Yritysuutiset

Kriisiyhtiö Stockmannin kujanjuoksu jatkuu – valmistautuu sulkemaan kaikki tavaratalonsa

Stockmann varautuu sulkemaan tiukentuvien koronarajoitusten vuoksi kaikki tavaratalot Suomessa ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

Stockmann käynnistää kaikkien Suomen-toimintojen henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut koronatilanteesta johtuvien tiukentuneiden rajoitusten sekä niistä liiketoiminnalle aiheutuvien haitallisten vaikutusten vuoksi. Yhtiön tavoitteena on varautua sopeuttamaan henkilöstön määrä tilanteeseen, jossa asiakkaat eivät voisi tiukentuvien koronarajoitusten takia asioida tavarataloissa, sekä tilanteesta johtuvaan liikevaihdon välittömään vähenemiseen. Stockmannin verkkokaupan toiminta jatkuu normaalisti.  

Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyvät viikolla 13, ja niissä neuvotellaan mahdollisista lomautuksista enintään 90 päivän ajaksi tilanteessa, jossa tavarataloja joudutaan mahdollisesti sulkemaan. Neuvottelujen piirissä on noin 1 200 henkilöä kaikissa tavarataloissa sekä tukitoiminnoissa Suomessa.  

Stockmann jätti hakemuksen yrityssaneerausmenettelyyn viime huhtikuussa, jolloin koronavirusepidemia oli lyönyt yhtiön kanveesiin. Pandemia on aiheuttanut merkittävän muutoksen Stockmann-konsernin liiketoimintaympäristöön ja alensi asiakasmääriä äkillisesti.

Stockmannin yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä, asianajaja Jyrki Tähtinen jätti yhtiön saneerausohjelmaehdotuksen Helsingin käräjäoikeuteen viime joulukuussa. Yhtiön ja selvittäjän näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminta on saneerausohjelman toimenpiteillä tervehdytettävissä ja edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen olemassa.

Saneerausohjelma rakentuu Stockmannin tavarataloliiketoiminnan jatkamiseen, Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöjen myyntiin ja takaisinvuokraukseen sekä Lindexin liiketoiminnan jatkamiseen Stockmann-konsernin omistuksessa. Kiinteistöomaisuuden realisoinneista saatavat tulot käytetään ensisijaisesti Stockmannin vakuusvelkojen maksamiseen.

Helsingin käräjäoikeus vahvisti viime helmikuussa saneerausohjelman. Asianajaja Jyrki Tähtinen määrättiin saneerausohjelman valvojaksi. Saneerausohjelma rakentuu Stockmannin tavarataloliiketoiminnan jatkamiseen, Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöjen myyntiin ja takaisinvuokraukseen sekä Lindexin liiketoiminnan jatkumiseen kiinteänä osana Stockmann-konsernia.

Viime vuosi oli Stockmannin taloudelle ankea. Konsernin liikevaihto laski edellisestä vuodesta lähes 17 prosenttia hieman yli 790 miljoonaan euroon. Viimeisellä vuosineljänneksellä laskua tuli yli 18 prosenttia edellisvuoden vastaavaan vuosineljännekseen verrattuna.

Viime vuoden oikaistu liikevoitto painui 4,1 miljoonaa euroa pakkaselle vuonna 2020.

Kommentoi
Ylös
>