänkin vakuuttavaa. Yritys raportoi viimeisimmässä tulosjulkaistuksessaan liikevaihdon kasvuksi huikeat 61 prosenttia vuodessa.

Voimakkaimmin kasvoivat pilvipalvelut, 103 prosenttia vuodessa. Suurin merkitys on kuitenkin Alibaban ydinliiketoiminnoilla, jotka tuovat 86 prosenttia koko yrityksen liikevaihdosta. Ydinliiketoimintojen liikevaihto kasvoi 62 prosenttia vuodessa.

Alibaba, yrityksen liikevaihdon kasvu on voimakasta, mutta tasaista.

Maailman lyhyimmäksi myydyin osake

Vaikka Alibabaa sanotaan Kiinan Amazoniksi, saa sitä ostettua 40 prosentin alennuksella Amazoniin verrattuna.

Alennus on huima, kun huomioi Kiinan massiivisen markkinan ja kasvavan keskiluokan merkityksen. Toisekseen Alibaban markkinaosuus on Amazonia merkittävämpi. Citron Researchin mukaan Amazon kattaa 40-50 prosenttia Yhdysvaltojen verkossa käytävästä vähittäiskaupasta, Alibaban vastaavan markkinaosuuden ollessa Kiinan markkinoista 80 prosenttia.

Kaiken tämän lisäksi Alibaban kasvu on Amazonia nopeampaa ja Alibaban tytäryhtiöllä on hyvin merkittävä osuus mobiilimaksumarkkinoista.

Tutkimusyhtiö S3 Partnersin mukaan Alibaba on dollareissa mitattuna maailman shortatuin osake. Kun ottaa huomioon Alibaban näytöt ja Kiinan markkinan potentiaalin, on tieto vähintäänkin yllättävä. Huolimatta kovasta kilpailusta yhdysvaltalaisen Amazonin ja kiinalaisen Tencentin kanssa, syy suureen lyhyeksi myyntiin ei ole välttämättä ole itse yrityksessä.

Yksi syy Alibaban lyhyeksi myyntiin on yrityksen altistuminen massiiviselle Kiinan markkinalle. Alibaban lyhyeksi myynti on luontainen vaihtoehto hedge-rahastoille, jotka haluavat suojata omistuksiaan Kiinan ja Yhdysvaltojen väliseltä kauppasodalta.

Muissa maissa luontainen tie vastaavassa tilanteessa olisi myydä esimerkiksi S&P500 indeksiä lyhyeksi. Kiinan markkina on viranomaissäätelyn takia kuitenkin edelleen suurelta osin ulkomaisten sijoittajien ulottumattomissa. Näin ollen ulkomaisten sijoittajien vaihtoehdoksi jää myydä Yhdysvalloissa ja Hong Kongissa listattuja kiinalaisosakkeita lyhyeksi.

Tässä yhtälössä huiman osuuden Kiinan verkkokaupasta omaavan Alibaban lyhyeksi myynti jää luontaiseksi vaihtoehdoksi salkun suojaamiselle Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteiden kiristymisen uhan varalta.

Kääntäen tilanne tarkoittaa sitä, että Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan uhkan lientyminen olisi positiivinen uutinen Alibaban osakkeelle.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisissä neuvotteluissa onkin edistytty. Viikonloppuna valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset uudet tuontitullit eivät sittenkään astu voimaan. Maat työstävät vielä laajempaa keskinäistä sopimusta.

Bloomberg kuitenkin muistuttaa, että lopullista sopua ei ole vielä saavutettu.

Lopullisen sopimuksen epävarmuus ei ole kuitenkaan estänyt Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia hehkuttamasta saavutettuja edistysaskeleita. Kiina tulee ostamaan, kaiken minkä amerikkalaisviljelijät saavat tuotettua, Trump twiittaa.

Toinen syy Alibaban lyhyeksi myyntiin on, että joillakin sijoittajilla on epäilyksensä kiinalaisten yritysten tilinpidon laadusta, eivätkä syytökset Alibaban alustan kautta myydyistä piraattituotteista auta asiaa.

Kiinalaisista huijauksista kertova elokuva ”The China Hustle” on myös omiaan lisäämään länsimaalaisten epäluuloa kiinalaisosakkeita kohtaan.

Tuplalistautumisen tuoma potentiaali

Sijoittajia ympäri maailman leimaa halu sijoittaa kotimarkkinoille, vaikka hajautushyödyt puhuisivat laajemman maantieteellisen hajauttamisen puolesta. Suomalaiset sijoittavat mieluiten Suomeen, yhdysvaltalaiset Yhdysvaltoihin ja kiinalaiset Kiinaan.

Kiinan osakemarkkinat ovat kuitenkin perinteisesti olleet listautumista hakeville yrityksille haastavia. Viranomaisten listautuvalta yritykseltä vaatima tuloksentekokyky ei välttämättä istu kovassa kasvuvauhdissa olevan yrityksen agendaan.

Kiinan viranomaiset ovat myös vastustaneet ulkomaalaisten osittaisessa omistuksessa olevien osakkeiden listaamista Kiinan markkinoille. Nyt Kiinan viranomaiset haluavat kuitenkin teknologiajättiensä listautuvan myös Manner-Kiinan markkinoilla ja ovat valmiita tulemaan vastaan tavoitteeseen pääsemiseksi.

Kiinalaisyritykset hinnoitellaan alhaiseksi Yhdysvalloissa, mutta korkealle Kiinassa. Alibaban houkuttelevuutta voi miettiä myös kiinalaissijoittajan vaihtoehtoiskustannuksen kautta. Tällä hetkellä vaihtoehtona ovat kasvuvaiheen ohittaneet kypsät ja valtio-omisteiset yhtiöt.

Näistä syistä Alibaban tuplalistautuminen voisi johtaa osakkeen korkeampiin arvostustasoihin. Alibaban listautuminen Kiinaan voisi parhaassa tapauksessa toteutua jo tänä kesänä.

Mikäli haluat sijoittaa vivutetusti Alibabaan voit tehdä sen esimerkiksi bull ja bear -sertifikaatteja käyttämällä. Bull-sertifikaatti nousee alla olevan osakkeen noustessa ja laskee sen laskiessa.

Bear-sertifikaatti nousee osakkeen laskiessa ja laskee osakkeen noustessa. Se siis liikkuu vastakkaiseen suuntaan, kuin alla oleva osake.

Esimerkiksi Nordnetin alustalta löydät viputuotteet markkina-välilehden alta.

Huomaathan, että johdannaiset ja niihin liittyvät riskit tulee ymmärtää, ennen kuin niillä alkaa käydä kauppaa. Nordnetin kohdalla tämä osaaminen tulee myös todistaa. Kun ensimmäistä kertaa klikkaat johdannaisen osta-nappulaa aukeaa sinulle monivalintatesti, joka tulee läpäistä ennen kuin kaupankäynnin voi aloittaa.

Alibaba Vontobel Viputuotteet

Tärkeitä oikeudellisia tietoja

Tämä tiedote ei ole rahoitusanalyysi, vaan tuotetta koskeva mainos. Se ei siis täytä rahoitusanalyysin puolueettomuuden varmistavia lakisääteisiä vaatimuksia, eikä kuulu rahoitusanalyysien julkaisua edeltävän kaupankäyntikiellon piiriin.

Saadakseen erityisesti johdannaissopimuksiin tehtyjen sijoitusten rakennetta ja riskejä koskevia yksityiskohtaisia tietoja, tulevien sijoittajien tulisi lukea perusesite, joka on saatavilla yhdessä lopullisten ehtojen sekä perusesitteen liitteiden kanssa sähköisessä muodossa liikkeellelaskijan verkkosivustolta osoitteesta http://certificates.vontobel.com. Tämän lisäksi perusesite, sen liitteet sekä lopulliset ehdot ovat ilmaiseksi saatavilla painetussa muodossa liikkeellelaskijan rekisteröidystä toimipaikasta:

Vontobel Financial Products GmbH,
Bockenheimer Landstrasse 24,
60323 Frankfurt am Main,
Saksa.

Sijoittajien on huomioitava voimassaolevat myyntirajoitukset.

Vontobel-konserniin kuuluvat yhtiöt voivat maksaa summiltaan vaihtelevia suoria tai välillisiä provisioita kolmansille osapuolille (esim. arvopaperivälittäjille) yleisöantiin ja sertifikaattien myyntiin liittyen. Lisätietoja on saatavilla pyynnöstä jälleenmyyntikumppaniltasi.

Tätä tuotemainosta ei saa jäljentää tai jakaa edelleen ilman erityistä lupaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös