Oma talous

Koronakriisi kohtelee suomalaisia epätasaisesti – tässä ryhmässä yli 40 prosentin tuloromahdus

Kelan mukaan yksin asuvien tulot pienenivät koronakriisin aiheuttaman työttömyyden vuoksi keskimäärin runsaat 40 prosenttia.

Koronakriisi oli talousshokki, joka nosti nopeasti työttömyysastetta Suomessa. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan työttömiä oli vuoden 2020 lopussa 351 600. Työttömien määrä kasvoi koronakriisiä edeltäneestä vuodesta 2019 peräti 37 prosenttia, mistä yli puolet johtui lomautettujen määrän kasvusta.

Työttömyys pienensi kotitalouksien tuloja, mutta etuudet ja verotuksen keveneminen korvasivat osan tulonmenetyksestä.

Kela on laatinut sosiaaliturvan stressitestin joka osoittaa, että koronakriisin aiheuttama työttömyys alensi eniten yksin asuvien tuloja. Työttömäksi jääneiden yksin asuvien tulot vähenivät keskimäärin peräti 42 prosenttia verrattuna työttömyyttä edeltäviin tuloihin.

Kaikissa kotitalouksissa, joissa yksi tai useampi jäsen jäi työttömäksi, tulot pienenivät keskimäärin 25 prosenttia. Vähiten koronakriisissä menettivät kahden aikuisen lapsiperheet: heillä tulot alenivat työttömyyden kohdatessa keskimäärin 19 prosenttia.

”Tulotaso on turvatuin niissä kotitalouksissa, joissa on useampi kuin yksi työssäkäyvä jäsen tai palkan lisäksi muita tulonlähteitä”, Kelan tutkija Tapio Räsänen sanoo.

Stressitestin perusteella hätkähdyttävää on myös tieto, että 12 prosenttia palkansaajakotitalouksista ei selviytyisi välttämättömistä menoistaan, jos yksi tai useampi ansaitsija jäisi työttömäksi. Jos mukaan lasketaan vielä asuntolainan hoitokulut, osuus kasvaa 16 prosenttiin. Toisaalta valtaosalla kotitalouksista (84 %) sosiaaliturvaetuudet ja muut tulot riittäisivät välttämättömiin menoihin, myös asuntolainan maksuun.

”Työttömyys aiheuttaa toimeentulo-ongelmia ja asuntolainan maksuvaikeuksia erityisesti alimpiin tulokymmenyksiin kuuluville kotitalouksille, yksin asuville ja yksinhuoltajille”, Räsänen sanoo.

Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat tulottomat suomalaiset. Nämä ovat ihmisiä, jotka elävät pelkällä perustoimeentulotuella. He eivät saa työttömyysturvaa, opintotukea saatikka palkkaa.

Kelan tuoreimpien lukemien mukaan Suomessa oli viime vuonna noin 37 000 tulotonta kotitaloutta. Tiedot pyysi Kelalta Uutissuomalainen. Tulottomien määrä on noussut koronakriisin vuoksi.

”Pari vuotta jatkunut laskusuunta siis kääntyi, mikä selittynee pitkälti koronatilanteella. Tämä näkyi voimallisimmin kesällä, jolloin näitä kotitalouksia oli huomattavasti enemmän kuin aiemmin”, Kelan tutkija Tuija Korpela kertoo Uutissuomalaiselle.

Tulottomista valtaosa on yksinasuvia ja miehiä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös