Sijoittaminen

Näin ostat SPAC-osakkeita

SPAC-listautuminen tuo osakkeisiin omat erityispiirteensä, joista on hyvä olla tietoinen ennen kuin niitä salkkuunsa hankkii. 

SPAC, eli Special Purpose Acquisition Company, on tyhjä kuori, jolla ei ole liiketoimintaa. 

Sponsori kerää SPAC-rakenteen avulla yleisiltä markkinoilta, eli pörssistä, rahaa ostaakseen yksityisiltä markkinoita yrityksen. Tämän jälkeen kohdeyhdistys sulautetaan julkisen kaupankäynnin kohteena oleva SPAC:in kanssa.

SPAC-osakkeet ovat kasvattaneet suosiotaan sijoittajien keskuudessa. SPAC-osakkeissa on omat erityispiirteensä ja niihin voi sijoittaa monella eri tavalla. Siksi niihin kannattaa tutustua huolella ennen kuin sijoituksen tekee. 

SPAC-osakkeen ostaminen vie aikaa 

Kenenkään ei tarvitse omistaa kuumia SPAC-osakkeita päästäkseen kiinni sen kaikista tuottavimman omaisuusluokan, osakkeiden, tuomiin tuottoihin kiinni. 

Itse asiassa kenenkään ei tarvitse omistaa edes suoria osakkeita päästääkseen hyviin tuottoihin. Passiiviset tai aktiiviset rahastot ovat siihen aivan riittävä työkalu etenkin, kun muistaa, että riskiä voi nostaa myös allokoimalla osakkeisiin enemmän. 

Moni sijoittaja haluaa kuitenkin omistaa myös suoria osakkeita jo pelkästä mielenkiinnostakin. Kokeneempi osakemarkkinoiden harrastaja voi haluta salkkunsa taktiseen satelliittiosaan kohuttuja, kuumia ja ajankohtaisia SPAC-osakkeita. 

Jos SPAC-osakkeita salkkuunsa hamuaa, kannattaa alla olevat erityispiirteet kuitenkin opetella ennen kuin tätä erikoislajia alkaa salkkuunsa haalimaan. 

Ajallisesti ostamisen voi tehdä kolmessa eri vaiheessa: ennen kohdeyrityksen löytymistä, kohdeyrityksen löytymisen jälkeen ja fuusion varmistumisen jälkeen. 

Tämä sarjan ensimmäinen artikkeli koskee tilannetta, missä SPAC-osakkeet ostetaan ennen kuin kohdeyritys on tiedossa. 

Sponsoreissa on eroja

Kohdeyritys riippuu SPAC:in liikkeelle laskeneesta sponsorista. 

Sijoittamisen syvissä vesissä uiville harrastajille SPAC-osake voikin olla mahdollisuus sijoittaa omat ajatukset kohtaavan suuren sijoittajan ammattitaitoon. Joku uskoo miljardööri Bill Ackmaniin. Toinen on lukenut Peter Thielen kirjan ”From Zero to One” ja palaa halusta hypätä Thielen kelkkaan.   

Jo ennen yhdistymistä SPAC-osakkeilla on eroja toimialassa ja jo listautumisvaiheessa kerrotaan usein miltä toimialalta yritys aiotaan ostaa. Lähtökohtaisesti sponsorit ovat oman toimialansa asiantuntijoita.  

Toimialojen kautta avautuu kanava myös vaikuttavuussijoittamiseen. ESG-sijoittaminen kiinnostaa, mutta siinä on vissi ero, puhutaanko entistä vastuullisemmin asiansa hoitavien yritysten suosimisesta tai syntiyritysten poissulkemisesta. Vai puhutaanko sijoittamisesta rahaa tarvitsevaan alkuvaiheen yritykseen, jonka koko olemassaolo perustuu eettisen tavoitteen saavuttamiseen?

Sponsoreista löytyy myös niitä, jotka markkinoivat itseään ilmastonmuutoksen vastaisella taistelulla. 

SPAC-osakkeilla on usein samanlainen rakenne, mutta niissä on myös yksilökohtaisia eroavaisuuksia. 

Hakee ideoita sitten toimialojen, suosikkisponsoreiden, SPAC-listausten tai sijoittamisen sosiaalisen median kautta onkin tärkeää varmistaa yksityiskohdat listalleottoesitteestä ennen kuin osakkeen tai niin sanotun yksikön ostaa.

Listalleottoesitteeseen kannattaa tutustua

Käytännössä listalleottoesite löytyy siten, että kiinnostava osaketunniste kirjoitetaan valvontaviranomaisen tietokantaan ja sieltä kaivetaan esiin dokumentti nimeltään ”S1”. 

SPAC-osake listataan tyypillisesti pakettina kymmenen dollarin kappalehintaan. Pakettiin, eli yksikköön (unit) kuuluu tyypillisesti yksi osake ja warrantin murto-osa.   

Warrantti antaa tyypillisesti oikeuden lunastaa yksi osake 11,5 dollarin hintaan. SPAC-osakkeiden tapauksessa lunastukseen käytetyt varat eivät mene millekään yleisenä markkinatakaajana toimivalle pankille, vaan SPAC-yritykselle itselleen.

SPAC-osakkeissa on yksilökohtaisia eroja niin warranttien lukumäärässä, lunastusehdoissa kuin sponsorienkin palkkiorakenteessakin. Ehtoihin kannattaakin tutustua ennen kuin osaketta ostaa. 

Peruutusoikeus tuo sijoittajalle suojaa

Listautumisvaiheessa kohdeyritys ei ole tiedossa ja tämän takia SPAC-osakkeiden ostoa on verrattu sian ostamiseen säkissä. SPAC-osakkeista puhutaan myös avoimina valtakirjoina (engl. blank check companies).

Vaikka termit ovat kuvaavia, luovat ne helposti väärinkäsityksen sijoittajan ottamasta riskistä.  Rakenteessa kun on tyypillisesti listautumisantiin osallistuvan sijoittajien etuja turvaavia ominaisuuksia. 

Ensinnäkin sijoittajat voivat usein äänestää siitä hyväksytäänkö sponsorin ehdottama tuleva yrityskauppa vai ei. Rakenteen olemassaolo suojaa sijoittajaa ja osaltaan ennaltaehkäisee tilannetta, jossa sponsori tarjoaisi fuusiokohteeksi naapurin Jaskan grilliä kahden miljardin dollarin valuaatiolla.

Toinen ja vielä merkittävämpi sijoittajansuoja tulee sijoittajan oikeudesta päättää kohdeyrityksen yhdistymisen yhteydessä pitääkö osakkeet edelleen salkussa vai pyytääkö alkupanoksensa takaisin.

Periaatteessa sponsorilla on insentiivi esittää asiat parhain päin, mutta sijoittajan riskiä vähentää se, että päätös tehdään viranomaisen hyväksymän dokumentaation perusteella. Joskus viranomaiset vaativat muutoksia ja sijoittajille lähetetään hyväksytty versio, tyypillisesti muotoa DEF14A.

Takaisin saatava ”pro rata”-osuus on tyypillisesti 10 dollaria plus korot osaketta kohti. Sijoittaja saa rahansa takaisin myös siinä tilanteessa, että sponsori epäonnistuu löytämään kohdeyrityksen määräajan puitteissa. Sijoittajan suoja sille, että hyvää kohdeyritystä ei löydykään on siis varsin hyvä. 

Lisäksi peruutusoikeus antaa käytännössä pohjahinnan osakkeelle. Etu on oikeastaan aika merkittävä, kun vertailukohdaksi ottaa sen kurssiheilunnan mikä pieniin varhaisen vaiheen epälikvedeihin osakkeisiin tyypillisesti liittyy. 

Varhaisen vaiheen SPAC-sijoituksella on etunsa

SPAC lähtee liikkeelle yksikköjen kaupalla, joten varhaisen vaiheen yksiköitä ostava sijoittaja saa osakkeidensa kylkeen warrantteja. Muutaman kuukauden päästä listauksesta SPAC-yksiköt pilkotaan. Pilkkomisen jälkeen warranteilla ja osakkeilla käydään kauppaa erikseen. 

