Yritysuutiset

Marimekko on uusissa menestyskuosissa

Marimekko osakekurssi osakkeet sijoittaminen pörssi pörssikurssit

Tekstiili- ja vaatetusalan pörssiyhtiö on löytänyt jälleen menestysreseptin.

Marimekko antoi tänään positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö nostaa kuluvan vuoden tulosohjeistustaan.

Yhtiö on hieman yli kahden vuoden aikana ollut todellinen Helsingin pörssin menestystarina. Vuoden 2016 heinäkuusta yhtiön markkina-arvo on kivunnut peräti lähes 160 prosenttia.

Osakekurssin kipuamiselle löytyy selvääkin selvemmät syyt.

Marimekko on  tehtyjen tehostamistoimenpiteiden, uusien verkkokauppa- ja myymäläavauksien ja uusien mallistojen ansiosta paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. Lisäksi pitkästä aikaa vähittäiskaupassa on nähtävissä myönteisempää virettä. Keväällä 2016 yhtiö kertoi aloittaneensa yhteistyön amerikkalaisen Target-kauppaketjun kanssa.

Vuosien 2016-2017 aikana yhtiö on tehostanut toimintaansa sulkemalla kannattamattomia myymälöitä ja leikannut kiinteitä kustannuksia. Myynnin kasvua on siivittänyt laajempaa yleisöä houkuttelevat mallistot.

Tehdyt muutokset ovat alkaneet näkyä sekä tuloslaskelman ensimmäisellä rivillä että myös viivan alla.

Kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä Marimekko tarjosi mojovan yllätyksen. Yhtiön liikevaihto kasvoi 24 prosenttia 28 miljoonaan euroon, mikä oli todella suuri yllätys 24,4 mijoonan euron konsensusennusteeseen verrattuna. Oikaistu liikevoitto nousi 3,1 miljoonaan euroon, mikä ylitti roimasti vertailukauden 0,7 miljoonan euron toteuman ja 1,2 miljoonan euron konsensusennusteen.

Inderesin analyytikon, Petri Kajaanin mukaan Marimekko on löytämässä tietään yhä laajemman yleisön suosioon Suomessa ja ulkomailla, eikä viime vuosina nähty kannattavuuskäänne ole jäämässä vain lyhytaikaiseksi tuloshypyksi.

Lisää osakkeen kurssinousua on luultavasti odotettavissa tänään, kun markkinat palkitsevat yhtiön tuoreen positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiö arvioi 9.8.2018 julkistetussa puolivuosikatsauksessaan liikevaihdon vuonna 2018 olevan edellisvuotta korkeampi ja vertailukelpoisen liikevoiton olevan edellisvuoden tasolla tai korkeampi.

Marimekko tarkistaa nyt aiempaa arviotaan vuoden 2018 vertailukelpoisesta liikevoitosta ja poistaa viittauksen edellisvuoden tasoon johtuen pääsääntöisesti ennakoitua paremmasta vähittäismyynnin kehityksestä Suomessa elokuussa. Uuden arvion mukaan vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan vuonna 2018 olevan edellisvuotta korkeampi, arviolta enintään noin 12 miljoonaa euroa.

Puolivuosikatsauksessa annettu arvio liikevaihdosta pysyy ennallaan.

Päivitetty arvio kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Marimekko-konsernin liikevaihdon arvioidaan vuonna 2018 olevan edellisvuotta korkeampi; myös vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan olevan edellisvuotta korkeampi, arviolta enintään noin 12 miljoonaa euroa.

Marimekon liiketoiminnan kausiluonteisuudesta johtuen liikevaihto- ja tuloskertymä painottuu yleensä tilivuoden kahdelle viimeiselle neljännekselle. Yhtiö kertoi puolivuosikatsauksessaan, että vuoden 2018 toisen neljänneksen vahvaan liikevaihto- ja tuloskertymään vaikuttivat osaltaan ajoitukselliset tekijät.

Yhtiö kertoi myös, että vuoden 2018 myyntiin Suomessa vaikuttavat positiivisesti kertaluonteiset kampanjatoimitukset, joista noin puolet ajoittui vuoden toiselle neljännekselle ja loput jakautuvat melko tasaisesti vuoden muille kvartaaleille.

Marimekon tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2018 tuloskertymä painottuu tavanomaisesta poiketen toiselle ja kolmannelle neljännekselle. Vuoden viimeiselle neljännekselle arvioidaan ajoittuvan enemmän kuluja kuin vuonna 2017.

Lisäksi toisella vuosipuoliskolla tukkumyynti painottuu jonkin verran vuoden kolmannelle neljännekselle. Vuoden viimeisellä neljänneksellä erityisesti joulukaupan osuus myynnistä on tyypillisesti merkittävä, ja joulusesongin onnistumisella on olennainen vaikutus koko vuoden tulokseen.

Toisen vuosineljänneksen tulosraportissa yhtiö raportoi jo vahvasta tuloskasvusta, mikä johtui osittan kertaluontoisista seikoista, kuten tukkutoimintojen aikaistumisesta ja kertaluontoisesta myyntikampanjasta. Nyt annettu positiivinen tulosvaroitus viittaa siihen, että myynnin kasvu onkin kestävämmällä pohjalla kuin vain kertaluontoisten erien varassa.

Marimekon osavuosikatsaus tammi-syyskuulta julkistetaan torstaina 1.11.2018 klo 8.30.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös