Asunnot ja kiinteistöt

Suomen asuntomarkkinat käyvät kovilla kierroksilla – sokkotarjoukset ja ”rakkauskirjeet” hämmentävät

Asuntomarkkinat hehkuvat punaisena – korot pysyvät pohjilla, palkat paranevat ja asumiseen kulutetaan aiempaa enemmän euroja, kertoo Hypo.

Asuntomarkkinat hehkuvat punaisena – korot pysyvät pohjilla, palkat paranevat ja asumiseen kulutetaan aiempaa enemmän euroja, kertoo Hypo.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus nostaa uudessa asuntomarkkinakatsauksessa esille sen, että asuntojen hinnat nousevat nyt nopeinta vauhtia yli 10 vuoteen. Hypon arvion mukaan tänä vuonna hinnat nousevat koko maassa 3,0 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla jopa 5,5 prosenttia.

Brotheruksen mukaan Suomen asuntomarkkinoilla ostajat maksavat haluamistaan asunnoista nyt enemmän kuin myyjä pyytää tai he tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa.

”Asuntomarkkinoilla kiireinen kevät kääntyi kuumaan kesään ja asuntokaupoilla yleistyivät maailmalta tutut nousukauden ilmiöt: pyyntihinnan ylittävät kaupat, sokkotarjoukset ja jopa ’rakkauskirjeet’ hämmentävät verkkaiseen ja viileään menoon tottuneita”, Brotherus kertoo.

Brotheruksen mukaan asuntojen hinnat nousevat niin nopeasti, että markkinat muuttuvat osassa maata.

”Ostajat maksavat monesti enemmän kuin myyjä pyytää, joskin tarjouskaupan yleistyminen myös isoissa asunnoissa rauhoittaa salamakauppaa. USA:ssa alkuvuonna jopa kaksi kolmesta ostajasta on tehnyt tarjouksia näkemättä asuntoa.”

Brotheruksen mukaan Suomessa samanlaista tarjouskäytäntöä ovat harrastaneet aiemmin sijoittajat, mutta myös tavalliset asunnon ostajat ovat nyt ”liittyneet liipasinsormien joukkoon”.

Toinen maailmalta rantautunut kummallinen asuntomarkkinoiden kehitys liittyy myyjälle lähetettäviin ”rakkauskirjeisiin”, Brotherus kertoo.

Vuokramarkkinoilta jo aiemmin tutut rakkauskirjeet ovat tulleet myös omistusasuntokauppaan vilkkaimmilla alueilla. Välittäjät kehottavat ostajaehdokkaita kertomaan myyjille, miksi juuri he olisivat hyviä omistamaan tietyn asunnon tai kuinka pitkään he ovat tietyltä alueelta etsineet itselleen sopivaa asuntoa.

”Kaikkein kuumimmilla markkina-alueilla välittäjät nimittäin kyselevät jo suoraan sitovan tarjouksen lisäksi ’terveisiä myyjälle’ ja ’perusteita, miksi asunto pitäisi myydä halukkaiden joukosta juuri sinulle’. Kandidaatin esittelyt ovat yleisiä vuokramarkkinoilla, mutta asuntokaupoilla eurot ovat ennen puhuneet korulauseiden sijaan.”

Brotherus kertoo, että on jopa sattunut niin, että miellyttävän tarinan kertonut ostaja on saanut asunnon, vaikka joku toinen olisi tarjonnut jopa enemmän euroja.

”Täytyy sanoa, että tällainen hämmentää verkkaiseen ja viileään menoon tottuneita”, Brotherus naurahtaa.

Poikkeuksellista aikaa eletään myös asuntolainamarkkinoilla.

”Lainamarkkinoilla eletään erikoisia aikoja, kun asuntolainojen korot ja marginaalit ovat pudonneet pysyvämmin alle prosenttiin. Samaan aikaan palkat paranevat ja yleinen hintataso nousee yli tuplasti nopeammin. Asuntolainojen reaalikorot ovatkin painuneet pakkaselle, eikä tilanteeseen odoteta muutosta lähivuosina”, pääekonomisti toteaa.

Brotheruksen mukaan tilanne näkyy asuntomarkkinoilla yhä suurempina asuntolainoina, mikä vauhdittaa miljoona-asuntojen kauppaa. Isokaan velka ei rasita asunnonostajaa, kun korot ovat matalat ja lainan reaaliarvo jopa laskee inflaation noustessa, hän toteaa.

”Velkojen kasvussa piilee riskinsä, mutta velan määrän sijaan keskeistä on velan käyttökohde ja velallisen kantokyky. Valkokaulustyöntekijän kaupunkiasuntoon ottama stressitestattu asuntolaina ei riskeeraa yksilöä tai yhteiskuntaa, mutta pikavipeillä maksuhäiriöön ajautuva syrjäytymisriskissä oleva nuori kaipaa apua”, Brotherus toteaa.

Lue myös tämä: Asumismenot vievät jopa kolmanneksen kotitalouksien tuloista

Kommentoi
Ylös
>