Sijoitusuutiset

Rumaa jälkeä Wall Streetillä – Nasdaq romahti 4,4 prosenttia

Teknologiapörssi Nasdaq romahti eilen peräti 4,4 prosenttia. Kylmä syystuuli puhalsi myös muissa jenkki-indekseissä.

Teknologiapörssi Nasdaq romahti eilen peräti 4,4 prosenttia. Kylmä syystuuli puhalsi myös muissa jenkki-indekseissä.

Nasdaqin lisäksi Dow 30 –indeksi laski 2,4 prosenttia ja S&P 500 laski 3,1 prosenttia. Romahdus heijastui myös osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvaavaan VIX-indeksiin, joka pomppasi eilen ylös peräti 21,8 prosenttia.

Nasdaq on laskenut jo 12,4 prosenttia elokuun 29. päivän ennätyslukemistaan. Eilinen romahdus oli jyrkin yksittäisen päivän kurssilasku sitten elokuun 2011.

Teknologiapörssissä käynyt hyökyaalto johtui uutistoimisto Reutersin mukaan siruvalmistajien odotettua heikommista tulosennusteista sekä USA:n asuntomyynnin yllättävästä laskusta.

Siruvalmistajat Texas Instruments ja STMicroelectronics varoittivat hidastuvasta kysynnästä. Siruvalmistajien ilmoitukset tulivat sen jälkeen, kun konepajayhtiö Caterpillar ja 3M raportoivat tiistaina odotettua heikommista tulosnäkymistä.

Jo ennestään markkinoilla on epävarmuus ollut kasvussa nousevien korkojen, kauppasodan ja palkkojen nousun vuoksi. Myös Italian budjettikriisi ja Yhdysvaltojen tulevat välivaalit lisäävät markkinoiden levottomuutta, arvioi uutistoimisto Reuters.

”Olemme riskiympäristössä tällä hetkellä. Markkinoita huolettaa politiikka ja tuloskehitys”, toteaa CFRA Research yhtiön pääsijoitusstrategi Sam Stovall Reutersille.

Kohoavat korot, Italian budjettikriisi ja Yhdysvaltojen välivaalit ovat niitä makrotason huolia, jotka hermostuttavat markkinoita yritysten tulosnäkymien lisäksi.

Keskiviikkona hermostuneiden tunnelmien liekkeihin heitettiin lisää bensaa, kun tilastot osoittivat amerikkalaisten yhden hengen asuntojen kysynnän laskeneen kahden vuoden alhaisimmalle tasolle syyskuussa. Tuoreet tilastot ovat yksi merkki siitä, että kohoavat asuntolainojen korot ja kohonneet asuntojen hinnat ovat jarruttaneet asuntokysyntää.

Kaiken kukkuraksi USA:n keskuspankki Fed ilmoitti, että amerikkalaiset tehtaat ovat nostaneet hintoja Donald Trumpin asettamien tuontitullien vuoksi. Markkinoilla pelätään, että tullien vuoksi kohoavat hinnat saavat inflaation kiihtymään, mikä puolestaan saisi keskuspankin nostamaan korkotasoa odotettua nopeammalla tahdilla.

Kommentoi
Ylös
>