Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen romahti

Kuluttajien luottamus Suomen lähiajan talouskehitykseen on laskenut jo puolen vuoden ajan.

Lähde: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa -6,6, kun se syyskuussa oli -4,2 ja elokuussa -4,5. Viime vuoden lokakuussa luottamusindikaattori sai arvon 0,2. Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on -0,5. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–20. lokakuuta 1 008 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät lokakuussa sekä syyskuuhun että vuoden takaiseen verrattuna.

Odotus Suomen talouskehityksestä romahti viime vuodesta ja oli lokakuussa synkkä. Myös kuluttajan oman talouden nykytilasta ja lähitulevaisuudesta näkemykset olivat vaisut. Samalla rahankäyttöaikeetkin ovat vähentyneet keskimääräiselle tasolle.

Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa kuluttajat ennakoivat vahvasti, että myös työttömyystilanne Suomessa heikkenee jatkossa. Lisäksi työlliset kuluttajat kokivat, että omakohtainen työttömyyden uhka on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina. Tosin joka toisella työssä käyvällä ei uhkaa ole ilmennyt lainkaan.

Lokakuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori -3,2) ja Pohjois-Suomessa (-3,8) ja heikointa Länsi- ja Itä-Suomessa (-9,3). Väestöryhmistä opiskelijat (-0,5) ja alemmat toimihenkilöt (-0,6) olivat optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat lokakuussa eläkeläiset (-16,6) ja työttömät (-14,8).

Luottamus talouteen vähenee tavallisesti henkilön iän mukana, Tilastokeskus muistuttaa. Koulutuksen ja tulojen mukana luottamus vastaavasti yleensä lisääntyy. Miehet ovat taipuvaisia uskomaan talouteen enemmän kuin naiset.

Kommentoi
Ylös
>