Raaka-aineet

Öljyjätti lähes nelinkertaisti tuloksensa toisella vuosineljänneksellä

Saudi Aramco on kovassa tuloskunnossa. Se saattaa tietää hyvä muillekin öljy-yhtiöille.

öljyn hinta WTI laatu talous

Maailman suurin öljy- ja energiayhtiö, Saudi-Arabian valtion pääosin omistama Saudi Aramco, kasvatti nettotulostaan toisella vuosineljänneksellä 25,5 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin nettotulos oli vain 6,6 miljardia dollaria.

Kova tuloskasvu oli myös analyytikoiden odotuksia kovempaa, sillä konsensusodotus oli 24,7 miljardia dollaria. Nettotulos nousi myös ensimmäisestä vuosineljänneksestä, jolloin se oli 47,2 miljardia dollaria.

Tuloskasvun syynä on öljyn hinnannousu ja koronakriisin jälkeen kasvuun lähtenyt energian kysyntä. Öljyn WTI-laadun hinta on noussut vuodessa yli 62 prosenttia yli 66 dollariin barrelilta.

Aramcon vapaa kassavirta nousi viime vuoden 6,1 miljardista dollarista 22,6 miljardiin dollariin. Koko ensimmäisellä vuosineljänneksellä kassavirta nousi 40,9 miljardiin viime vuoden 21,1 miljardista dollarista.

Vapaan kassavirran kasvu on sijoittajille tärkeä asia osingon kannalta. Yhtiö on tähän asti maksanut osinkoja 18,8 miljardia dollaria vuosineljänneksittäin, mutta nyt vapaa kassavirta ylittää kvartaaliosingon ensimmäisen kerran sitten koronapandemian alun.

Öljyn hinnannousu ja kysynnän elpyminen näkyy muidenkin öljy-yhtiöiden viivan alla.

Amerikkalainen öljyjätti Exxon Mobile ylsi toisella vuosineljänneksellä 4,7 miljardin dollarin tulokseen, kun vuosi sitten yhtiö teki tappiota 1,1 miljardia dollaria.

Lue myös tämä: Kemira ylitti tulosodotukset ja pitää näkymät ennallaan

Kommentoi
Ylös
>