Talouden trendit

Energiaverotus muuttuu – sähköautojen verotus kevenee

Sipilän hallitus on päättänyt poistaa akkusähkön tuplaveron. Samalla kivihiilen verotusta kiristetään.

Hallitus on päättänyt kiristää kivihiilen verotusta ja keventää maakaasun verotusta. Hallitus on myös päättänyt kehittää sähkön verotusta siten, että sähkövarastojen sähkön kahdenkertaisesta verotuksesta luovutaan ja sähköautojen työpaikoilla tapahtuvan lataamisen verokohtelua yksinkertaistetaan.

Sähkön varastoiminen akkuihin yleistyy nopeaan tahtiin varastointiteknologian kehittyessä. Joissakin tilanteissa tämä johtaa kaksinkertaiseen sähköveron perintään, kun verkosta ensin ladataan akkuja ja seuraavaksi taas puretaan sähköä akusta sähköverkon kautta loppukulutukseen, Valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan.

Sähkön verotusta kehitetään siten, että sähkön kahdenkertaisesta verotuksesta luovutaan ensivaiheessa suurten akkujen osalta.

Myöhemmässä vaiheessa tarkastellaan mahdollisuutta luopua kahdenkertaisesta verotuksesta myös pienten akkujen osalta esimerkiksi tilanteissa, joissa sähköautojen akkuja käytettäisi välivarastona.

Lisäksi sähköautojen yleistymisen helpottamiseksi niiden työpaikoilla tapahtuvan lataamisen verokohtelua yksinkertaistetaan.

Tarkoituksena on, että latausedulle määritetään kaavamainen verotusarvo, joka vastaa laskennallista keskimääräistä lataamisen arvoa. Tällä vältytään tilanteilta, joissa työnantaja haluaisi tarjota latausmahdollisuuden työpaikalla mutta joutuu rajoittamaan lataamisen käyttöä vain niille, joilla on vapaa autoetu työnantajan puolelta.

”Ensi vuoden alusta oman sähköauton kytkeminen työpaikan lataustolppaan ei ole enää verotuskäytännöistä kiinni. Hiilen ja kaasun veromuutos saattaa tuoda jo lähivuosina tilanteen, jossa energialaitosten kannattaa polttaa ilmastopäästöiltään puhtaampaa maakaasua kivihiilen sijaan”, sanoo valtionvarainministeri Petteri Orpo.

Orpon mukaan akkujen ja muiden energiavarastojen käyttö kasvaa räjähdysmäisesti maailmanlaajuisesti ja ne tulevat mullistamaan energia-alan 2020-luvulla.

”Kun poistamme akkujen tuplaverotuksen, teemme Suomesta ainutlaatuisen varastointiin liittyvien liiketoimintamallien kokeiluympäristön Euroopassa. Tällä osaamisella tulee olemaan valtava vientipotentiaali”, Orpo lisää.

”Yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotantoon kaavailtu veromuutos auttaa korvaamaan kivihiiltä ilmastoa vähemmän saastuttavalla maakaasulla. Tämä on ilmaston kannalta selvä askel oikeaan suuntaan”, toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Poistamalla sähkön varastoinnin tuplaverotus ja yksinkertaistamalla sähköautojen työpaikkalataamisen verokohtelua haluaa hallitus Tiilikaisen mukaan vauhdittaa tulevaisuuden älykkäiden ja joustavien sähkömarkkinoiden kehittymistä.

Energiaverotusta koskevat muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 2019 alusta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös