Yritysuutiset

Björn Wahlroos kommentoi metsäyhtiöiden kartelliepäilyjä

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos epäilee, ettei Euroopan komission yllätystarkastuksissa ole kyse kartelliyhteistyön tutkimisesta.

Euroopan komissio kertoi vastikään tutkivansa mahdollista metsäyhtiöiden sellumarkkinoiden kartellia. Komissio epäilee, että metsäyhtiöt ovat rikkoneet EU:n kilpailuoikeussääntöjä, jotka koskevat kartellien ja kilpailun rajoittamista koskevien käytäntöjen estämistä.

Komissio kertoo tehneensä yllätysvierailuja useisiin EU:n jäsenmaissa sijaitseviin puusellua tuottavien yhtiöiden toimitiloihin. Kyse on vasta alustavista tutkimuksista. Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) avustaa komissiota tarkastuksissa.

Komissio ei nimennyt yhtiöitä, joita se on tarkastanut, mutta suomalaiset metsäyhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Fibre ovat kertoneet olleensa tarkastuksen kohteina.

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kertoo Ylen Ykkösaamussa, että komission yllätystarkastukset metsäyhtiöiden tiloihin ovat tältä erää päättyneet.

Wahlroos ei halua puhua tarkastuksen yksityiskohdista, eikä sano olevansa kaikista tietoinenkaan.

”Tuntuu siltä, että tässä on kyse jostain ihan muusta kuin perinteisestä kartelliyhteistyöstä, koska kysymykset eivät kohdistuneet yhtiön myyntityöhön tai kontakteihin muihin yrityksiin”, Wahlroos toteaa.

UPM kertoo tiedotteessaan, että se ei tässä vaiheessa ole tietoa tarkastuksen lopputuloksesta. UPM tukee komissiota sen tutkinnassa, eikä voi kommentoida käynnissä olevaa tutkintaa. Stora Enso puolestaan kertoo, että se tekee täyttä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Kilpailuoikeuden professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta kertoo Ylelle, että komission yllätystarkastuksiin pitää olla hyvin perusteltu epäily.

Suomi ja Ruotsi hallitsevat pitkäkuituisen sellun maailmanmarkkinoita. Komission epäilyn vuoksi kotimaisten metsäyhtiöiden osakekurssit ovat olleet laskussa. Mahdollisen kartellin sakko voi olla kova, maksimissaan peräti 10 prosenttia liikevaihdosta.

Lue myös tämä: Björn Wahlroos paljasti uransa pahimman taloudellisen virheen

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös