Markkinakommentit

Ketkä olivat meemiosakehuuman suurimpia voittajia?

Redditin WallStreetBets-yhteisön luoman kurssivedätyksen suurimpia voittajia olivat villityksen sijoitusstrategioihinsa integroineet ammattisijoittajat.

Viime vuoden alkupuolella pörssihistoriaa kirjoitettiin uudelleen, kun yksityissijoittajat onnistuivat liikuttamaan osakekursseja ennennäkemättömällä tavalla. Yksityissijoittajien kohteeksi valikoitui lähinnä amerikkalaisia yrityksiä kuten GameStop ja AMC Entertainment Holdings. Suomalaisista yrityksistä kurssimanipulointi kosketti Nokiaa. 

Meemiosakkeista erityisesti GameStopin osakkeen huima kallistuminen symboloi yksityissijoittajille voittoa ammattisijoittajista ja erityisesti hedgerahastoista. WallStreetBets-ryhmän lisäksi meemisosakkeisiin liittyviä ”sijoitusvinkkejä” jaettiin suosituilla sosiaalisen median alustoilla kuten TikTokissa ja Twitterissa.

Amatöörisijoittajien tavoite kurittaa hedgerahastoja jäi puolitiehen. Hedgerahastoista Melvin Capital kärsi meemiosakehuuman vuoksi peräti 6,8 miljardin dollarin tappiot kuukauden aikana. Rahastolla oli lyhyitä positioita GameStopin osakkeessa. 

Melvin Capital selvisi tilanteesta ja jatkoi toimintaansa. Rahaston salkunhoitaja Gabe Plotkinilla on haastava tehtävä edessä, jotta rahasto kuittaisi aiheutuneet tappiot tulevina vuosina. 

Plotkin onnistui osittain pienentämään tappioita viime vuonna. Koko vuoden 2021 rahaston tuotto oli ”enää” 33,9 prosenttia pakkasella, kun tappio oli pelkästään tammikuussa 2021 peräti -54,5 prosenttia. 

Myös vuosi 2022 alkoi Melvin Capitalilla heikosti. Osakemarkkinoiden turbulenssin vuoksi rahaston arvo laski peräti 17 prosenttia ensimmäisen kolmen viikon aikana.

Joillekin meemiosakevillitys osoittautui mahdollisuudeksi. Yksityishenkilöistä Keith Gill, nimimerkki ”Roaring Kitty”, teki kymmenien miljoonien dollarien voitot meemiosakkeilla. 

Wall Street Journal listasi myös muita meemiosakevillityksen voittajia.

Wall Streetin tunnetuista sijoittajista Bill Gross oli voittajien joukossa. Gross tuli rahoitusalan ihmisille tunnetuksi korkomarkkinoiden tähtisalkunhoitaja. Gross näki meemiosakkeissa rahantekotilaisuuden. Hän myi meemiosakkeiden osakeoptioita ja teki noin 10 miljoonan dollarin voitot oltuaan välillä 10 miljoonaa dollaria tappiolla. 

Muita meemiosakevillityksestä hyötyneitä olivat muun muassa aktivistisijoittaja John Broderick ja hedgerahasto Senvest Management. Permit Capitalia vetävä Broderick osti ison osuuden GameStopia ja myi hyvään aikaan. 

Senvest Capital kiinnostui GameStopista ennen meemiosakevillitystä vuonna 2020. Rahasto osti syyskuun ja lokakuun 2020 välillä viiden prosentin siivun yhtiön osakkeita. Senvest Capital teki noin 700 miljoonan dollarin myyntivoitot.

Muista GameStopin merkittävistä omistajista muun muassa Fidelity Investmentsin rahasto myi lähes koko 13 prosentin omistusosuutensa tammikuussa 2021. 

Voittajiin lukeutuvat myös osakevälittäjät. Esimerkiksi Morgan Stanley tuplasi nettotuloksensa vuoden 2021 ensimmäisellä kvartaalilla. Goldman Sachsin osakevälityksen palkkiotuotot olivat samaisella vuosineljänneksellä suurimmat 12 vuoteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös