Indikaattorit

Eurotalous elpyy, mutta inflaatio tuo epävarmuutta

Eurotalous elpyy ja sen mukana myös inflaatio-odotukset.

IHS Markit -yhtiön tuore ostopäällikköindeksin lukema osoittaa, että eurotalous on elpymässä. Indeksi nousi maaliskuussa 52,5 pisteeseen, kun se helmikuussa oli 48,8 pistettä. Yli 50 pisteen lukema kertoo talousaktiviteetin kasvusta.

Indeksilukema osoitti ensimmäistä kertaa kuuteen kuukauteen taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymistä. Kasvunäkymiä nostaa erityisesti teollisuuden elpyminen, jonka osaindeksilukema nousi peräti 63:een helmikuun 57,6:sta.

Elpyminen lisää paineita inflaation kiihtymiseen.

Euroalueen inflaatio kiihtyy lähikuukausina nopeasti, koska koronakriisin pahin vaihe on takana ja samoin sen aiheuttama laskupaine hinnoissa, arvioi Nordean seniorianalyytikko Tuuli Koivu blogissaan.

Koronakriisin talttumisen lisäksi hintojen nousua tukee muutkin tekijät, Koivu kertoo.

”Myös moni tekninen tekijä, kuten öljyn hinnan pohjavaikutus, nostaa inflaatiota. Syksyllä on lupa odottaa jopa yli 2 prosentin inflaatiolukuja ja mikäli koronakriisi helpottaa, mahdollista on, että silloin Eurostat lyö pöytään kovimmat inflaatioluvut lähes vuosikymmeneen.”

Inflaatiokehitys kiinnostaa nyt erityisen paljon sijoittajia, sillä hintojen nousuvauhdin kiihtyminen nostaa yleensä erityisesti pitkiä korkoja. Korkojen nousu tietäisi vaikeuksia osakemarkkinoiden kehitykselle. Tosin korkojen ja osakemarkkinoiden tuottojen välillä ei ole selkeää yhteyttä, sillä korkojen nousut ajoittuvat usein noususuhdanteeseen, eli tällöin muut tekijät tukevat osakemarkkinoita.

Koivun mukaan euroalueen lähikuukausien inflaatiolukuihin liittyy kuitenkin mahdottoman paljon epävarmuutta.

”Yksi täysin poikkeuksellinen epävarmuustekijä on se, ettei meillä ole hintakehityksestä luotettavaa kuvaa kuluneiden kuukausin osalta, sillä monilla sektoreilla hintakehitystä on viime kuukausina jouduttu arvuuttelemaan, kun hintoja ei ole päästy normaaliin tapaan tarkastelemaan kauppojen ja ravintoloiden ollessa suljettuna.”

Euroalueen pidemmän aikavälin inflaationäkymiä joudutaan arvuuttelemaan vielä pitkään, analyytikko arvioi.

”Vaikka taloustilanne ratkaisee paljon, inflaatioon vaikuttaa myös ihmisten käyttäytyminen. Se tekee vuoden 2021 inflaatiokehityksen seuraamisesta aivan mahdottoman kiinnostavaa, ja avaa mahdollisuuden myös sellaiselle kehityskululle, joka laittaa EKP:n ennusteet uusiksi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös