Sijoitusuutiset

Tuore pörssilistautuja Norrhydro nousi piensijoittajien suosikiksi kansanosakkeiden joukkoon

Omikron vilkastutti piensijoittajien kaupankäyntiä marraskuussa.

Nordnet kertoo tiedotteessaan, että marraskuussa sen suomalaisasiakkaat kevensivät kotimaisia pörssiosakkeita arvo-osuustileiltä 45 miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille kotimaisia pörssiosakkeita netto-ostettiin kahdella miljoonalla eurolla. Suomalaiset yksityissijoittajat kasvattivat omistuksiaan selvästi ulkomaisissa pörsseissä.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto väheni vuodentakaisesta marraskuusta 4,0 prosenttia. Kaupankäynti kuitenkin nousi lokakuun euromääräisestä aktiviteetista 11,2 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 5,6 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti vilkastui myös viime kuuhun nähden 8,4 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta kauppoja toteutettiin euromääräisesti 30,5 prosenttia viime vuoden marraskuuta enemmän. Kauppamäärissä yksityissijoittajien aktiviteetti nousi lokakuusta 11,3 prosenttia Nordnetin ollessa edelleen yksityissijoittajien suurin online-välittäjä 10,3 prosentin osuudellaan kauppojen kappalemäärästä.

Kaupankäynti vilkastui ja ulkomaisten pörssien suosio kasvoi

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo, että marraskuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden kauppa-aktiviteetti oli odotetusti korkeammalla tasolla kuin lokakuussa. Kaupankäynti lisääntyi etenkin kansainvälisille markkinoille.

Ulkomaisissa pörsseissä suomalaisten yksityissijoittajien netto-ostoja toteutui jopa 40 miljoonalla eurolla ja erityisesti autosektorin yhtiöt olivat vilkkaasti vaihdettuja Volvo Carsin ja Teslan viitoittaessa tietä.

”Kaikkiaan marraskuu oli kauppa-aktiviteetilla mitattuna ajoittain verrattavissa jopa kuluvan vuoden alun vilkkaimpiin ajanjaksoihin”, kertoo Tuppurainen.

Omikron ei ole vielä aiheuttanut ostoryntäystä osakkeisiin.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Marraskuun lopussa omikronista käynnistynyt kurssiturbulenssi kasvatti varovaisuutta, mutta vain maltillisesti. Kauppatilastojen valossa pandemian käänne vaikuttaisi olevan hallittavaksi koettu riski, sillä Helsingin pörssissä vastikään nähty vajaan neljän prosentin lasku on jäänyt rajalliseksi verrattuna viime vuonna tilapäisesti koettuun vajaan 40 prosentin laskuun.

”Osaltaan osakkeiden kiinnostavuutta on tukenut viimeaikainen inflaatio, joka on tehnyt pankkitilille säästämisestä entistäkin heikkotuottoisempaa ostovoiman kehityksen näkökulmasta”, uskoo Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan marraskuun kolmen viimeisen pörssipäivän aikana Nordnetin suomalaisasiakkaat kevensivät osakepainoa Helsingin pörssissä maltillisesti noin neljällä miljoonalla eurolla.

”Omikronin vuoksi sijoittajakansa ei siis ole vielä iskenyt reipasta ostovaihdetta päälle.”

Vuodenvaihteen lähestyessä sijoittajat muokkaavat salkkujaan tyypillisesti uuteen asentoon niin verotuksen kuin myös tulevan vuoden näkymien ja osinkosijoitusten mukaan.

”Perinteisesti joulukuu on ollut myös vilkas uusasiakaskuukausi. Tämä vuosi tuskin muodostaa poikkeusta pankkitalletusten reaalituoton kärsiessä inflaatiosta, kun samaan aikaan Helsingin pörssin yhtiöiltä voi odottaa ensi vuodelta mahdollisesti jopa ennätyksellistä osinkopottia, ennakoi Tuppurainen.

Norrhydro ja perinteiset kansanosakkeet kiinnostavat

Sampo oli Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa marraskuun netto-ostetuin osake kymmenen miljoonan euron lisäyksellä. Yhtiö on myös noussut eri osakesäästötilien määrällä mitattuna omistetuimmaksi osakkeeksi.

”Tämä viestii siitä, että nykyisessä markkinatilanteessa moni sijoittaja haluaa painottaa ennustettavaa osinkovirtaa. Helsingin pörssin suuryhtiöistä ostokiinnostusta herätti myös 35 prosenttia kurssihuipuistaan laskenut Neste. Lisäksi useat syksyn listautujat kiilasivat kymmenen netto-ostetuimman joukkoon marraskuussa”, sanoo Tuppurainen.

Kotimaisten osakkeiden netto-ostetuimpien listalta löytyy kolmantena yllättäen tuore listautuja: rovaniemeläinen Norrhydro.

Norrhydro listautui Helsingin pörssiin marraskuussa ja listautuminen oli menestys. Yhtiön anti ylimerkittiin ja sen vuoksi se keskeytettiin. Yhtiö keräsi listautumisessa noin kahdeksan miljoonan euron bruttovarat, jotka se aikoo käyttää yhtiön kasvattamiseen, mahdollisiin yritysostoihin sekä liiketoiminnan kansainvälistymineen.

Yhtiön osakekohtainen merkintähinta oli 3,15 euroa. Osake on kivunnut perjantaihin 4.12. mennessä 3,75 euroon.

Norrhydro valmistaa energiatehokkaita hydraulisylintereitä muun muassa metsäkone-, materiaalinkäsittely-, kaivos-, maanrakennus- ja meriteollisuuden tarpeisiin. Yhtiön liikevaihto nousi kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa yli 27 prosenttia edellisvuodesta 11,9 miljoonaan euroon. Koko vuonna 2020 liikevaihto oli 19,9 miljoonaa euroa.

Norrhydro on huikeassa tuloskunnossa. Vuoden 2020 oman pääoman tuotto oli lähes 78 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös