Rahastotietoa

Kotimaisten sijoitusrahastojen pääomat paisuvat vauhdilla – vuodessa lähes 29 prosentin kasvu

Finanssimarkkinoiden hyvä vire koronakriisin jälkeen näkyy Suomeen rekisteröityneiden sijoitusrahastojen pääomien kovana kasvuna.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin heinäkuussa uutta pääomaa yhteensä 1,3 miljardia euroa, kertoo Finanssiala. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta.

Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli heinäkuun lopussa jo 153 miljardia euroa, kun se toukokuun lopussa oli 150 miljardia euroa.

Kasvu on ollut kovaa koronakriisin syvimmän kuopan jälkeen, sillä maaliskuun lopussa 2020 yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli laskenut 106 miljardiin euroon. 16 kuukaudessa rahastopääoma on kivunnut peräti 44 prosenttia.

Heinäkuussa sijoitettiin kaikkiin päärahastoluokkiin uusia pääomia. Osakerahastoihin sijoitettiin yhteensä 236 miljoonaa euroa, lyhyen koron rahastoihin 487 miljoonaa euroa ja pitkän koron rahastoihin 331 miljoonaa euroa. Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 173 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 26 miljoonaa euroa uusia varoja.

Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin globaalisti ja Eurooppaan sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 178 miljoonaa euroa. Pääomia lunastettiin hyvin vähän Tyynenmeren alueelle ja Pohjois-Amerikkaan sijoittavista rahastoista, yhteensä 4 miljoonaa euroa. 

Pitkän koron rahastoissa uusia varoja sijoitettiin kaikkiin rahastoluokkiin. Varoja sijoitettiin eniten globaalisti ja euroalueen luokiteltuihin yrityslainoihin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 230 miljoonaa euroa. Lisäksi euroalueen valtioriskiin sijoittaviin rahastoihin sijoitettiin yhteensä 48 miljoonaa euroa. 

Euroopassa ja Yhdysvalloissa yritysten toisen vuosineljänneksen tulosjulkistukset olivat pääasiassa erinomaisia. Osakemarkkinoilla reaktiot tulosjulkistuksiin olivat verrattain vaimeita. Voimakkaasti elvyttävän raha- ja finanssipolitiikan avulla koronakriisin aiheuttamasta taantumasta on toivuttu poikkeuksellisen nopeasti.

”Yritysten toisen vuosineljänneksen tulosjulkistukset ja talouden kasvuluvut antoivat positiivista vireyttä sijoitusmarkkinoille. Osakemarkkinoilla ollaan historiallisen korkeissa hintatasoissa, joten markkina on herkkä muutoksille”, summaa asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Somerlan mukaan koronaviruksen mahdollisten uusien muunnosten leviäminen voi kuitenkin nopeastikin kääntää markkinan suunnan.

”Kehittyvillä markkinoilla rokotusohjelmat edistyvät epätasaisesti, joten globaalien arvoketjujen kautta talouteen voi tulla yllättäviäkin pullonkauloja eri toimialoille. Pelkona on, että mahdollisten uusien koronarajoitteiden myötä kotitalouksien patoutunut kulutuskysyntä ei pääsekään purkautumaan,” summaa asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Lue myös tämä: Nyt ärähti Finanssivalvonta – sijoitusrahastojen likviditeettiriskien hallinta puutteellista

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös