Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: USA:n osakkeet alipainoon, Eurooppa ylipainoon

Uutisvirran heiketessä lähiaikojen pettymysriskit ovat kasvaneet. S-pankki laski osakkeet lievään alipainoon elokuun lopulla.

Osakemarkkinoiden vahva vire on jatkunut koronakuopan jälkeen läpi kesän. Hyvää virettä ovat ajaneet talouden ja tulosten voimakas paraneminen ja keskuspankkien massiivinen elvytys.

Kovimman nousun hiipumisesta on kuitenkin jo merkkejä.

”Koronaromahduksen jälkeen pitkään talous yllätti jatkuvasti positiivisesti, mikä kiihdytti osakenousua. Viime aikoina luvut ovat kuitenkin alkaneet hieman hiipua samaan aikaan, kun odotukset ovat kohonneet”, toteaa S-Pankin päästrategi Lippo Suominen artikkelissaan.

Suomisen mukaan tässä ympäristössä osakkeilla on edessä epävarmemmat ajat, kun faktoja ja toiveita yhteensovitetaan.

Makrotaloudessa edessä on haastavat ajat.

”Ylimääräinen valtion rahoittama kulutuspiikki on hiipumassa. Samaan aikaan valtioiden tulisi vähitellen alkaa ajaa alijäämiään alas. Talous kasvaa jo voimakkaasti, joten perusteet jättimäiselle jatkuvalle velkaantumiselle ovat heikentyneet. Tehtävä on haastava. Aina on uhkana, että talous heikkenee, jos tukia otetaan pois, mutta ikuisesti ei voida elää taloutta tukirahoilla tekohengittäen ilman seurauksia”, Suominen toteaa.

Selvin riski ylettömästä elvytyksestä on Suomisen mukaan mahdollisesti kiihtyvä inflaatio. Mikäli inflaatio kiihtyy, vaikuttaa se merkittävästi sijoitustuottoihin.

Jatkuvan osakemyönteisen uutisvirran hiipuessa S-Pankki vaihtoi salkkunsa varovaisempaan asentoon ja laski osakkeet elokuun lopulla pieneen alipainoon syyssateiden varalta.

Suomisen mukaan USA:n markkinoilla riskit ovat koholla.

”Länsimaista USA on ensimmäisenä ongelmissa hintojen nousun edessä. Asuntojen ja autojen hintojen sekä vuokrien voimakas nousu on jo hyydyttänyt kuluttajaluottamusta ja ostoaikeita USA:ssa monin paikoin. Keskuspankki on luvannut hitaita kiristystoimia, mutta inflaatioriskit ovat kasvaneet, joten pidämme alueen osakkeet alipainossa.”

Euroopassa tilanne on Suomisen mukaan hieman erilainen.

”Euroopassa hintapaineet ovat maltillisemmat ja keskuspankin kiristystoimet ovat vielä kaukana tulevaisuudessa. Nollakoroista tuskin päästään lähivuosina eroon edes kohtuullisen hyvän talouskehityksen siivittämänä.”

Euroopan osakkeet ovat nyt S-Pankin suosikkeja. Niillä on vielä hitaan koronatoipumisen myötä varaa parantaa kehitystään, Suominen perustelee.

Suomisen mukaan kehittyvät maat ovat olleet tämän vuoden pettymys osakesijoittajille Kiinan johdolla.

”Kiinan talouskasvun hidastuminen ja varsinkin kommunistisen puolueen entistä näkyvämpi yritysten toiminnan ohjaaminen ja rajoittaminen koko maan talouden hyväksi ovat painaneet osakkeet alamäkeen. Osakkeiden arvostus on jo monin paikoin edullinen, mutta rajoitustoimet jatkuvat yhä, mikä pitää sijoittajat varpaillaan.”

Kehittyvät maat jatkavat pankin salkuissa neutraalipainossa. Suomisen mukaan pankki seuraa, missä vaiheessa suunta olisi kääntymässä, jolloin niistä voisi olla houkuttelevia tuottoja tarjolla.

Kommentoi
Ylös
>