Yksikkö sisältää usein warrantin murto-osan ja vain täydet warrantit ovat toteuttamiskelpoisia. Kannattaa siis pyrkiä tasalukuun. Jos yksikkö sisältää 1/3 warrantin, kannattaa yksiköitä ostaa kolmella jaollinen lukumäärä. 

Käytännössä listautumisantiin ei pääse mukaan, mutta jos yksiköitä saa ostettua vain vähän yli kymmenen dollarin hintaan on tilanne hyvä. Yksikköön sisältyvät warrantit saa pitää siitä huolimatta, että osakkeen myy osakkeen lunastusoikeuden takaamaan kymmenen dollarin hintaan. 

Oikean kohdeyrityksen löytyessä voi warrantin arvo nousta hyvinkin merkittävästi. Warrantteja ei voi pitää salkussaan ikuisesti, sillä tyypillinen osakkeen hintaan sidottu ehto antaa SPAC-yritykselle oikeuden vaatia warranttien toteuttamista. Sijoittajalla on aikaa reagoida, mutta jos asian unohtaa erääntyy warrantti arvottomana.  

Toinen etu aikaisen vaiheen sijoituksessa on, että isossa kuvassa raha tehdään ennen kohdeyrityksen varsinaista listautumista.

Kolmas syy sijoittaa SPAC-osakkeeseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa löytyy sponsorin insentiivirakenteesta. Siinä missä peruutusoikeus antaa perussijoittajalle suojaa, luo SPAC-osakkeiden  rakenne sponsorille paineen löytää kohdeyritys ja tämä paine on sitä suurempi mitä kauemmin SPAC-osakkeen listauksesta on. 

SPAC-osakkeisiin liittyy tyypillisesti kahden vuoden määräaika, jonka sisällä kohdeyrityksen on löydyttävä ja jos kohdetta ei löydy on listautumisen yhteydessä kerätyt sijoittajien rahat palautettava. Mikäli näin käy, menettää sponsori niin SPAC-osakkeeseen sijoittamansa riskipääoman, kohteen etsimiseen käyttämän aikansa kuin uskottavuutensakin. 

Näin ollen määräajan umpeutumisen uhka lyö sponsoreille huomattavan paineen löytää kohde tavalla taikka toisella tai vaihtoehtoisesti pyytää sijoittajilta lisäaikaa. 

SPAC-osakkeeseen sijoittavan on hyvä olla tietoinen tästä aikatauluun sidotusta paineesta löytää kohde määräajassa, etenkin tämänhetkisessä maailmantilanteessa, jossa sijoittajien pullonkaula on pikemminkin potentiaalisten kohteiden löytyminen kuin sijoitukseen saatavilla oleva rahoitus. 

Siltikään SPAC-sijoittajan ottamaa riskiä ei ole myöskään syytä liioitella.

Määräajan lähestyminen luo sponsoreille painetta hyväksyä hiukan heikommatkin ehdot, mutta todella huonon sopimuksen hyväksyminen ei ainakaan lähtökohtaisesti ole optio sillä se ei menisi sijoittajilta läpi. 

Oiva lisämauste hajautettuun salkkuun

Yksi syy SPAC-osakkeiden suosioon liittynee siihen, että niillä saa mukavaa lisämaustetta laajasti hajautettuun ja ehkä tylsäänkin salkkuun. 

Onnistuessaan SPAC-osake voi tuoda mojovat tuotot. Samalla SPAC-osakkeille tyypillinen peruutusoikeus tuo turvaa kurssilaskua vastaan. 

Kannattaa kuitenkin muistaa sijoittajan vaihtoehtokustannus. Kaksi vuotta on pitkä aika ja vaikka melkein kaikki rahansa saisikin peruutusoikeuden kautta takaisin olisi sijoittaminen hajautettuun osakeindeksiin ehkä kuitenkin tuottanut enemmän. 

Mistään rahantekoautomaatista ei siis SPAC-osakkeidenkaan kohdalla ole kysymys. 

1 kommentti

1 kommentti

  1. Juha

    31.1.2021 at 22:16

    Hyvä ja informatiivinen artikkeli!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös