Markkinakommentit

Osakemarkkinat kipusivat odotettua paremman työllisyysraportin ansiosta

Vahvat työllisyysluvut siivittivät jenkkimarkkinat nousuun.

Yhdysvaltojen maaliskuun työllisyyslukuja odotettiin tavanomaistakin suuremmalla mielenkiinnolla, sillä helmikuussa uusien työpaikkojen määrän kasvu jäi huikeasti viime vuosien keskimääräistä kasvua alhaisemmaksi.

Uusien tarkistettujen tietojen mukaan uusia työpaikkoja syntyi helmikuussa USA:ssa vain 33 000. Viime kuukausina uusia työpaikkoja on tullut yli 200 000.

Helmikuun työllisyysluvut nostattivat pelkoja maailman suurimman talouden kasvun hiipumisesta. Pelkoja on lisännyt myös tuottokäyrän kääntyminen negatiiviseksi. Negatiivinen tuottokäyrä on aiemmin ollut luotettava tulevien taantumien ennustaja.

Pelot olivat kuitenkin turhia, sillä maaliskuussa uusia työpaikkoja syntyi jälleen runsaasti, eli 196 000. Työpaikkojen määrän kasvu oli odotettua korkeampi, sillä uutistoimisto Bloombergin ekonomisteilta keräämässä ennakkoarviossa odotus oli 177 000 työpaikkaa. Reutersin keräämän ennakkoarvion mukaan odotuksissa oli puolestaan 180 000 uutta työpaikkaa.

USA:n työttömyysaste pysyi 3,8 prosentissa, mikä oli ekonomistien odotusten mukainen lukema.

Sijoittajien kannalta myönteistä oli myös palkkojen maltillinen kasvu. Matalan työttömyysasteen oloissa on mahdollista, että palkkapaineet nousevat ja saavat palkkojen nousun kautta myös inflaation nousuun. Kohoava inflaatio pakottaisi keskuspankin kiristämään rahapolitiikkaa.

Palkat nousivat kuitenkin maaliskuussa maltillisesti vain 3,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden palkkoihin. Keskituntipalkkojen kasvu oli ennustettua maltillisempaa.

S-pankin ja FIM:n pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi USA:n työllisyyslukuja Twitterissä perjantaina.

”Heikon helmikuun jälkeen reboundi Yhdysvaltojen työmarkkinoilla maaliskuussa. Uusia työpaikkoja syntyi 196 000, työttömyysaste oli 3,8 prosenttia ja palkat nousivat 3,2 prosenttia vuoden takaa. Yhdysvaltojen talous on edelleen hyvässä iskussa”, Hirvonen kirjoittaa.

Positiivisia tunnelmia markkinoilla ovat luoneet myös odotukset Kiinan ja USA:n mahdollisesta sovusta kauppakiistassa sekä USA:n keskuspankin aiempaa kyyhkysmäisempi linja rahapolitiikassa.

Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi kipusi perjantaina hyvien työllisyyslukujen siivittämänä korkeammalle kuin kertaakaan sitten lokakuun 6. päivän.

Myös Dow ja Nasdaq olivat perjantaina nousussa työllisyysraportin ansiosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös