Makrotalous

SR-Video: Yhdysvaltojen syvenevä kahtiajako, osa 1

Maailman suurin talous on jakautumassa yhä syvemmälle kahteen ideologiseen, poliittiseen ja taloudelliseen leiriin.

Yhdysvalloissa poliittinen valta on vain kahdella puolueella: demokraateilla ja republikaaneilla. Presidentti tulee aina jommastakummasta puolueesta ja molemmat puolueet hallitsevat kongressia.

Puolueiden välille on muodostunut syvä ideologinen juopa, joka ei rajoitu vain perinteiseen vasemmisto-oikeisto -eroon, vaan taustalla on myös niin sanottua identiteettipolitiikkaa.

Istuva presidentti Joe Biden lupasi vaalikampanjassaan yhdistää kansakunnan. Se ei ole onnistunut. Bidenin presidenttinä toimimiseen tyytyväisistä 90 prosenttia on demokraattimielisiä ja vain kuusi prosenttia republikaaneja. Myös edellinen presidentti Donald Trump jakoi amerikkalaiset jyrkästi kahteen ryhmään. Republikaanien keskuudessa hän oli suosittu, demokraattien keskuudessa vihattu.

Tutkija, tietokirjailija ja toimittaja Maria Annala on seurannut viime vuosien poliittista kehitystä Yhdysvalloissa. Jorma Erkkilän kanssa Annala keskustelee USA:n syvenevän kahtiajaon syistä. Keskustelun 1. osassa pohditaan USA:n pääpuolueiden eroja ja niiden historiallisia taustoja sekä Donald Trumpin vaikutusta maan kahtiajaon syvenemisessä.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös