Sijoitusuutiset

Wärtsilä, Nokia, Apple ja Tesla piensijoittajien suosikkeja

Vakaat kotimaiset osinkoyhtiöt eivät nyt kiinnosta kotimaisia yksityissijoittajia.

Suomalaisten yksityissijoittajien kaupankäynti jatkui syyskuussa erittäin vilkkaana edelliskuukausien tavoin. Arvo-osuustileille osakepainoa kasvatettiin Nordnet Suomen kautta neljällä miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille osakkeita lisättiin selvästi enemmän netto-ostojen yltäessä 13 miljoonaan euroon.

Koko Helsingin pörssin vaihto nousi vuodentakaisesta syyskuusta 26,4 prosenttia. Kaupankäynti vilkastui elokuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna lähes 37 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat lähes 42 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti piristyi myös edelliskuuhun nähden 17 prosenttia.

Lue myös: Bitcoin osana sijoitussalkkua

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta kauppoja toteutettiin kappalemääräisesti jopa lähes 78 prosenttia viime vuoden syyskuuta enemmän. Yksityissijoittajien kappalemääräisessä kaupankäyntitahdissa muodostui kasvua elokuusta 6,8 prosenttia Nordnetin yhä ollessa suurin välittäjä 10,3 prosentin osuudella kauppojen kappalemäärästä.

Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset yksityissijoittajat kevensivät osakkeitaan elokuun kurssinousussa maltillisesti. Syyskuun lievässä kurssilaskussa yksityissijoittajat palasivat maltillisiksi netto-ostajiksi.

Nyt ostetaan potentiaalisia käänneyhtiöitä, joiden osakkeet ovat kehittyneet selvästi yleisindeksiä heikommin. Sen sijaan osingonmaksun osalta vakaina pidettyjä osakkeita kevennetään – syyskuun viisi nettomyydyintä arvo-osuustileillä olivat Sampo, Fortum, Telia, UPM-Kymmene ja Kesko, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Helsingin pörssin yleisindeksi laski syyskuussa yhden prosentin. Nokian osakekurssi putosi jopa 18 prosenttia. Suomalaiset yksityissijoittajat kasvattivat Nokia-omistuksiaan kurssilaskussa Nordnetin kautta 16 miljoonalla eurolla, kun lasketaan yhteen sekä arvo-osuustilit että osakesäästötilit. Nokia oli pitkästä aikaa kuukauden netto-ostetuin osake, kertoo Tuppurainen.

Helsingin pörssin konepajasektorilla on nähty tuntuvia kurssinousuja maaliskuun koronakuopasta. Kone on kohonnut liki 70 prosenttia uuteen kaikkien aikojen kurssiennätykseensä. Cargotecin ja Konecranesin kurssitasot ovat yli kaksinkertaistuneet.

Syyskuussa suomalaiset yksityissijoittajat lisäsivät konepajasektorilla panoksiaan Wärtsilälle, jonka osake laski kuukaudessa kuusi prosenttia ja on piristynyt toistaiseksi vain 25 prosenttia maaliskuun kurssipohjastaan, analysoi Tuppurainen.

Syyskuun aikana tehtiin Nordnet Suomen kautta Teslan osakkeella toteutuneita toimeksiantoja jopa 75 miljoonalla eurolla. Suomalaisten yksityissijoittajien kansainvälisen tuottohakuisuuden mittakaavasta kertoo se, että Nordnetin suomalaisasiakkaat kävivät euromääräisellä vaihdolla mitattuna Teslaa enemmän kauppaa vain Fortumilla ja Nokialla.

Yhdessä Teslan kanssa Apple muodosti sekä kuukauden netto-ostetuimman että vaihdetuimman ulkomaisosakkeen kaksikon. Tällä hetkellä havaitsen sekä lyhyemmän aikavälin tuottojen tavoittelijoiden että pidemmän aikavälin teknologiasalkkujen rakentajien joukkojen kasvavan nopeasti, toteaa Tuppurainen.

LUE MYÖS TÄMÄ

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös