Markkinakommentit

Ekonomisti: ”Sijoittamisen koronakulta-aika on valitettavasti ohi”

Vuosi 2021 oli osakesijoittajalle erinomainen kehittyneiden maiden markkinoilla. Entä miltä näyttää vuosi 2022?

Vuosi 2021 oli erityisesti osakesijoittajille poikkeuksellisen hyvä vuosi. Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksi tuotti peräti 26 prosenttia ja Euroopassakin Stoxx Europe 600 indeksi kipusi 26 prosenttia. Helsingin pörssin tuotto ylsi 18 prosenttiin.

Vain kehittyvillä markkinoilla meni heikommin niiden noustua vain neljä prosenttia.

Tuottoja on ajanut ylös pörssiyhtiöiden tulosten elpyminen koronakuopasta ja edelleen elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka.

”Osakemarkkinoilla kurssit jaksoivat nousta kaikilla keskeisillä markkinoilla Kiinaa lukuun ottamatta. Korkosijoittajalle vuosi oli hankalampi johtuen korkojen noususta. Tosin inflaatioon sidottuihin joukkolainoihin sijoittaneet ovat nauttineet mukavista tuotoista”, toteaa LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

Nummiaron mukaan sijoittamisen koronakulta-aika on kuitenkin valitettavasti ohi.

”Pandemian ensishokin jälkeen talouden voimakas toipuminen ja erittäin elvyttävä finanssi- ja rahapolitiikka ovat tukeneet sijoitustuottoja. Vuonna 2022 siirrytään uuteen sijoitusympäristöön, koska toipuminen on jo edennyt pitkälle ja inflaatiohuolien laukaisema rahapolitiikan kiristäminen maltillistaa tuottonäkymiä”, Nummiaro arvioi.

Inflaatio on kiihtynyt niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Euroalueen inflaatio kiihtyi joulukuussa odotuksia enemmän, kertovat Eurostatin alustavat tilastot. Kuluttajahintojen muutos nousi euroalueella joulukuussa 5,0 prosenttiin marraskuun 4,9 prosentista, mikä on yhteisvaluutta-alueella korkein koskaan havaittu hintojen nousu vuoden aikana.

Inflaatio ylitti myös selvästi analyytikoiden 4,7 prosentin konsensusodotuksen.

Yhdysvalloissa inflaatio on jo kiivainta yli 30 vuoteen.

Nummiaron mukaan kuluvan vuoden aikana korot nousevat, jolloin arvostustappiot heikentävät korkosijoitusten tuottoja. Osakkeiden näkymät ovat hänen mukaansa paremmat, mutta kohonneet arvostukset altistavat korjausliikkeille.

”Silti täytyy muistaa, että inflaatio säilyy totuttua korkeammalla ainakin vuoden 2022, jolloin tili tarkoittaa varmaa ja aiempaa isompaa ostovoimatappiota. Aina on hyvä aika sijoittaa, sillä täydellistä ajoitusta ei tiedä kukaan. Oleellisintä on valita oma riskitaso oikein, hajauttaa riittävästi erilaisiin kohteisiin ja hallita ajoitusriskiä kuukausisäästämisellä”, ekonomisti neuvoo.

Enemmistö ekonomisteista ja muista rahoitusmarkkinoita tiiviisti seuraavista asiantuntijoista arvioi kuitenkin edelleen, että inflaation kiihtyminen jää väliaikaiseksi, Nummiaro toteaa.

Hänen mukaansa vielä syksyllä sijoitusmarkkinoilla puhuttiin paljon globaalin tuotantoketjujen pullonkaulojen, energian hinnannousun ja työvoimapulan mahdollisesti aiheuttavan inflaatiopaineita pidempään.

Evli Pankin päästrategi Valtteri Ahti arvioi, että vuoden 2022 tuotot osakemarkkinoilla ovat vuotta 2021 maltillisempia.

”Ensi vuonna tuotot maltillisempia jo sen johdosta, että tuloskasvu putoaa noin 50 % vauhdista lähemmäs 10 % tahtiin. Talouskasvu hidastuu, mutta korkealta tasolta”, Ahti toteaa Twitterissä.

Nordean päästrategi Antti Saari muistuttaa kuitenkin, etteivät vuoden 2021 korkeat osaketuotot tarkoita välttämättä heikkoja tuottoja vuonna 2022.

”Viime vuosi oli USA:n pörssissä vahva, mutta se ei tarkoita, että tästä tulee huono. Historiassa vastaavanlaisia vuosia (yli 25 % kurssinousu) on seurannut hieman tavanomaista useammin hyvä kuin huono vuosi. Muistetaan, että mennyt tuotto ei ole tae tulevasta”, Saari tviittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös