Sijoittaminen

OP Varainhoidon strategi Patrik Moring: ”Wallstreetbets-ilmiössä ei aineksia systeemiriskin laukaisuun”

Yksittäisten rahastojen tappiot lasketaan miljardeissa, mutta kärsineiden hedge-rahastojen kokoluokka on kokonaisuuteen nähden pieni.

Redditin ryhmässä piensijoittajat antavat sijoitusvinkkejä ja yrittävät saada muita mukaan vedättämään osakkeen hintaa ylös. Kyse on sijoitushypetyksestä, uhkapelaamisesta, pikavoittojen tavoittelusta ja joukkovoiman hyödyntämisestä.

Ainakin osassa kohteita näillä meemisijoittajilla on järkiperuste siihen, miksi heidän lähestymistapansa pitäisi toimia. Ryhmä kohdistaa paineensa voimakkaasti lyhyeksi myytyihin kohteisiin. 

Paineesta voi seurata short squeeze, tilanne missä osaketta tai arvometallia lyhyeksi myyneiden sijoittajien on pakko ostaa osaketta positionsa sulkemiseksi.

Ilmiö vaikuttaa laajentuvan muihin omaisuuslajeihin

Gamestoppin osakkeen ilmiömäinen osakekurssin nousu ja mediassa esiin nousseiden osakkeita lyhyeksi myyneiden hedge-rahastojen miljardiluokan tappiot ovat todiste siitä, että joukkovoima pystyy liikuttamaan markkinoita. 

Samalla Redditin wallstreetbets-ryhmä on kasvanut entisestään. Ryhmältä meni yhdeksän vuottaa kasvattaa jäsenmääränsä yli kahteen miljoonaan. Seuraavat kaksi miljoonaa jäsentä hankittiin alle viikossa

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Tullaanko markkinoilla näkemään entistä enemmän hurjia kurssiliikkeitä ja laajeneeko ilmiö koskemaan muitakin omaisuuslajeja? 

Yksittäiset sijoittajat pelkäävät jo systeemikriisiä

Yksittäiset sijoittajat pelkäävät jo systeemikriisiä. Keskuspankit ovat työntäneet markkinoille valtavat määrät rahaa ostamalla velkakirjoja ja muita sijoitusinstrumentteja. 

Lisääntynyt likviditeetti näkyy osakkeiden ja muidenkin omaisuuserien arvostuksissa ja nyt kysytään voiko Wallstreetbets-ilmiö riittää puhkaisemaan sijoitusmarkkinoiden kuplan, joka yleisen luottamuspulan kautta tarttuisi myös reaalitalouteen.

Pelkona on seuraamusten laajeneminen, kun short squeeze -paineen alle joutuneet hedge-rahastot kattavat tappioitaan myymällä muita omaisuuseriä. Sijoittajat ovat hätkähtäneet myös Wallstreetbets-ilmiöön liittyviä kaupankäyntirajoituksia, jossa osakkeita saa myydä muttei ostaa.

Todellisuudessa systeemikriisin uhka on olematon

OP varainhoidon strategi Patrik Moring kertoo SalkunRakentajan haastattelusta, ettei perussijoittajan kannata kantaa liikaa huolta Wallstreetbets-ilmiöstä.

”Hetkellinen hämmennys tästä on tosiaan seurannut, mutta on mitä todennäköisimmin ohimenevää. En usko, että tuossa ilmiössä olisi aineksia systeemiriskin laukaisuun”, Patrik Moring kertoo. 

Moring muistuttaa, että tappioita kärsineiden hedge-rahastojen kokoluokka on kokonaisuuteen nähden pieni.

”Lopulta kyse on kuitenkin rajatusta yhtiöjoukosta ja yksittäiset hedge-fundit ovat isossa mittakaavassa kuitenkin aika pieniä. Tai koko markkinan laajuus on hyvin suuri, eikä laajasti tällaisesta ole heiluttamaan perusteita”, Moring kertoo. 

Samalla Moring muistuttaa luottamusmittareiden osoittavan, ettei Wallstreetbets-ilmiöstä olla markkinoilla huolissaan: ”Missään muissa osissa markkinoita ei ole näkynyt hermostumista tämän seurauksena. Korot ja credit eivät ole juurikaan värähtäneet edes, mikä kertoo luottamuksesta laajempaan markkinaan.”

Hajautuksesta kannattaa pitää kiinni

Mitä sitten Wallstreetbets-ilmiöstä huolestuneen sijoittajan tulisi tehdä?

Moring muistuttaa, että yksittäisen sijoittajan osalta on tärkeää huolehtia siitä, että salkku on riittävän hajautettu, jotta riski yksittäisten osakkeiden voimakkaista heilahduksista olisi rajattu.

Moringin mukaan Wallstreetbets-ilmiön hurjien kurssinousujen sijaan on tärkeämpää keskittyä seuraamaan muita asioita, kuten laaja-alaista talous- ja tuloskehitystä, elvytyksen kehittymistä sekä koronatilannetta.

Yksittäinen sijoittaja voi myös päästä hyötymään markkinoiden uudesta someilmiöstä: ”Mikäli sattuu omistamaan yhtiöitä, joissa on nähty hyvin voimakkaita kurssinousuja, ilman että ne perustuisivat mihinkään muutokseen yhtiön näkymissä tai toiminnassa, kannattaa harkita, että olisiko näissä osakkeissa paikka ottaa voittoja kotiin.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös