Valuuttakurssit

Tutkimus: Kiina ja Venäjä haastavat Yhdysvaltojen ja dollarin valta-asemaa valtiollisilla digitaalisilla valuutoilla

Talouden digitalisaatio saattaa heikentää Yhdysvaltojen maailmanlaajuista valta-asemaa, kertoo tuore tutkimus

Digitalisaatio tarjoaa Kiinalle ja Venäjälle mahdollisuuden vähentää Yhdysvaltojen dollarin käyttöä, kertoo uusi valtiollisten digitaalisten valuuttojen vaikutuksia erittelevä Ulkopoliittisen instituutin tutkimus.

“Pitkällä tähtäimellä valtiolliset digitaaliset valuutat saattavat mahdollistaa rajat ylittävät rahansiirrot Yhdysvaltojen johtaman talousjärjestelmän ulkopuolella, sanoo tutkimuksen kirjoittanut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Shagina

Shaginan mukaan tämä heikentäisi Yhdysvaltojen mahdollisuuksia käyttää pakotteita geoekonomisena vaikuttamiskeinona ja valvoa pakotteiden toimeenpanoa.

Tutkija painottaa kuitenkin, että lyhyellä tähtäimellä Yhdysvaltojen dollarilla ei ole kilpailijoita. Mikään valuutta ei uhkaa dollarin asemaa varantovaluuttana.

Keskuspankit ovat viime vuosina tuoneet julkiseen keskusteluun yhä enemmän digitaalinen keskuspankkirahan (CBDC) käsitteen.

Digitaalisessa muodossa olevaa keskuspankkirahaa on olemassa tänäkin päivänä keskuspankkitileillä, mutta nykyään sitä voivat käyttää ainoastaan pankit. Sen sijaan yksittäiset ihmiset tai yritykset eivät tällä hetkellä voi ottaa keskuspankista lainaa tai tallettaa sinne varojaan.

Esimerkiksi euroalueella digitaalinen euro olisi keskuspankkirahaa, joka olisi tarjolla myös yksityisille henkilöille ja yrityksille.

Digitaalinen keskuspankkiraha toimii ikään kuin digitaalisena käteisrahana, joka ei korvaisi seteleitä ja kolikoita, vaan toimisi niitä täydentävänä maksuvälineenä. Tavallisten kansalaisten näkökulmasta digitaalinen euro ei juurikaan eroaisi nykyisistä maksamisen tavoista.

Digitaalista keskuspankkirahaa ei pidä sekoittaa virtuulivaluuttoihin, kuten bitcoiniin tai ethereumiin. Digitaalisessa keskuspankkirahassa ei siis olisi kyseessä uusi valuutta, vaan vain euron digitaalinen ilmenemismuoto.

Venäjä ja Kiina ovat valtiollisten digitaalisten valuuttojen kehityksen etulinjassa, ja kehityksen tahti on vain kiihtynyt maailmanlaajuisen pandemian myötä. Venäjä kokeilee ensimmäistä valtiollisen digitaalisen valuutan prototyyppiään alkuvuodesta 2022 Krimillä, joka on eristyksissä kattavien pakotteiden vuoksi.

Venäjän edellä kulkee Kiina, joka saattaa hyötyä etulyöntiasemastaan. Maa aikoo ottaa digitaalisen renmimbin käyttöön helmikuussa Pekingin talviolympialaisten yhteydessä.

Shaginan mukaan yhteistyö Venäjän ja Kiinan keskuspankkien välillä olisi välttämätöntä sanktioiden kiertämiseksi.

”Bilateraaliset maksutapahtumat tai multilateraaliset järjestelyt maiden keskuspankkien välillä saattaisivat mahdollistaa valtionrajat ylittävät transaktiot SWIFT-järjestelmän ulkopuolella ilman Yhdysvaltojen dollarin tai yhdysvaltalaisten pankkien käyttöä. Sellaiset järjestelyt voisivat merkittävästi heikentää Yhdysvaltojen taloudellisen valtioviisauden perustaa.”

Venäjän ja Kiinan digitaaliset valuutat ovat monelta osin yhteensopivia. Silti yhteistyö Moskovan ja Pekingin välillä ei välttämättä onnistu. Yhteistyötä voivat vaikeuttaa maiden syvään juurtunut epäluottamus toisiaan kohtaan ja kummankin maan voimakas tarve säilyttää taloudellinen itsenäisyytensä.

Vaikka renminbi, rupla tai niiden digitaaliset vastineet eivät korvaisi Yhdysvaltojen dollaria globaalissa finanssijärjestelmässä, ne saattavat onnistua vähentämään dollarin osuutta. Shaginan mukaan Kiina on kaikista maailman maista selvästi parhaassa asemassa haastamaan dollarin, mutta tässä onnistuminen vaatisi maalta merkittäviä reformeja.

“Viime kädessä valuutan digitaalinen luonne itsessään ei muuta valuuttaa perustavanlaatuisesti: jos valuutan liikkeelle laskijaan ei luoteta, digitaalinen renminbi koetaan yhtä myrkylliseksi kuin fiat-valuutta.”

Kommentoi
Ylös
>