Talouden trendit

Peräti joka kolmannella yleisen asumistuen saajalla palkkatuloja

Asumistukimenot nousivat uuteen ennätykseen vuonna 2018. Palkkatuloja saavien yleisen asumistuen saajien määrä on kasvanut viime vuosina, kertoo Kela.

Kela maksoi asumistukia vuonna 2018 yhteensä 2 112 miljoonaa euroa, mikä on peräti viisi prosenttia edellisvuotta enemmän. Yleisen asumistuen menot olivat 1 489 miljoonaa euroa, ja kasvua edellisvuoteen oli 18 prosenttia. Eläkkeensaajan asumistuen menot kasvoivat kolme prosenttia ja ne olivat 600 miljoonaa euroa.

”Yleisen asumistuen menojen suurta kasvua selittää opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin syksyllä 2017. Vuosi 2018 oli ensimmäinen täysi vuosi, jolloin yleistä asumistukea maksettiin myös lapsettomille opiskelijoille”, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Kelan mukaan palkkatuloja saavien yleisen asumistuen saajaruokakuntien määrä on kasvanut viime vuosina. Vuoden 2014 lopussa yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista 23 prosentilla oli huomioitu palkkatuloja tukea myönnettäessä. Vuoden 2018 lopussa vastaava osuus oli noussut jo 35 prosenttiin.

Asumistukea saavien palkkatulot ovat alhaisia. Joulukuussa 2018 yleistä asumistukea saaneiden ruokakuntien huomioidut palkkatulot olivat keskimäärin 1 087 euroa kuukaudessa. Lapsiperheillä palkkatulot olivat keskimäärin suuremmat kuin muilla ruokakunnilla, 1 723 euroa kuukaudessa.

Yhden hengen opiskelijaruokakunnilla huomioidut palkkatulot olivat Kelan mukaan keskimäärin 585 euroa kuukaudessa, kun taas muilla yhden hengen ruokakunnilla ne olivat keskimäärin 993 euroa kuukaudessa.

Reilut kolme vuotta keskustan kansanedustajana toiminut nykyinen varakansanedustaja Mikko Kärnä on kritisoinut asumistukijärjestelmää voimakkaasti. Kärnän mukaan asumistuki ohjaa muuttoliikettä kaupunkeihin.

”Vaikka kaupungistuminen on laajamittaisena ilmiönä Suomessa jo ohi, on asumistuki jäänyt tämän ajan jäänteenä haitallisesti kaupungistumiskehitystä vauhdittavaksi tueksi”, Kärnä toteaa.

Pienituloinen ruokakunta voi saada Kelasta yleistä asumistukea asumismenojensa vähentämiseksi. Ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt, ja asumistuki myönnetään ruokakunnalle yhteisesti.

Asumistuen määräytymiseen vaikuttavat ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta ja bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Asumistuki myönnetään yleensä vuodeksi eteenpäin. Jos tulot tai muut olosuhteet muuttuvat vuoden aikana, asumistuki tarkistetaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös