Talouden trendit

Dramaattiset liikkeet Nokian osakkeella jatkuvat – osake sukelsi rajusti hypetyksen jälkeen

Nokian osake päätyi Yhdysvalloissa torstaina peräti 28 prosentin laskuun.

Syy kurssin sukellukseen on luultavasti se, että kuluttaja-asiakkaille suunnattu osakevälityspalvelu Robinhood rajoitti kaupankäyntiä Nokian ja muiden nettikeskustelijoiden huomion kohteena olleiden osakkeiden kauppaa.

Osakkeen volatiliteetti on muutoinkin ollut viime päivinä kovaa. Nokian osake kipusi maanantaina 15 prosenttia Yhdysvalloissa. Tiistaina osake pakitti hieman, 2,5 prosenttia. Keskiviikkona alkoi todellinen kurssiraketointi, kun Nokian osake nousi Yhdysvalloissa yli 38 prosenttia.

Myös Nokian osakkeen vaihto on ollut täysin poikkeuksellista. Torstaina osakkeita vaihdettiin peräti 295 miljoonaa, eli 1,2 miljardin edestä. Vielä viime viikolla tyypillinen päivävaihto vaihteli 10-50 miljoonan osakkeen väillä.

Volatiliteetin takana on yhteisöpalvelu Redditin ryhmä r/wallstreetbets, herättänyt viime päivinä paljon huomiota ja kummastelua. Ryhmä on saanut aikaiseksi joukkovoiman, joka on saanut erityisesti videopelien myyntiketju Gamestopin osakkeen ällistyttävän rakettimaiseen nousuun.

Redditissä piensijoittajat ovat hyökänneet suuria institutionaalisia sijoittajia, erityisesti hedgerahastoja vastaan. Hedgerahastot ovat myyneet lyhyeksi Gamestopin kaltaisia yrityksiä eli ne ovat olettaneet yritysten kurssien laskevan, jolloin lyhyeksi myynti tuottaa voittoja.

Kun piensijoittajat ovat onnistuneet nostattamaan lyhyeksi myytyjen osakkeiden hintoja, syntyy hedgerahastoille ongelma: tappiopotentiaali on käytännössä rajaton, jos hinta lähteekin nousuun. Reddit-hypetuksen vuoksi hedgerahastot ovat joutuneet ostamaan pakosta lyhyeksi myymiään osakkeita. Tämä short squeeze -ilmiö on sitten vahvistanut osakkeen nousupainetta entisestään.

Vaihdoltaan nelinkertainen Nokia on saanut tästä hypetyksestä myös osansa. Viikonloppuna Redditin r/wallstreetbets-ryhmässä alkoi ilmestyä pohdintoja, analyyseja ja kommentteja Nokiasta ja sen markkinoista.

Ryhmässä lähdettiin purkamaan Nokiaan liitettyjä uskomuksia ja tuotiin esille yhtiön uudistuminen.

Yllättäen Nokia-ralli sai myös yhtiön johdon reagoimaan tilanteeseen.

Keskiviikkona Nokia yllättäen julkisti pörssitiedotteen, jossa se kommentoi osakkeeseen kohdistunutta villiä osakekauppaa.

”Nokia julkistaa pörssitiedotteen kommentoidakseen osakkeensa viimeaikaista kaupankäyntiä. Nokia ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista, joita ei olisi jo julkistettu ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin”, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Kommentoi
Ylös
>