Kasvuosakkeet

Handelsbanken: Metsolla melkoinen kannattavuus – osakkeen suositus on osta

Metson Mineralsin ja Outotecin yhdistymiselle on nyt hyvät lähtökohdat.

Sekä liikevoitto ja liikevaihto kasvoivat 19 prosenttia vuodentakaisesta kolmannella vuosineljänneksellä. Heinä-syyskuussa liikevoitto oli 108 miljoonaa euroa, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 105 miljoonaa euroa. Tilaukset kasvoivat kuitenkin odotuksia vähemmän, vain yhden prosentin vertailukaudesta.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että kolmannen neljänneksen tulos oli vahva ja suoritus parantui edelleen aikaisemmista neljänneksistä.

”Loppumarkkinoidemme aktiviteetti oli hyvällä tasolla, mikä näkyy palveluiden vahvassa tilauskertymässä. Kivenmurskauslaitteiden tilaukset kasvoivat hiukan kausivaihtelultaan pohjoiselle pallonpuoliskolle tyypillisesti matalammasta neljänneksestä huolimatta ja Intian markkina oli edelleen edellisvuotta hiljaisempi”, Vauramo toteaa.

Maailmantalouden epävarmuus hidasti kuitenkin kaivosasiakkaiden päätöksentekoa. Liikevaihdon kasvu jatkui molemmissa segmenteissä kaksinumeroisena ja sen parantunut vipuvaikutus tulokseen näkyi selvästi parantuneena kannattavuutena, Vauramo kertoo.

Metso Mineralsin ja Outotecin suunnitellussa yhdistämisessä ja tulevan itsenäisen venttiiliyhtiön Neleksen muodostamisessa otettiin Vauramon mukaan merkittäviä askeleita neljänneksen aikana.

Tässä hankkeessa syntyy kaksi johtavaa yhtiötä: Metso Outotec palvelee kivenmurskaus-, kaivos- ja metalliteollisuuksia ja Neles keskittyy vaativiin venttiiliratkaisuihin.

Tavoitteena on saada yritysjärjestely päätökseen ensi vuoden toisella neljänneksellä sen jälkeen, kun vaaditut hyväksynnät kilpailuviranomaisilta ja muilta tahoilta on saatu.

Metson ja Outotecin yhdistymiselle on nyt hyvät lähtökohdat, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan Metso Mineralsin kohentunut liikevoittomarginaali yhdessä Outotecin perjantaisen positiivisen yllätyksen kanssa tämä tarkoittaa, että tuleva Metso Outotec näyttää entistäkin paremmalta, sillä kumpikin yhtiö loistaa kannattavuudellaan.

”Flow Control (tuleva Neles) ylsi 17,2 % liikevoittomarginaaliin, kun se vuosi sitten oli 15,1 %. Ensimmäiset yhdeksän kuukautta marginaali on ollut 16,5 % eli korkeampi kuin mitä olemme odottaneet ensi vuodelle.”

Ottaen huomioon, että Valmetilla oli erittäin vahva tilauskertymä kolmannella vuosineljänneksellä, myös Nelesille on odotettavissa pirteää kysyntää 2020, Handelsbanken ennustaa.

”Pysymme positiivisena Metson suhteen. Nelesistä tulee kapealla alallaan erittäin mielenkiintoinen tarina, kun se irtautuu Metsosta. Kysyntänäkymä on hyvä, kuten myös kannattavuus. Outotecin raportti oli marginaalinäkymineen positiivinen. Uudesta Metso Outotecistä tulee vahva peluri kaivosalan arvoketjussa.”

Handelsbanken näkee tässä lisäarvon kasvua asiakkaille ja tuottosynergioita. Palvelupuoli pärjää kummallakin hyvin, ja sen markkinaosuudet kasvavat, pankki toteaa.

Handelsbankenin suositus Metson osakkeelle on osta ja osakkeen tavoitehinta on 42 euroa.

Metson heinä-syyskuu 2019 lyhyesti

  • Hyvä markkina-aktiviteetti molemmissa segmenteissä;
  • Saadut tilaukset kasvoivat 1 % ja olivat 894 miljoonaa euroa (883 milj.)
  • Liikevaihto kasvoi 19 % ja oli 933 miljoonaa euroa (786 milj.)
  • Oikaistu EBITA nousi 131 miljoonaan euroon ja oli 14,0 % liikevaihdosta (96 milj. ja 12,1 %)
  • Liikevoitto parani 108 miljoonaan euroon ja oli 11,5 % liikevaihdosta (91 milj. ja 11,6 %)
  • Osakekohtainen tulos oli 0,49 euroa (0,40)
  • Vapaa kassavirta oli 12 miljoonaa euroa (66 milj.)
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös