Talouden trendit

Suomen alkoholilain hullunkurinen seuraus: Kotimaisia pienpanimotuotteita kierrätetään Viron kautta

Suomen alkoholilaki on johtanut erikoiseen tilanteeseen, johon haetaan nyt väliaikaista muutosta.

Suomen alkoholilain mukaan alkoholin etämyynti Suomen sisällä ei ole sallittua. Kuitenkin myynti ulkomailta Suomeen on mahdollista.

Tämä on johtanut hullunkuriseen tilanteeseen.

Kotimaiset alkoholivalmistajat kuljettavat valmistamansa alkoholituotteet rajan yli Viroon. Sieltä suomalaistuotteet myydään sitten suomalaisille kuluttajille virolaisen yhteistyökumppanin verkkokaupan kautta.

Suomessa tuotettu olut tai muu alkoholijuoma myydään siis suomalaisille niin, että se kierrätetään Viron kautta.

Talouselämä kertoo tästä esimerkin. Kotimaisen Pyynikin Käsityöläispanimon perustaja Tuomas Pere kertoo, että pienpanimo on jo viitisen vuotta laivannut tuotteitaan Viroon yhteistyökumppanille verkkokauppaan, josta oluttuotteet sitten toimitetaan takaisin Suomeen asiakkaille.

”Eihän tällaisessa ole järjen hiventä. Toiminta ei ole taloudellisesti meille merkittävää. Teemme sitä sen vuoksi, että haluamme nostaa tilanteen esiin hei haloo -ajatuksella”, Pere kertoo Talouselämälle.

SalkunRakentaja kertoi tällä viikolla, että juoma- ja ravintola-aloihin erikoistunut kotimainen Momentin Group on avannut oman alkoholijuomien verkkokaupan. Yhtiö myy virolaisesta verkkokaupasta alkoholijuomia Suomeen. Yhtiö kertoo noudattavansa kaikessa toiminnassaan sekä EU-lainsäädäntöä että Suomen lakeja ja määräyksiä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski jätti viime huhtikuussa lakialoitteen pienpanimoiden nettimyynnistä ja alkoholilain väliaikaisesta muuttamisesta. Aloitteen on allekirjoittanut 110 kansanedustajaa.

Aloitteen etämyyntioikeus koskisi pienpanimoiden eli alle 15 000 000 litraa vuodessa olutta tuottavien panimoiden itse valmistamia enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä alkoholijuomia, sekä vielä pienempien, käsityöläisoluita valmistavien pienpanimoiden itse valmistamia käsityöläisoluita.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo antoi tukensa Myllykosken lakialoitteelle.

”Keskustelemme edustaja Jari Myllykosken erinomaisesta lakialoitteesta pienpanimoiden nettimyynnistä (etämyynti), jonka allekirjoitti yli 100 edustajaa…. Saksasta kyllä voi tilata, mutta Sastamalasta ei”, Wallinkoski kirjoitti Twiterissä.

Aloitetta käsiteltiin eduskunnassa tämän viikon torstaina. Moni kansanedustaja ihmetteli, ettei ainoakaan SDP:n kansanedustaja eikä asianomainen ministeri ollut paikalla, kertoo Verkkouutiset.

Satakunnan kansa puolestaan kertoo, että hallitus käsitteli etämyynnin mahdollistamista koronatukitoimena tänä vuonna kesän kynnyksellä, mutta Oikeusministeriössä kuitenkin todettiin, ettei etämyynnin toteuttaminen olisi ollut mahdollista kiireellisenä. Ministeriön mukaan normaalina lainsäädäntönä sen salliminen olisi ollut pitkä prosessi.

Hallituksen mielestä sen olisi ollut vaikeaa perustella eduskunnalle, miksi juuri pienpanimoiden tukeminen olisi ollut kiireellinen asia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös