Raaka-aineet

Historiallinen sopimus öljyn rajusta tuotannon leikkauksesta

Suurten öljyntuottajamaiden järjestö OPEC ja Venäjä pääsivät sunnuntain hätäkokouksessa sopuun öljyn päivätuotannon rajoittamisesta 9,7 miljoonalla tynnyrillä.

Määrä on noin 10 prosentin leikkaus päivätuotantoon.

Koskaan aiemmin ei ole sovittu näin suurista tuotannon leikkauksista. Opecin pääsihteeri Muhammad Barkindo nimitti leikkauksia historiallisiksi.

Nyt sovitut leikkaukset riitä ratkaisemaan kroonista öljyn ylitarjonnan ongelmaa ja vakauttamaan energiamarkkinoita, varoittavat asiantuntijat. Koronaviruspandemia on vähentänyt maailmanlaajuista öljyn kysyntää yli kolmanneksella. Lisäksi öljyntuotanto on ollut jatkuvasti kasvussa esimerkiksi USA:n liuskeöljytuotannon vuoksi.

Venäjä ja Saudi-Arabia aloittivat noin kuukausi sitten raakaöljyn hintasodan, joka sai öljyn hinnan rajuun laskuun. Opecin ulkopuolisista maista Venäjä oli tähän asti vastustanut öljyn tarjonnan laskemista, koska se pelkäsi menettävänsä markkinaosuuksia. Saudi-Arabia puolestaan on pyrkinyt nostamaan hinnanalennuksilla markkinaosuuksiaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös