Yritysuutiset

Raute varoittaa liiketappion syvenemisestä

Raute julkaisi tulosvaroituksen. Alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan teknologiayhtiön liiketulos jää aikaisemmin ennakoidusta.

Alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan viilun, vanerin sekä viilupuun ja -palkkien valmistuslaitteistoja valmistavan Rauten koko vuoden 2021 liikevaihto jäi 142 miljoonaan euroon, kun vuonna 2020 liikevaihto oli 115 miljoonaa euroa.

Yhtiön liiketappio syvenee. Kun vuonna 202 0 liiketappio oli 1,9 miljoonaa euroa, tulee se vuonna 2021 olemaan 2,2 miljoonaa euroa tappiollinen.

Aiemmin Raute oli arvioinut liiketuloksen paranevan edellisestä vuodesta.

Yhtiön mukaan IFRS-tulkintakomitea (IFRIC) antoi huhtikuussa 2021 lopullisen agendapäätöksen pilvipalveluina toteutettavien järjestelmien konfigurointi- ja räätälöintimenojen kirjanpitokäsittelystä. Raute on analysoinut agendapäätöksen vaikutuksia käynnissä olevan laajan toimintaprosessien ja pilvipalveluna toteutettavan IT-järjestelmien uudistushankkeen käyttöönottomenoihin sovellettaviin kirjaamisperiaatteisiin.

Analysoinnin tuloksena Raute kirjaa agendapäätöksen perusteella aikaisemmin aineettomiin hyödykkeisiin aktivoiduista menoista kuluksi yhteensä 2,9 miljoonaa euroa, mistä 2,0 miljoonaa tilikaudelle 2021 ja 0,9 miljoonaa takautuvasti tilikaudelle 2020.

Lisäksi joulukuun alussa Raute joutui pysäyttämään päätuotantolaitoksensa toiminnan koronatartuntaryppään takia. Tästä aiheutunutta tuotannon menetystä ei voitu kompensoida ylitöillä voimassa olleen työtaistelun takia.

Työtaistelu haittasi muutenkin vuoden kiireisimmän ajan tuotantoa. Vuoden 2021 loka-joulukussa raaka-aineiden ja komponenttien saatavuudesta aiheutuneet viiveet pienensivät liikevaihtoa ja kohonneet hinnat huononsivat tulosta.

Raute julkaisee vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteen aiemmin ilmoitetun mukaisesti perjantaina 11.2.2022. Yhtiö antaa siinä yhteydessä yksityiskohtaisempaa tietoa vuoden 2021 toteutuneesta liikevaihdosta ja liiketuloksesta sekä näkymistä vuodelle 2022.

Kolmannella vuosineljänneksellä Raute kasvatti liikevaihtoaan lähes 38 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin se oli hieman alle 28 miljoonaa euroa. Teknologiapalveluiden osuus koko liikevaihdosta oli poikkeuksellisen korkea, 15 miljoonaa euroa, modernisointihankkeiden käynnistyttyä. Teknologiapalveluiden osuus liikevaihdosta nousi 39 prosenttiin viime vuoden 35 prosentista.

Myös tilaukset kasvoivat roimasti kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin uusien tilausten kokonaismäärä oli 58 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli vain 11 miljoonaa euroa.

Viime viikkojen turbulenssi osakemarkkinoilla on näkynyt Rauten markkinahinnassa. Puolessa vuodessa Rauten osakkeen arvosta on kuitenkin sulanut viidesosa.

Raute on maailmanlaajuisesti toimiva teknologia- ja palveluyritys, jonka asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri, LVL ja sahatavara. Tehdaslaajuisten kokonaisuuksien toimittajana Raute on maailmanlaajuinen markkinajohtaja niin vaneri- kuin LVL-teollisuudessa.

Yhtiön kokonaispalvelukonseptiin kuuluvat lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin.

Rauten päätoimipiste sijaitsee Lahden Nastolassa. Muut omat tuotantoyksiköt ovat Kajaanissa, Vancouverin alueella Kanadassa, Shanghain alueella Kiinassa ja Pullmanissa, Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös