Asunnot ja kiinteistöt

Metsäkiinteistöjen hinnat hurjimmassa nousussa sitten finanssikriisin

Metsäkiinteistöjen hinnat nousevat nyt nopeammin kuin kertaakaan vuoden 2007 jälkeen ja myytävien kiinteistöjen määrä on nousussa.

Metsätilamarkkina osoittaa taas kiihtymisen merkkejä alkuvuoden notkahduksen jälkeen. Asia ilmenee Suomen Sijoitusmetsät Oy:n keräämistä, metsätilakauppojen määrää kuvaavista tilastoista.

Huhtikuun ja kesäkuun välillä metsätilamarkkina reipastui selvästi ja kesäkuussa metsätiloja tuli myyntiin peräti 50 prosenttia edellisvuotta enemmän. Taustalla oli vaikea tammi-maaliskuu 2021, jonka aikana myyntiin tuli neljänneksen edellisvuotta vähemmän metsätiloja.

Kyse ei ole pelkästään myyntiin tulleista kiinteistöistä, vaan lisääntynyt tarjonta näkyy myös tehdyissä kaupoissa. Suuren tarjonnan avulla heinäkuussa 2021 tehtiinkin yli 20 prosenttia enemmän tilakauppaa kuin vuotta aiemmin.

Myös metsäkiinteistöjen hintakehitys näyttää nyt erittäin valoisalta. Vaikeasta alkuvuodesta huolimatta Suomen Sijoitusmetsät ennusti keväällä metsäkiinteistöjen hintojen vuoden 2021 aikana 8,7 prosenttia. Nyt tuo keväinen ennustus on jäämässä aktivoituneen tilakaupan myötä kuitenkin liian kevyeksi.

Suomen Sijoitusmetsät Oy:n Mika Venho ennustaakin hintatason nousemaan näillä näkymin noin kymmenen prosenttia vuoden 2021 aikana. Hintakehitys on ennätyksellisen korkea, sillä viimeksi näin suuria hintakehityksiä on nähty ennen finanssikriisiä vuonna 2007.

Edellinen vuoden 2007 hintapiikki syntyi siitä, kun raakapuun hinta lähti nopeasti historiallisen hurjaan nousuun, jota myös metsätilojen hintakehitys seurasi perässä. Vehno muistuttaa kuitenkin siitä, että vuonna 2007 nopeaa nousua seurasi markkinoiden krapulatila, vaikka hintataso jäikin pysyvästi hintapiikkiä edeltävää tasoa korkeammalle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös