Tämä osake on aivan uskomaton

Miten ajatella osakkeesta, joka täyttää samanaikaisesti lähes kaikkien ajateltavissa olevien sijoitustyylien kriteerit?

Koko talousjärjestelmämme perustuu erikoistumiseen. 

”Valmistetaan maitoa ja ostetaan sillä leipää”-periaate on se voima, jonka kautta kokonaisia kansakuntia on nostettu ryysyistä rikkauksiin. Kyseessä on ilmiö, joka kautta historian on vaikuttanut niin ammatteihin kuin kaupunkien sijainteihinkin.

Osakepoimijalle erikoistuminen helpottaa valintoja ja kasvattaa psykologista riskinsietokykyä. 

Kun keskittyy yhteen osaketyyppiin, on valinta helpompi tehdä, sillä potentiaalisia ostokohteita on vähemmän. Erikoistumalla yhteen sijoitustyyliin on riski helpompi ymmärtää ja silloin järkevää riskiä pystyy kantamaan enemmän. 

Tyylisijoittajan maailma on kaunis, selkeä ja mustavalkoinen. Kasvuosake on kallis, arvo-osake ei kasva. Kaikki on siis kaunista ja selkeää, kunnes törmää yritykseen nimeltä Nautilus. 

Osake on hämmentävä ja mielenkiintoinen, sillä se sopisi lähes jokaiseen ajateltavissa olevaan sijoitustyyliin.  

Nautilus on kasvuosake

Nautilus on kasvuosake. Ja nyt ei puhuta mistään maltillisesta kasvusta, vaan sellaisesta kasvun tasosta, josta menestyneinkään listattu suomalainen kasvuyritys ei voi kuin haaveilla. 

Vuoden 2020 liikevaihto kasvoi 79 prosenttia 553 miljoonaan dollariin. Kasvu on siis kovaa, eikä se perustu siihen, että lähtötaso olisi poikkeuksellisen matala. Ohjeistuksen mukaan kasvu tulee olemaan kovaa myös tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. 

Nautilus on arvo-osake

Nautiluksen osakkeella käytiin eilen kauppaa alle P/E 8 tason. Kovan kasvun takia on hyvä tarkentaa, että tässä kohti puhutaan toteutuneesta, ei eteenpäin katsovasta tuloksesta. 

Vertailun vuoksi Morningstar antaa pieniin amerikkalaisiin arvoyhtiöihin sijoittavalle ”Vanguard Small-Cap Value Index Fund ETF”-rahastolle P/E arvoksi 13,68. 

Näillä luvuilla Nautillus ei siis vain täytä tyypillisen arvo-osakkeen kriteereitä, vaan jopa ylittää ne jättäen merkittävän oloisen turvamarginaalin.

Nautilus on Christopher Mayer -osake

Mayerin ”100 baggers”-kirja perustuu yksinkertaiseen ajatukseen. Tehdään lista arvonsa satakertaistaneista osakkeista ja yritetään löytää näille yhteisiä nimittäjiä. 

Nautiluksen osake täyttää kolme merkittävää Mayer-kriteeriä. Satakertaistujat kun on rakennettu kasvusta, kasvunvarasta ja arvostustason noususta. 

Nautiluksen markkina-arvo on alle 500 miljoonaa dollaria, osakkeen P/E on alhainen ja se kasvaa merkittävää tahtia. 

Nautilus on megatrendiosake

Megatrendeihin sijoittaminen perustuu siihen, että sijoittaja pyrkii hyödyntämään jonkun kehityssuunnan. Megatrendi on kuin pohjavirtaus, jonka päällä kuohuu. Tasaisen varmasti kehityssuunta kuitenkin mullistaa ihmisten tavan toimia. 

”Connected Fitness” muuttaa tapaamme liikkua. Kuntopyörä ei ole enää pelkkä kuntopyörä. Se on internettiin kytketty laite, jonka avulla voi vaikkapa kilpailla toisessa kaupungilla asuvan kaverinsa kanssa. Tekoäly puolestaan auttaa tarjoamaan personoidun ja optimaalisen harjoitteen. 

Nautiluksen kuntopyörissä ja juoksumatoissa on nyt isot näytöt sekä kuukausiveloitukseen, internetin käyttöön ja tekoälyn hyödyntämiseen perustuva sovellus.  

Nautilus on käänneosake   

Nautilus on yritys, joka täyttää useita käänneyhtiön tunnusmerkkejä. Ensinnäkin yritys joutui ongelmiin, liikevaihto laski ja yritykseen palkattiin uusi toimitusjohtaja digitalisaatiokulmalla. 

Toimitusjohtaja palkkasi uusia avainhenkilöitä, teki valintoja ja loi uuden strategian. Ennen keskiössä oli tuote, nyt keskiössä on kuluttaja. Ennen oli laitteita. Nyt laitteissa on isot näytöt ja fyysisten brändien päällä digitaalinen brändi. 

Myös tulosta on tullut ja yrityksellä menee paremmin kuin koskaan.  

Koronaosake ja pokeriosake

On selvää, että tulos on parantunut ja paljon. Tuloksen parantumista olennaisempi kysymys kuitenkin on, miksi tulos on parantunut. Onko sillä itse asiassa mitään tekemistä yrityksen uuden strategian kanssa?

Nautilus kun on myös koronaosake. Korona on räjäyttänyt kotikuntoilun suosion taivaisiin ja kotikuntoiluun tarvitaan kuntopyöriä ja juoksumattoja. 

Pokerinpelaaja ja sijoittaja Jens Kyllösen mukaan pokeri opettaa miettimään vastapuolta ja sitä miksi toinen myy. 

Nautiluksen sijoittajat joutuivat pettymään vuonna 2017, uudestaan vuonna 2018 ja vielä kerran vuonna 2019. Pettymykset syövät luottamusta merkittävissä määrin, eivätkö monet osakkeeseen alun perin uskoneet sijoittajat koskaan palaa. 

Nautiluksen hinnoittelu viittaakin siihen, että markkina uskoo väliaikaiseen kysyntäpiikkiin. Siis siihen, että yrityksessä ei ole tapahtunut aitoa käännettä. Markkina ei usko kasvun vain hidastuvan. Se uskoo Nautiluksen tuloksen kääntyvän laskuun. 

Vastuunrajoitus: Tämä ei ole sijoitussuositus vaan pikemminkin inspiraation lähde. 

Painotettakoon vielä, että Meyerin kriteereiden täyttyminen tarkoittaa ainoastaan sitä, että satakertaistuminen on periaatteessa mahdollista. Logiikka on lähinnä ”Applen osake ei voi enää satakertaistua koska yritys on jo niin massiivisen kokoinen”. Meyerin kolmen kriteerin täyttyminen ei tarkoita sitä, että osakkeen arvo oikeasti satakertaistuisi.  

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Analyysi: Seuraa sisäpiiriä – feenikslinnut Kamux ja Lehto nousivat tuhkasta

Seuraava artikkeli
Stockmann kauppaketju Helsinki tavaratalo

Kriisiyhtiö Stockmannin kujanjuoksu jatkuu - valmistautuu sulkemaan kaikki tavaratalonsa