Kumppaniblogit

21 eroa rikkaiden ja köyhien tavoissa ajatella asioista

Rikkaat eroavat köyhistä monilla tavoin.

Usein ajatellaan, että rikkauden ja köyhyyden määritelmä perustuu pelkästään palkkanauhaan tai nettovarallisuuden määrään. Vaikka tässä artikkelissa käytetään termejä ”rikkaat” ja ”köyhät”, kyse ei ole pelkästä aineellisesta ja taloudellisesta määritteestä vaan enemmänkin asenteista ja ajattelutavasta.

Miksi toiset ovat taloudellisesti varakkaampia kuin toiset? Onko kyse onnesta? Joskus toki onkin, mutta todellisuudessa rikastuminen on seuraus asenteista ja ajatuksista. Kyse on vetovoiman laista. Ne asiat mitä viljelet mielessäsi, tulee lisääntymään elämässäsi. Haluatko viljellä rikkaita vai köyhiä ajatuksia?

Voit olla mieleltäsi rikas vaikka tällä hetkellä olisitkin taloudellisesti tiukoilla. Sama pätee toisinpäin. Lotossa megapotin voittanut saattaa olla varoissaan juuri nyt, mutta vääränlaiset ajatukset suistavat talouden muutamissa vuosissa raiteiltaan. Muutama vuosi sitten olin itse taloudellisesti tiukoilla. Tilillä ei ollut kuin rippeet palkkapäivää edeltävinä päivinä. En kuitenkaan kokenut olevani köyhä, päinvastoin. Unelmoin jatkuvasti, uskoin itseeni ja asetin isoja sekä pieniä tavoitteita. Nämä ajatukset saivat tekemään päivittäisiä toimenpiteitä tilanteen muuttamiseksi. Tilanne muuttui ja muuttuu edelleen. Oman taloudellisen tilanteen pystyy muuttamaan riippumatta siitä miten tiukassa taloudellisessa tilanteessa olet tällä hetkellä. Muutos lähtee ajatuksistasi.

Rikkaus – haluatko houkutella sitä?

Taloudellisen puolen lisäksi rikkaus on ajattelutapa. Mieleltään rikas suhtautuu asioihin eri tavalla ja kykenee nauttimaan elämän pienistä ja suurista asioista. Toisin sanoen elää kaikin puolin rikasta elämää.

Steve Siebold on kirjailija ja valmentaja, joka on rakentanut itselleen miljoonaomaisuuden. Hän on tutkinut vaurastumista ja haastatellut yli 1 200:aa maailman varakkaimpiin kuuluvaa henkilöä. Haastatteluiden myötä Siebold kirjoitti kirjan How Rich People Think eli miten rikkaat ihmiset ajattelevat. Business Insiderin julkaisemassa jutussa Siebold avasi kirjan saloja kertoen 21 tapaa, miten rikkaiden ajattelutapa eroaa keskiluokkaisten ihmisten ajattelutavasta.

21 eroa rikkaiden ja köyhien tavassa ajatella asioista

1. Köyhien mielestä raha on kaiken pahan alku ja juuri – rikkaiden mielestä köyhyys on kaiken pahan alku ja juuri

Köyhät ihmiset uskovat siihen, että rikkaat olisivat jollain tavalla onnekkaita, ahneita tai epärehellisiä. Rikkaiden mielestä raha ei tee onnelliseksi, mutta se helpottaa ja antaa mahdollisuuksia nauttia elämän eri asioista.

2. Köyhien mielestä itsekkyys on pahe – rikkaiden mielestä itsekkyys on hyve

Rikkaat ihmiset tekevät itsensä onnelliseksi ja nauttivat elämästä. Köyhät ihmiset näkevät elämän hyveistä nauttimisen kielteisenä asiana mikä pitää heidät onnettomina. ”Jos et pysty pitämään huolta itsestäsi ja olemaan onnellinen, et pysty antamaan etkä auttamaan muitakaan.”

3. Köyhät ihmiset lottoavat – rikkaat ihmiset toimivat

Siinä missä köyhät pyrkivät rastittamaan seitsemän numeroa oikein rikastumisen toivossa, rikkaat ottavat ohjat omiin käsiinsä. Yleensä ihmiset odottavat, että joku ulkopuolinen ratkaisisi heidän ongelmansa, kuten jumala, poliitikot, puoliso tai lotto. Tämä on keskimääräisen ihmisen ajattelutapa.

4. Köyhien mielestä koulutus on avain rikkauksiin – rikkaat uskovat osaamisen ja tiedon hankkimiseen

Useimmat ihmiset uskovat, että koulutus ja tutkinnot tekevät heidät rikkaiksi. Rikkaat sen sijaan tietävät, että valtaosalla varakkaimmista ihmistä ei ole hienoja tutkintoja vaan he ovat menestyneet tietyn osaamisen ansiosta.

5. Köyhät haikailevat ”vanhojen hyvien aikojen” perään – rikkaat unelmoivat tulevaisuudesta

Ihmiset, jotka uskovat parhaiden päivien olevan takanapäin, yleensä pysyvät köyhinä ja onnettomina. Rikkaat ihmiset vaurastuvat, koska he uskovat unelmien ja tavoitteiden toteutumiseen.

6. Köyhät ajattelevat rahasta tunnepohjaisesti – rikkaat ajattelevat rahasta loogisesti

Usein älykkäät, koulutetut ja muuten menestyneet ihmiset muuttuvat raha-asioissa pelokkaiksi ja niukkuuteen keskittyviksi, joiden suurin pyrkimys on pärjätä taloudellisesti eläkepäivinä. Vauraat ihmiset osaavat ajatella rahasta loogisesti ja ymmärtävät, että raha on työkalu, joka tarjoaa heille vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

7. Köyhät tekevät rahan vuoksi asioita, joita eivät rakasta – rikkaat ihmiset seuraavat intohimoaan

Köyhät ihmiset usein luulevat, että rikkaat ihmiset tekevät töitä koko ajan. He eivät tiedä, että rikkaat noudattavat fiksuinta sääntöä: tee sitä mitä rakastat ja keksi keino ansaita sillä rahaa. Samalla suurin osa ihmisistä noudattavat totuttua mallia ja ottavat vastaan työtä, josta he eivät nauti, koska he tarvitsevat rahaa.

8. Köyhien ihmisten tavoitteet ovat matalalla – rikkaat nauttivat haasteista

Mielenterveyden asiantuntijat ja psykologit suosittelevat ihmisiä asettamaan matalia tavoitteita välttääkseen pettymyksiä. Köyhät toimivat näin. Kukaan ei kuitenkaan ole rikastunut ilman suuria odotuksia. Rikkaat asettavat itselleen kovia tavoitteita ja haasteita.

9. Köyhät uskovat, että rahan tekemiseen tarvitaan rahaa – rikkaat käyttävät toisten rahaa

Rikkaat ihmiset eivät pelkää hyödyntää toisten rahaa vaurastuakseen. Esimerkiksi asuntosijoittamisessa omaa varallisuutta pystyy kasvattamaan käyttämällä toisten (pankin) rahaa.

10. Köyhät luulevat, että markkinoita ohjaa logiikka ja strategia – rikkaat tietävät, että niitä ohjaavat tunteet ja ahneus

Rikkaat tietävät, että pelko ja ahneus ovat rahoitusmarkkinoita ohjaavat ensisijaiset tunteet. Näistä trendit syntyvät. Ihmisluonnon ja sen vaikutusten ymmärtäminen antavat rikkaille edun rakentaa vaurautta.

11. Köyhät opettavat lapsiaan selviytymään – rikkaat opettavat lapsiaan rikastumaan

Köyhät opettavat lapsilleen ”köyhän ihmisen ajattelumallin”, jolloin ainut tavoite on pärjätä taloudellisesti. Rikkaat opettavat lapsiaan rikkaiksi. Tämä ei tarkoita kuitenkaan, että keskiluokkaisia katsottaisiin alaspäin vaan he opettavat lapsensa katsomaan maailmaa objektiivisten lasien läpi.

12. Köyhät tuntevat stressiä raha-asioista – rikkaat saavat rahasta mielenrauhaa

Rikkaat ansaitsevat enemmän rahaa, koska he pystyvät myöntämään, että raha voi ratkaista suurimman osan heidän ongelmistaan. Keskiluokka näkee rahan välttämättömänä pahana, jonka kanssa täytyy pystyä elämään. Rikkaat pitävät rahaa vapauttajana, joka antaa heille mielenrauhaa.

13. Köyhät viihdyttävät itseään mieluummin kuin kouluttautuvat – rikkaat haluavat oppia, eivät viihtyä

Vaikka rikkaat eivät laske virallisten koulutusten varaan, he pitävät jatkuvaa oppimista tärkeänä. Jos kävelet rikkaan ihmisen kotiin, löydät sieltä kokoelman kirjoja, joiden avulla he ovat kouluttaneet itseään menestyksekkäiksi. Köyhät ihmiset katselevat leffoja ja lukevat novelleja ja viihdelehtiä.

14. Köyhien mielestä rikkaat ovat snobeja – rikkaat hankkivat ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä

Köyhät myrkyttävät mieltään säännöllisesti negatiivisella raha-ajattelulla. Rikkaiden leimaaminen snobeiksi on köyhien tapa tuntea olonsa paremmaksi. Rikkaat viettävät aikaa sellaisten ihmisten seurassa, joilla on samankaltaisia ajatuksia.

15. Köyhät keskittyvät säästämiseen – rikkaat keskittyvät rahat ansaitsemiseen

Köyhät keskittyvät alennuskuponkeihin ja säästämiseen eli niukkuuteen. Rikkaat keskittyvät rahan ansaitsemiseen ottamalla riskejä sen sijaan, että yrittäisivät pelastaa sitä mitä heillä on.

16. Köyhät pelaavat varman päälle – rikkaat tietävät milloin riskin ottaminen kannattaa

Kaikki sijoittajat menettävät joskus rahaa, mutta rikkaat tietävät, että he voivat ansaita sitä lisää. Köyhät eivät uskalla ottaa riskiä ja tyytyvät nykyiseen tilanteeseen.

17. Köyhät haluavat tuntea olonsa mukavaksi – rikkaat tuntevat olonsa mukavaksi epävarmuuden keskellä

Fyysinen, psyykkinen ja emotionaalinen mukavuus on köyhien ensisijainen tavoite. Menestyjät tietävät, että mukavuuden halu on esteenä rikastumiselle. Rikkaat tuntevat olonsa rauhalliseksi ja mukavaksi epävarmuuden keskellä.

18. Köyhät odottavat ongelmia – rikkaat odottavat rikkauksia

Köyhät keskittyvät ongelmiin siinä missä rikkaat unelmoivat ja tavoittelevat vaurautta. Älä kuuntele heitä, jotka kertovat sinulle, että elämän on tarkoitus olla taistelu ja sinun pitää tyytyä siihen mitä sinulla on. Ajattele suuria. Miljoona euroa, miksipä ei?

19. Köyhien mielestä pakkomielle on kirosana – rikkailla on pakkomielle menestyä

Varakkailla ihmisillä on terve pakkomielle saada haluamansa. Rikkaat näkevät elämän ja liiketoiminnan pelinä, jonka he haluavat voittaa. Rikkailla on kurinalaisuutta, jota pelin voittaminen vaatii.

20. Köyhät näkevät rahan vihollisena – rikkaille raha on ystävä

Meille opetetaan, että rahaa on vähän ja sitä on vaikea ansaita ja vielä vaikeampi pitää. Suhtautuminen rahaan on negatiivinen, jolloin käännät vauraudelle selkäsi. Houkutellaksesi rahaa, lopeta ajattelemasta rahaa vihollisena vaan suurimpana liittolaisenasi. Luo myönteisiä tunteita rahaa kohtaan niin pystyt houkuttelemaan sitä elämääsi.

21. Köyhät luulevat, että heidän pitää valita perhe-elämän tai rahan väliltä – rikkaat tietävät voivansa saada kaiken haluamansa

Meidät on aivopesty joko-tai -ajatteluun. Useimmat luulevat, että saadakseen jotain ei voi saada jotain muuta. Köyhien mielestä et voi esimerkiksi elää perhe-elämää ja samalla vaurastua. Rikkaat tietävät, että kaikki on mahdollista saavuttaa, kun asioita lähestyy optimistisilla ja runsailla ajatuksilla.

Lue artikkeli passiivisten tulojen hankkimisesta

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja kasvattanut asuntosalkkuaan suhteellisen vauhdikkaasti ilman suuria tuloja. Pekka kertoo kokemuksiaan, jakaa tietoaan ja antaa vinkkejä www.asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla. Katso muut vaurastumiseen liittyvät artikkelit osiosta vaurastuminen. Voit ladata sivustolta myös yli 50 sivuisen asuntosijoittamisesta kertovan E-kirjan ilmaiseksi tai tutustua hyviin sijoitusasuntoihin.

Artikkeli on julkaisu SalkunRakentajassa aiemmin heinäkuussa 2017.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös