Kumppaniblogit

Analyysi: Seuraa sisäpiiriä – feenikslinnut Kamux ja Lehto nousivat tuhkasta

Autokauppa Kamux ja rakennusliike Lehto näyttivät epäilijöille närhen munat.

Vajaa vuosi sitten (26.4.20) kirjoitin otsikolla Älä ikinä aliarvioi näitä yhtiöitä – kuin feeniksiä tuhkassa!

Juttu käsitteli pörssiyhtiöitä, joiden johdossa on vahva omistajayrittäjä isolla omistuksella. Erityistarkastelussa olivat käytettyjen autojen kauppa Kamux ja rakennusliike Lehto Group.

Nyt tuosta on kulunut 11 kuukautta ja molempien yhtiöiden arvot ovat kohonneet huimasti. Kamuxin osake on noussut 26.4.20 jälkeen 25.3.21 mennessä 94 prosenttia 13 euroon, Lehdon oikaistu kurssi vastaavasti 62 prosenttia 1,77 euroon.

Molempien yhtiöiden kurssinousuun on sama yksinkertainen vastaus: liiketoiminta on kehittynyt hyvin.

Painorajoitettu OMX Helsinki Cap -hintaindeksi ilman osinkoja on kohonnut samassa ajassa 38 prosenttia.

Kamux kasvatti viime vuoden liikevaihtoaan poikkeusolosuhteista huolimatta 10 prosenttia 724 miljoonaan euroon ja oikaistua liikevoittoaan 21 prosenttia 30,7 miljoonaan. Nykyiset koronarajoitukset ja epävarmuus Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa eivät varmasti tee hyvää autokaupalle, mutta yhtiö osoitti joustavuuteensa.

Yhtiö julkisti helmikuussa uudet strategiset tavoitteensa vuosille 2021-2023. Kasvutavoite on aiempaa korkeampi, 20 prosenttia vuodessa (10 %), ja kannattavuustavoite hieman aiempaa matalampi, liikevoittomarginaali yli 3,5 prosenttia (4 %).

Lehto Group onnistui järjestämään nettovaroiltaan 19,3 miljoonan euron osakeannin suunnitellusti joulukuussa.

Liikevaihto laski viime vuonna 18 prosenttia 545 miljoonaan, mutta liiketappio kutistui 42 miljoonasta 3 miljoonaan euroon. Nettovelkaantumisaste on 7 prosenttia ja ilman IFRS 16 -vuokrasopimusvelkoja negatiivinen (ei nettovelkaa).

On huomionarvoista, että yhtiö on valjastanut tehdastuotantonsa nyt myös talon ulkopuolisille toimijoille. Tämä on omiaan lisäämään tehdasvalmistuksen tehokkuutta.

Tällä hetkellä Lehdon markkina-arvo on 155 miljoonaa euroa ja Hannu Lehdon (Lehto Invest Oy) omistus 38,8 prosenttia. Hän osallistui myös joulukuun antiin.

Kamuxin markkina-arvo on 525 miljoonaa ja Juha Kalliokosken (henk.koht. + Callardo Capital Oy) osuus 14,6 prosenttia. Sekä Kalliokoski että Lehto ovat yhtiöidensä perustaja-toimitusjohtajia.

Lehto Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Juuso Hietanen toukokuun alusta. (Rakennuslehti) Hannu Lehto siirtyy kehitys- ja innovaatiovastuisiin yhtiön sisällä.

Sisäpiiriostot ja bisneksen kehittyminen

On hyvä muistaa vanha sanonta sisäpiirin kaupoista:

Myynteihin voi olla sata ja yksi syytä mutta ostoihin vain yksi. Johto ei osta omalla rahalla osakkeita ellei aidosti luota yhtiön tulevaan liiketoimintaan.

”Automaattiset osakepalkkiot” ovat toki asia erikseen. Sisäpiirin ostoja ja myyntejä kannattaa joka tapauksessa seurata.

Oli ilahduttavaa huomata, että uuden pörssiyhtiön, rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsulttiyrityksen Sitowisen listautumisannissa yli 800 työntekijää merkitsi osakkeita. Näin yli puolet henkilöstöstä omistaa jatkossa yhtiötä.

Tämä lisää varmasti sitoutumista yrityksen menestyksen parhaaksi!

Viime huhtikuun jutussa mainitsemani päämies-agentti -ongelma pienenee, kun johdolla, työntekijöillä ja omistajilla on sama tavoite, omistaja-arvon kasvattaminen.

Katsotaan, miten liiketoiminta on kehittynyt niillä yhtiöillä, joissa johto on tankannut osakkeita.

Sijoituslehti Arvopaperi selvitti tammikuussa sisäpiirin osakeomistuksia pörssiyhtiöissä. Selvityksen mukaan netto-ostetuimmat osakkeet 20.10.2020 – 19.1.2021 välisenä aikana olivat Aspo (5,45 milj. euroa) , Ahlstrom-Munksjö (4,3), Digia (3,3), Ahola Transport, Teleste, Tokmanni Group, Nokia, Sampo, Citycon ja Nokian Renkaat.

Ahlstrom-Munksjön ja Ahola Transportin ostoihin liittyy yrityskauppajärjestelyjä. Ahola Transportissa suurin omistaja on kasvattanut omistuksen yli 90 prosenttiin ja yhtiö poistunee pörssistä. Yhtiön liiketulos, nettotulos ja tulos per osake suunnilleen tuplaantuivat vuonna 2020.

Ahlstrom-Munksjössä on saman kaltainen omistustilanne ostotarjouksen tuloksena. Myös se kasvatti tulostaan roimasti viime vuonna. Vertailukelpoinen käyttökate kohosi 7 prosenttia ja tilikauden voitto 3-kertaistui.

Aspossa hallituksen jäsenet ovat lisänneet omistusta. Samaan aikaan yhtiön pitkäaikainen ja menestyksekäs toimitusjohtaja Aki Ojanen on jäämässä eläkkeelle. Tilalle nousee VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson viimeistään lokakuun alussa. (tiedote 24.3.21)

Aspon keskeistä liiketoimintaa on mm. tytäryhtiö ESL Shippingin varustamotoiminta, toimitusjohtajanaan Matti-Mikael ”Mikki” Koskinen.

Aspon liikevoitto säilyi koronavuonna lähes ennallaan ollen 19,3 miljoonaa euroa, vaikka liikevaihto laski 15 prosenttia 501 miljoonaan euroon.

Niin ikään Arvopaperin listauksessa ollut it-yhtiö Digia kehittyi liiketaloudellisesti hyvin, kuten myös halpakauppaketju Tokmanni. Digian liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia 139 miljoonaan ja liikevoitto 46 prosenttia 14,1 miljoonaan euroon vuonna 2020.

Mitä tästä voi päätellä?

Kaksi asiaa.

1.
Älä ikinä aliarvioi yhtiöitä, jotka ovat toimineet pitkään omistajayrittäjän tahdittamana. Varmasti matkalla on ollut kankeuksia, mutta niistä on selvitty ketteryydellä ja sinnikkyydellä.

Näistä olivat jutussa esimerkkeinä Kamux ja Lehto Group. Kummassakaan ei myöskään ole havaittavissa ns. one man show -ongelmaa, jota voi esiintyä joskus yrittäjävetoisilla yhtiöillä. Vastuuta on jaettu ja sitä jaetaan.

2.
Seuraa sisäpiirin kauppoja, niistä voi päätellä liiketoiminnan kehityssuuntaa ja osakkeen houkuttelevuutta sijoituskohteena. Ei jokaisesta kaupasta eikä jokaisen yhtiön osalta. Yleisellä tasolla johto varmasti luottaa lähiaikojen liiketoimintaan keskimäärin enemmän ostaessaan kuin myydessään osakkeita.

Ostonappi ja omistaminen ovat myös merkki sitoutumisesta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus – tai molemmat pakettina täältä.

Syötä alennuskoodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.

Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.

🔸🔸

Katsotaan lopuksi tuoreimmasta Arvopaperista 3/2021 sisäpiirin kaupat helmikuussa (s. 54). Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on lisännyt omistustaan Koneessa, samoin YIT hallituksen jäsen YIT:ssä, Wärtsilän uusi toimitusjohtaja Wärtsilässä ja Nokian Renkaiden hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja molemmat Nokian Renkaissa.

Sisäpiirin myyntejä oli puolestaan Admicomissa, United Bankersissa, Uponorissa ja Musti Groupissa.

Arvopaperin lisäksi sisäpiirin kauppoja ja omistusmuutoksia seuraavat aktiivisesti kansainväliset mediat, tietotoimistot sekä somevaikuttajat, kuten sijoittaja, livetviittaaja Tomi Lahti (@zijoittaja) yhteisöpalvelu Twitterissä. Pörssiyhtiöiden kotisivuilta ja pörssitiedotteista löytyy tietoa sisäpiirikaupoista ja -omistuksista.

🔸🔸

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittaja omistaa jutussa mainituista yhtiöistä Kamuxia, Konetta, Lehtoa ja Nokian Renkaita.

Henrin sijoituskirjojen tilaukset ALE-koodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös