Talouden trendit

Jäähyväiset muoville – nämä suomalaiset yritykset kehittävät tulevaisuuden materiaaleja

Suomalainen innovaatio tarjoaa useita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja muoville.

Euroopan komission viime vuonna julkaistun strategian tavoitteena on vähentää Euroopassa syntyviä muovijätteitä. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki muovi olisi kierrätettävää ja kertakäyttöisten muovipakkausten täyskieltoa harkitaan. 

Muoville kaivattaisiin siis toimivaa korvaajaa, joka ei kuluttaisi fossiilipohjaisia luonnonvaroja. 

Uusimmaksi kilpailijaksi nousee Aalto-yliopistossa kehitetty uusi vaihtoehto muoville hämähäkkisilkistä ja nanoselluloosasta. Tulevaisuudessa materiaalia voidaan käyttää muovin korvaamiseen esimerkiksi lääketieteellisissä sovelluksissa ja tekstiiliteollisuudessa. 

Aalto-yliopiston uusin keksintö ei kuitenkaan ole ainut Suomessa kehitetty vaihtoehto muoville. Myös näitä kotimaisia yrityksiä kannattaa seurata muovin korvaajina.

Sulapac

Sulapac valmistaa muovin tapaisia pakkauksia kosmetiikalle. Vaikka pakkaukset käyttäytyvät kuin muovi, on materiaali biohajoavaa. 

Biohajoavilla, mutta kestävillä, pakkauksilla on kysyntää. Yhtiöllä on yhteistyösopimuksia esimerkiksi Bernerin ja Lumenen kanssa. 

Materiaali tuotetaan puuhakkeesta ja luonnosta peräisin olevasta sidosaineesta.

Kotka Mills

Kotka Mills on kehittänyt muovittoman ja kierrätettävän pakkauskartongin. Kartonki sopii erinomaisesti elintarvikepakkauksiin, sillä se kestää hyvin rasvaa ja nesteitä. 

Tuotteen valmistusta varten on kehitetty uudenlainen tuontoprosessi yhdessä Valmetin kanssa. Uusi prosessi mahdollistaa sen, että tuote saadaan valmiina, eikä erillistä muovipinnoitekäsittelyä tarvita. 

VTT

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt menetelmän valmistaa biopohjaista ja kierrätettävää muovia kasvien sokerista. Menetelmällä voidaan valmistaa esimerkiksi muovipulloja, mutta se soveltuu käytettäväksi myös maaleihin, pakkausten kaasu-barriereihin ja teollisiin hartseihin.

Metsä Group

Metsä Group on kehittänyt kompostoituvan ja biohajoavan paistovuoan. Ympäristöystävällinen vuoka on vaihtoehto alumiinisille tai muovipinnoitetuille uunivuoille. 

Kertakäyttöinen SAGA Paistovuoka valmistetaan yksipuoleisesti silikonoidusta leivinpaperista ja kahdesta aaltopahvilinerista. Vuokaa voi käyttää myös mikroaaltouunissa ja pakastimessa. Tuote on 100 % biohajoava.

Arctic Biomaterials

Tamperelainen yritys kehittää muoville vaihtoehtoisia biopohjaisia ja biohajoavia komposiittimateriaaleja. Materiaalin pohjana toimii biohajoava lasikuitu. 

Materiaali taipuu moneen, ja yritys tekee yhteistyötä terveysyritysten, huonekalujen, kulutuselektroniikan ja lelujen valmistajien kanssa.

Lähteet: Aalto-yliopisto, Tekniikka&Talous, Uusi Teknologia

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös