Yritysuutiset

Stora Enso painoi tulosennusteet maan rakoon

Metsäyhtiö Stora Enso ylsi viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä ennätyksellisen vahvaan tulokseen.

Konsernin liikevaihto kasvoi 26 prosenttia viime vuodesta ja oli viimeisellä neljänneksellä 2,7 miljardia euroa. Oikaistu operatiivinen liiketulos nousi 426 miljoonaan euroon, mikä on 309 miljoonaa euroa korkeampi edellisvuoteen verrattuna. Se oli myös paras vuosineljänneksen tulos sitten 2000-luvun alun.

Metsäyhtiö löi analyytikoiden konsensusennusteet mennen tullen. Konsensusodotus liikevaihdolle oli alle 2,5 miljardia euroa ja operatiiviselle tulokselle 362 miljoonaa euroa.

Yhtiön strategisista painopistealueista sekä Packaging Materials- että Wood Products -divisioonien vuosineljänneksen tulos oli ennätyksellisen korkea.

”Päätekijä Packaging Materials -divisioonan tuloksen taustalla oli aaltopahvin pintakartonki, jota tukivat korkeammat hinnat ja Oulun yksikön onnistunut ylösajo. Wood Products -divisioona hyötyi edelleen historiallisen korkeasta hintatasosta sekä hyvästä markkina- ja tuotejakaumasta”, kertoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky.

Myös Biomaterials-divisioonan panos oli Brenskyn mukaan merkittävä, sillä sen operatiivinen liiketulos oli kaikkien aikojen paras. Forest-divisioonan tulos oli yhtiön omien metsien ansiosta niin ikään ennätyksellinen. Metsäomaisuuden arvo on nyt kahdeksan miljardia euroa, jossa on kasvua 700 miljoonaa euroa edellisvuoteen verrattuna.

”Jäljellä olevan paperiliiketoimintamme kiinteät kustannukset ovat nyt alhaisemmat, ja hintojen nousu on onnistuneesti lieventänyt joidenkin energiaan ja kierrätyspaperiin liittyvien korkeampien muuttuvien kustannusten vaikutusta”, Bresky kertoo.

Yleinen makrotalousympäristö ja pandemia aiheuttavat edelleen yhtiölle epävarmuutta, mikä ei ole yllätys. Toimitusjohtajan mukaan vuoden 2021 toisella puoliskolla nähty tiukka markkinatilanne on jatkunut vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, ja tilauskirjamme kaikissa divisioonissa ovat täynnä.

Globaalit megatrendit – kuten lisääntynyt ympäristötietoisuus, entistä vahvempi keskittyminen ilmastonmuutoksen torjumiseen sekä digitalisaatio – tukevat Stora Enson strategiaa ja yhtiön uusiutuvien tuotteiden kysyntää niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.

Stora Enso arvioi vuoden 2022 operatiivisen liiketuloksen olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2021 operatiivisen liiketuloksen, jolloin se oli 1,53 miljardia euroa.

Hallituksen osinkoehdotus 15.3.2022 pidettävälle yhtiökokoukselle on nostaa viime vuoden 0,3 euron osakekohtainen osinko 0,55 euroon osakkeelta.

Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioi artikkelissaan, että etenkin Stora Enson alkuvuosi näyttää erinomaiselta, sillä viime vuoden loppupuolen vahva markkinatilanne on jatkunut toistaiseksi.

”Meidän ja konsensuksen odotuksissa oli tuloksen maltillinen putoaminen tänä vuoden 2021 erittäin kovista vertailuluvuista. Siten ohjeistus oli positiivinen yllätys ja Stora Enson lyhyen ajan kohdistuu nousupainetta, vaikka arvioimme edelleen markkinoiden suhtautuvan skeptisesti tiettyjen tuoteryhmien nykyhinnoittelun kestävyyteen”, Viljakainen toteaa.

Stora Enson tulosraportti oli positiivinen yllätys markkinoille ja osake kipusi perjantaina 3,8 prosenttia.

Tuloskausi on sujunut myös UPM:llä odotettua vahvemmin.

UPM:n liikevaihto nousi viime vuoden loka-joulukuussa 22 prosenttia edellisvuodesta ja oli 2,67 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi vieläkin enemmän, peräti 83 prosenttia 461 miljoonaan euroon.

Tulosparannusta osattiin odottaa, mutta ei näin kovaa petrausta. Kahdeksan analyytikon konsensusennuste neljännen vuosineljänneksen vertailukelpoiselle tulokselle oli 413 miljoonaa euroa, eli selvästi alle toteuman.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös