Yritysuutiset

Nokian osakekohtainen tulos painui pakkaselle

Nokia osakekurssi pörssi osakkeet sijoittaminen

Nokian tulos heinä–syyskuulta jäi hieman ennusteita heikommaksi, kun yhtiön ei-IFRS-liikevoitto oli 487 miljoonaan euroon.

Analyytikoiden konsensusennuste oli 492 miljoonaa euroa. Tulos jäi selvästi alle viime vuoden 668 miljoonan euron.

Vuoden 2018 kolmannen neljänneksen raportoitu liikevaihto oli 5,5 miljardia euroa, kun se oli myös 5,5 miljardia euroa vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta raportoitu liikevaihto kasvoi yhden prosentin vuodentakaiseen verrattuna.

Ilman edellisvuoden vastaavan jakson liikevaihtoa kasvattanutta kertaluonteista lisensointiliikevaihtoa, vuoden 2018 kolmannen neljänneksen liikevaihto kasvoi kolme prosenttia edellisvuodesta ja neljä prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Kolmannella neljänneksellä kaikki viisi verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmää sekä Nokia Technologies kasvoivat.

Kolmannen neljänneksen laimennettu raportoitu osakekohtainen tulos oli negatiivinen 0,02 euroa.

Yhtiö piti lähiajan näkymänsä ennallaan. Nokia odottaa ei-IFRS-liikevoittoprosenttinsa yltävän 9 – 11 prosenttiin koko vuonna 2018 ja 12 – 16 prosenttiin koko vuonna 2020.

”Nokian kolmannen vuosineljänneksen tulos vahvistaa aikaisemman näkemyksemme olosuhteiden paranemisesta vuoden 2018 jälkipuoliskolla. Tämä näkyi erityisen selvästi tilauskannan erinomaisena kehittymisenä, liikevaihdon kasvuna kaikissa viidessä verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmässä sekä ensimmäistä vuosipuoliskoa parempana kannattavuutena”, toteaa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Vaikka projektiaikataulujen ja tuotetoimitusten lyhytaikaisiin viivästymisiin liittyy joitakin riskejä, uskoo Nokia kehityksen olevan edelleen koko vuoden ohjeistuksen mukainen.

Hyvin niukkasanaisen raportin osalta aamun keskeisin uutinen oli yhtiön erillinen tiedote strategian terävöittämiseen liittyen, arvioi Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen.

”Yhtiö tavoittelee uudella säästöohjelmalla 700 miljoonan euron säästöjä vuoden 2020 loppuun mennessä, mistä aiheutuu noin 900 miljoonan euron kertaluonteiset kulut. Samalla yhtiö toisti vuoden 2020 tavoitteet. Odotuksissa oli jo valmiiksi kohtalainen määrä tehostamiseen liittyviä kertakuluja lähivuosille, mutta kertakulujen odotuksiin kohdistuu nousupaineita. Nokian lähivuosien näkymät ovat siis ennallaan, mutta säästöruuvia on jälleen kiristettävä entistä enemmän, jotta niihin päästään”, Rautanen toteaa.

Suurin mielenkiinto Nokian tulosraportissa liittyy 5G-verkkoliiketoiminnan kehittymiseen.

Yhtiö kertoo tulosraportissaan, että verkkoliiketoiminnan tilauskanta oli vuoden 2018 kolmannen neljänneksen lopussa vahva, ja Nokia odottaa yhä kaupallisten 5G-verkkojen käyttöönottojen alkavan vuoden 2018 loppupuolella.

”Kokonaisvaltaisen tuotevalikoiman strategia edistyi edelleen hyvin, ja noin 43 % myyntihankkeistamme käsittää nyt useita liiketoimintaryhmiä. Edistyimme myös edelleen strategiassamme monipuolistaa ja kasvattaa liiketoimintaa laajentamalla verkkojen myyntiä kiinnostaville rinnakkaisille markkinoille. Suuryritysten vertikaaliselta markkinalta ja internettoimija-asiakkailtamme tuleva liikevaihto kasvoi edelleen edellisvuoteen verrattuna”, yhtiö kertoo.

Rautasen mielestä Nokian Q3-raportti oli melko yllätyksetön.

”Tulos osui pitkälti odotuksiin ja yhtiö piti ennallaan loppuvuoden näkymät, mikä hieman rauhoittaa tulosvaroitusta odottaneita markkinaodotuksia.”

Nokian ohjeistuksien perusteella vuoden viimeisestä neljänneksestä tulee erittäin vahva, Rautanen uskoo. Nokia kuitenkin liputti projektien aikatauluihin ja tuoteviivästyksiin liittyvät riskit.

”Pieni tulosvaroitusriski loppuvuodelle jää siten vellomaan. Yhtiön mukaan 5G-liiketoiminnan alkuvaiheen kehitys on ollut erittäin vahvaa ja uusien sopimusten voittoaste osoittaa, että yhtiö on hyvässä kilpailuasemassa”, Nokia-analyytikko toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös