Markkinakommentit

Italia taipuu markkinoiden ja EU:n paineessa

Italian populistinen hallitus on taipumassa EU:n painostukseen tiukentaa budjettikuriaan. Seuraavaksi jännitetään, mitä tekevät luottoluokittajat.

Italian populistinen hallitus on taipumassa EU:n painostukseen tiukentaa budjettikuriaan. Seuraavaksi jännitetään, mitä tekevät luottoluokittajat.

Maan populistihallituksen paisuva budjetti huolettaa sijoittajia, sillä saapasmaassa hyväksyttiin yllättävän löysä budjettialijäämä. Italia antaa julkisen talouden alijäämän kasvaa 2,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuosina 2019–2021. Edellisen hallituksen tavoite oli 0,8 prosenttia.

Vaikka EU:n vaatimus 1,6 – 2,4 prosentin alijäämästä täyttyi niukasti, eivät kurinalaista talouspolitiikkaa toivoneet tahot voi olla tähän päätökseen tyytyväisiä.

Italian valtionlainojen korkojen nousu on jatkunut jo keväästä asti. Tuolloin populistiset Legan ja viiden tähden liike aloittivat hallitusyhteistyön. Maan 10 vuoden velkakirjan korko lähti syyskuun lopulla kovaan nousuun ja korko on noussut jo 3,3 prosenttiin.

Nyt saapasmaa on taipumassa tiukempaan budjettikuriin. Italia on EU:n painostuksesta johtuen taipunut pienentämään alijäämätavoitettaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2021. Ensi vuodelle maa kaavailee kuitenkin 2,4 prosentin alijäämää.

Uusi suunnitelma sai Italian 10 vuoden velkakirjan koron 2,4 prosentin laskuun eilen.

Turbulenssi Italian talouden ympärillä ei kuitenkaan ole tällä ohi.

Seuraavaksi markkinoiden huomio kohdistuukin erityisesti luottoluokittajiin, joilla jo ennestään on negatiiviset odotukset Italian luokitusnäkymistä. Moody’s ja Fitch julkistavat uudet luottoluokituksensa Italialle lokakuussa.

Paineita luottoluokituksen laskulle tuo paitsi hallituksen populistinen budjettipolitiikka, niin myös maan velkaantuminen. Italialla on ennestään velkaa yli 130 prosenttia suhteessa maan vuotuisen bruttokansantuotteen arvoon. Velkataakka on yli kaksi kertaa EU:n taloussääntöihin kirjattu 60 prosentin enimmäismäärä.

Luottoluokituksen lasku saattaa luoda lisää paineita Italian valtiolainojen korkoihin.

Italian valtionlainojen korkojen nousu aiheuttaa kovaa painetta maan suurimmille pankeille. Erityisesti pankit Intesa Sanpaololla ja UniCreditillä omistavat suuria määriä Italian valtionlainoja, joiden arvo laskee mikäli lainojen korkotaso jatkaa nousuaan.

Italia on myös riski koko euroalueen yhtenäisyydelle.

Vaikka Italian kansantalous eivät ole ainakaan vielä yhtä surkeassa jamassa kuin Kreikka oli ennen kriisiin kaatumistaan, aiheuttaa Italian selvästi Kreikkaa suurempi koko päänvaivaa europäättäjille. Italian talous on kymmenen kertaa suurempi kuin Kreikan talous.

Italian mahdolliset velkavaikeudet ovat koko euroalueelle tyystin toisen mittaluokan riski kuin Kreikka ja muut pienet kriisimaat olivat edes yhteensä.

Kommentoi
Ylös
>