Talouden trendit

Asuntoammattilainen uskoo: Laitakaupungeista ja omakotitaloalueista on tulossa asuntomarkkinoiden voittajia

Vuodesta 2021 näyttää tulevan asuntomarkkinoilla laitakaupunkien ja omakotitaloasumisen sesonki, uskoo Oikotie Asuntojen johtaja.

Vuoden 2021 asuntomarkkinoiden trendi saattaa olla isojen kaupunkien laitakaupunkien korostuminen, sanoo Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen.

Leinosen mukaan suuntaus poispäin keskustoista alkoi näkyä jo viime vuonna ja tahti näyttää kiihtyvän.

Suuntaus tarkoittaa voittopuolisesti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita – Uudellamaalla osittain myös pääkaupunkiseudun ympäryskuntia.

Taustalla ovat koronapandemian talousvaikutukset, etätyömahdollisuuksien koheneminen ja halu saada oma piha sekä tilaa.

”Nyt puhutaan paljon maalle muuttamisesta, mutta todellisuudessa suunta keskustoista ulospäin tarkoittaa voittopuolisesti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita. Ja Uudenmaan kohdalla osittain pääkaupunkiseudun ympäryskuntia. Kuten aina, nytkin valtaosa muutoista tehdään paikkakunnan sisällä”, Leinonen sanoo.

Asuntokauppa ja asuminen ovat luonnollinen osa jokaisen suomalaisen arkea ja henkilökohtaista taloutta ja elävät siksi tiiviissä symbioosissa yhteiskunnan laajojen talousilmiöiden kanssa.

”Tämänhetkinen normaali on muuttanut arkea, mikä näkyy niinkin, että syntyy muuttohalukkuutta, joka taas konkretisoituu asuntojen kysyntänä. Etätyöt sallivat asumisen melkein missä vain. Se avaa mahdollisuuden tavoitella sitä, missä todella haluaa asua.”

”Oikotien viimesyksyinen tutkimus kertoi omakotitalon olevan ylipäätään suomalaisten ihannekoti. Koronan takia halu saada oma piha ja tilaa vielä korostuu”, Leinonen muistuttaa.

Pandemian vaikutukset ovat madaltaneet monen maksukykyä, mikä myöskin luo liikettä kauemmas keskustoista, joissa sijaitsevat kalleimmat neliöt.

Juuri nyt asuntokaupassa kauppa käy. Myytävää on kuitenkin vähemmän kuin kysyntää.

Leinosen mukaan Oikotie Asunnot -palvelun hakua käytettiin viime vuonna 21 prosenttia useammin kuin vuonna 2019. Haut johtivat 34 prosenttia tiheämmin yhteydenottoon hakijalta myyjälle tai välittäjälle.

”Kilpailu asunnoista oli kovaa, sillä kohteita tuli myyntiin 15 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Menekissä näkyvät asuntolainojen matalat korot ja ihmisten tulevaisuususko. Tilastokeskus kertoi syksyllä, että suomalaisten usko talouteen on kaikesta huolimatta hyvällä tasolla”, Leinonen kertoo.

Myyntiin tulevien kohteiden määrässä puolestaan todennäköisesti näkyy virheellinen käsitys, ettei asunnoille olisi koronatilanteessa menekkiä.

Omakotitalot olivat viime vuoden kiinnostavin asuntotyyppi, ja sama trendi on yhä voimissaan, arvioi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen

”Etätöiden jatkuessa ihmiset haluavat enemmän tilaa ympärilleen ja omaa pihaa. Omakotitalojen Etuovi-haut kasvoivat joulukuussa 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna”, kertoo Rantanen.

Rantanen uskoo myös rivi- ja paritaloasuntojen sekä vapaa-ajan asuntojen kysynnän pysyvän korkealla tämänkin vuoden.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös