Yritysuutiset

Finanssikonserni eQ kasvatti liikevoittoaan 81 prosenttia – varainhoito on syömähammas

Finanssikonsernin varainhoitopalveluiden tuotto oli jälleen erinomainen. eQ:n hoitamista rahastoista suurin osa on tuottanut vertailuindeksejä paremmin.

eQ Oyj on kotimainen pörssinoteerattu varainhoitoon ja Corporate Finance -toimintaan keskittyvä yhtiö. Sen liiketoiminta-alueet ovat Varainhoito, yritysjärjestelyjä tarjoava Corporate Finance ja Sijoitukset. Sijoitukset-segmentin liiketoiminta muodostuu eQ-konsernin omasta taseesta tehdyistä pääoma- ja kiinteistörahastosijoituksista. eQ tekee uusia sijoituksia vain eQ:n itse hallinnoimiin rahastoihin.

Konserni julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraportin. Konsernin nettoliikevaihto vuoden toisella neljänneksellä oli 18,8 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 11,9 miljoonaa.

Nettopalkkiotuotot nousivat 17,4 miljoonaan euroon viime vuoden 12,7 miljoonasta eurosta.

Konsernin liikevoitto kasvoi 87 prosenttia ja oli 10,6 miljoonaa euroa. Liikevoitto jäi hieman 11 miljoonan euron analyytikoiden konsensusodotuksesta.

Toimitusjohtaja Mikko Koskimies kertoo, että koronavirus alkoi levitä länsimaissa viime vuoden toisella neljänneksellä, mikä johti talouksien laajamittaiseen sulkemiseen. Tämän vuoden puolella tunnelma oli kuitenkin toisenlainen.

”Rokotuskattavuus on parantunut nopeasti ja globaali talous on alkanut toipua huimaa vauhtia. BKT:n kasvu Q1 2021 oli Euroopassa vielä negatiivinen, mutta USA:ssa jo selvästi positiivinen ja IMF julkaisi Q2:n aikana 6 %:n ennusteen globaaliksi talouskasvuksi koko vuonna 2021”, Koskimies toteaa.

Erittäin hyviä osakemarkkinatuottoja

Koskimiehen mukaan osakemarkkinoilla tieto kasvun kiihtymisestä otettiin positiivisesti vastaan. Samalla kuitenkin heräsivät huolet siitä, kiihtyykö inflaatio kasvun myötä niin, että rahapoliittinen elvytys joudutaan vetämään pois ennakoitua nopeammin.

”Etenkin USA:n pitkissä koroissa nähtiin nousupainetta, kun vuosi-inflaatio kiihtyi peräti 5 %:iin. Keskuspankkien viesti oli kuitenkin selkeä: inflaation kiihtyminen nähdään tilapäisenä, talouden elpymiseen liittyvänä ilmiönä, joka ei vaadi nopeaa reagointia keskuspankeilta. Vahvasta elpymisestä huolimatta USA:n uusi presidentti ajaa läpi isoja lisäelvytyspaketteja.”

Koskimies kertoo, että alkuvuoden osakemarkkinatuotot olivat erittäin hyviä maailmanindeksin tuoton ollessa lähes 17 prosenttia. Pienyhtiöt ovat tuottaneet vielä selvästi enemmän.

Varainhoidon kasvu kiihtyi

eQ Varainhoidon tulos oli jälleen erinomainen. eQ Varainhoidon nettoliikevaihto kasvoi viime vuoden alkuun verrattuna 36 prosenttia 30,9 miljoonaan euroon. Liikevoitto kasvoi 42 prosenttia ja oli 18,5 miljoonaa euroa.

Varainhoito on eQ:n syömahammas, sillä tammi-kesäkuun aikana se toi 88 prosenttia konsernin liikevoitosta.

Koskimiehen mukaan voimakkaimmin kasvoivat perinteisen varainhoidon hallinnointipalkkiot, sekä tuottosidonnaiset palkkiot. Osana tuottosidonnaisia palkkioita myös Amanda IV -pääomarahastosta kertyi tuottosidonnaista palkkiota katsauskauden lopulla.

Toimitusjohtaja kertoo, että asiakassalkkujen tuotot olivat alkuvuoden aikana erinomaisia.

”eQ:n itse hoitamista rahastoista jopa 85 prosenttia tuotti paremmin kuin vertailuindeksit ja kolmen vuoden periodilla vastaava luku oli 75 prosenttia. Täyden valtakirjan varainhoitosalkuissa sekä absoluuttiset, että suhteelliset tuotot olivat myös poikkeuksellisen hyviä. Erinomaisia Perinteisen varainhoidon tuottoja täydensivät hyvät kiinteistö- ja Private Equity -tuotot.”

Finanssikonserni pitää näkymät ennallaan.

Alkuvuoden vahva markkinakehitys tukee eQ:n liiketoimintaa. Näkymä tilikauden osalta on yhä aiemman mukainen ja eQ arvioi Varainhoito-segmentin nettoliikevaihdon ja liikevoiton kasvavan viime vuodesta.

Kommentoi
Ylös
>